bheheh ale dałem, dzięki za infoZamieszczone przez jps
![]()
bheheh ale dałem, dzięki za infoZamieszczone przez jps
![]()
było sobie życie
Stopka na lampę zewnętrzną wygląda na systemową od Olków.
Zamieszczone przez The z00m
ale zapewne nastepca E-1 bedzie mial nowy procesornie mozna przewidziec wszystkiego
skad wiesz ze za 2 lata body olka nie beda mialy stabilizacje w body
a panasonici w obiektywach
![]()
co do ceny obiektywowpodchodzilbym ostroznie :P leica chce znow wyplynac na pelna wode i nabrac wiatru w zagle
to nie beda obiektywy z bagnetem R "dla wybrańcow" (5 000 zł za "tanią" stałeke 50mm
) to musza byc ceny dostosowane do szerokiego rynku odbiorcow - masówka :P ja obstawiam ze na koniec tego roku L1 kit bedzie w granicach 4 000 zł
bo tego ma sie sprzedac milion sztuk a nie 10 000!
O tym, że Olek może mieć stabilizację matrycy to sam pisałem. To nawet bardziej pewne niż stabilizacja szkieł. Przecież nowe szkła jej nie mają, a nie wierzę, że Oly wypuszczając nowe szkiełka zrobił krok wstecz.Zamieszczone przez jps
Co do ceny szkieł Leica to widać, że nigdy nie maiłeś ze sprzętem tej firmy styczności. Jak pisałem, że zaprezentowane szkło 14-50 może kosztować około 6000 zł to był to mój optymistyczny scenariusz. Leica NIGDY nie robiła sprzętu dla przeciętniaków, przynajmniej finansowych. Uwierz mi na słowo. Mam M6 i wiem coś o tym. Szrpnąłem się na dalmierz tej firmy i nie do końca przemyślałem sprawę. Od dziesiątków lat tak było i tak będzie nadal. Natomiast Twoja wycena L1 kit na 4000 zł to już coś więcej niż nieznajomość tematu. To sf...![]()
Ja ukurat myślę ze cena 4 k za kit to jest jak najbardziej prawdopodobne. Przecież Panas chce zarobić. Ale kitem tym będzie 14-45nie róbmy sobie nadziej, przecież firmy współpracjują, więc P będzie miał szkła O.
było sobie życie
The z00mte szklo to nie Maseratii to raczej Mercedes - wyskok z cena 6000 bedzie niepowazny
Leica jest po to zeby zachecic ludzi do zakupu a nie zniechecic
i prosze nie pisz mi o znajomosci tematu
![]()
zajebiste nowinki, nie ma co. ten Panas wygląda jak Leica i ludzie się na niego rzucą nawet jak będzie kosztował z obiektywem 5000 (więcej chyba nie będzie bo by konstrukcję utopili). snobizm wygra i system się wgryzie w rynek.
Panas jest na SD, bo dbają o klientów, którzy wyrosną z mniejszych zabawek i zostaną z kartami tego standardu.
myślę że ten rok będzie należał do systemu 4/3 i "lekko" przesunie się stosunek sił na CyberFoto.
mnie tam szkło OIS nie bawi, bo nie potrzebuję stabilizacji przy takich ogniskowych. fajne byłoby natomiast tele z OIS - pewnie taki wynalazek ujrzy kiedyś światło dzienne a cena będzie na miniaturowej karteczce...
Sigma w końcu coś porządnego puszcza w świat bo te Ich dotychczasowe obiektywy dl 4/3 to jakaś sciema...
ekwiwalent 1000 mm to fajna rzecz, szkoda tylko że ma taki szeroki zakres, obawiam się że jakościowo nas nie zabije... za to 50-200 pewnie potanieje lekutko.
wydaje mi się czy ten 14-50 nie ma gwintu na filtry???
Przeczytalem co piszecie Panowie , przemyślałem i optymizm mi dołuje. A najgorsze ,że z mojej analizy sytuacji na rynku i w okół olympusa uwazam ,ze bardzo długo trzeba będzie czekać na aparat z tej samej półki co E1. Na razie rad jestem ,że sigma jakąs niezłą stalkę chce robić dla 4/3- oby nie byla droższa od ZD
robin102:
to się za rok kupi jakiegoś następcę E-330, w ewentualne szpary poutyka silikonu i będzie prawie jak E-1...
MUSI coś grubego wyjść, ja tam wierzę.
Brzmi nieźleZamieszczone przez The z00m
Niemniej, pełno jest L w Panasonicowych kompaktach, więc jeden zgrzyt w Twojej teorii już jest. Dla ludzi, o których piszesz Leica zapewne wypuści swojego klona w cenie x2. Dla tych, jeszcze bardziej nieprzeciętnych mają DigitalModul. IHMO chcą wejść w niższy segment i to jest dla nich doskonała okazja. Ja stawiam na cenę obiektywu 3500-4000 a kita z tymże na +/- cenę D20/D30 w kicie ze słoikiem
Trzeba uważać z kategorycznymi twierdzeniami, niejeden "prorok" już się na nich przejechał, np. M. Johnston i M. Reichmann , żeby wymienić tych najbardziej zannychZamieszczone przez The z00m
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.