No cóż, spierać się nie mam zamiaru, ale przypomnę Ci Twoje wypowiedzi po tym jak szkło to znajdzie się na rynku.Zamieszczone przez jps
Musisz prześledzić uważnie cennik obecnych szkieł Leica bo nie masz pojęcia o obowiązujących cenach... To firma dla bogatych i taką pozostanie.
Skoro cena szkła Leica w wysokości 6 000 zł będzie wg Ciebie niepoważna to przygotuj się na wielkie rozczarowanie.
Nie wiem na ile wyceni sobie Leica stabilizację, ale podam przykład szkła o uboższym zakresie, nie rozpieszczającym świetle.
Leica 21-35mm/f 3.5-4 VARIO-ELMAR-R Asph. Zoom do lustrzanki (mówi Ci to coś). Cena: 11 049,00 zł. Nie do dostania na ebay.
Jako, że to zaprezentowane na PMA 2006 szkło to właśnie VARIO-ELMAR z lepszym zakresem, światłem od 2,8 czyli również lepszym oraz stabilizacją to realnie należy oszacować to szkło na min. 12 000 zł. Jeśli to szkło będzie kosztowało coś koło 6 000 zł to Bóg mi świadkiem, że pojade na pielgrzymkę do Makkah al-Mukarramah zwanej potocznie Mecca.
Nie chce Cię urazić... zwyczajnie w związku z posiadaniem sprzętu tej marki mam lepszy obraz rzeczywistości. Przykro mi jeśli wierzyłeś, że cena szkła Leica będzie w zasięgu możliwości kredytowychprzeciętnego Kowalskiego.
To, że Leica zrobiła szkło pod system 4/3 należy traktować jako zjawisko i przygotowanie pod wyjście własnej lustrzanki cyfrowej 4/3. Dla nas będzie niczym innym jak drogim marzeniem.
Szkła Leica kupują w 99% zawodowcy i to nie focący na komuniach i ślubach. Sprzęt dla mistrzów. W tym 1% mieszczą się ludzie tacy jak ja oraz Ci którzy kupują ten sprzęt z innych powodów niż jakość (czyt. snobizm). Chciałem dalmierz i zamiast kupić cos na swoją kieszeń (czyli BESSA) szrpnąłem się na M6. Stać mnie było dotąd na jedno szkiełko. Po wyjeździe na Rodos sprzedaję M6. To nie na moją skromna kieszeń.