Co mi się jeszcze podoba z tych informacji - to, że każda z firm (Olympus, Panasonic, Leica) wnosi coś swojego do systemu 4/3.
Łącząc doświadczenie tych trzech firm powoduje, że przyszłość tego systemu rysuje się ciekawie.
Co mi się jeszcze podoba z tych informacji - to, że każda z firm (Olympus, Panasonic, Leica) wnosi coś swojego do systemu 4/3.
Łącząc doświadczenie tych trzech firm powoduje, że przyszłość tego systemu rysuje się ciekawie.
Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.
Macie racje jest to bardzo ladny aparat, pewnie i szklo bedzie niezle. Zobaczymy jak z reszta. Mega OIS, czy jak mu tam zapewne wniesiesporo radochy. Wazne jest to, Panasonic rozpoczal wejscie w system wraz ze szklami.
Czesc.Ch.
O JENY to i ja dołaczam się do tego HURAOPTYMIZMU może będzie wreszcie konkretna okazja aby jednak wypić te piwko na plenerku w Białowieży !!!
No nieźle sie zapowiada , oby tylko ceny nas Polakow nie odcięły od tego dobrodziejstwa . Ale ten aparaci-retro śliczny, prawie jak mój stary-jary zenit TTL - cudeńko wprost.
Kupą Mości Panowie Kupą !!!!
Zastanawiam mnie jedno. Bo PMA chyba się skończyło. Gdzie są jakiekolwiek informacje o następcy E1 ? Przecież firma miała dać jakieś info.
było sobie życie
za fotopolis:
" Co istotne, nowy obiektyw wyposażono w system stabilizacji obrazu Mega O.I.S. Poza tym, z racji zgodności z 4/3, jest on kompatybilny z lustrzankami Olympusa (choć stabilizacja nie będzie w pełni funkcjonalna - próbujemy ustalić w jakim zakresie)."
what the duck?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ponoc działa tylko w trybie 1 - czyli stabilizowanie w trakcie nacisnięcia spustu migawki,,, a nie działa w trybie 2 - stabilizacja cały czas
Panowie spokojnie. Ja również się cieszę jako sympatyk Waszego systemu, że ruch w systemie 4/3 nie tylko jest widoczny, ale dość znaczny. Panasonic niestety dowiódł, że wszystko co robi wspólnie z Leica kosztuje krocie. Dowiód również, że robi produkty najwyższej jakości i z tego wszyscy powinni się cieszyć. Tym razem również tak będzie. Patrząc jednak na E-330, myśląc o E-3 (i bez znaczenia kiedy wyjdzie, oby tylko wyszedł) można spokojnie przypuszczać, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Niestety o szkłach Leica zapomnijcie. Ja z uwagą śledzę rynek szkiel Leica ze względu na posiadaną M6. Ceny koszmarne nawet te z rynku wtórnego. Nowe szkło i to ze stabilizacją o zakresie zbliżonym do Zuiko 14-54 będzie jak byk kosztowało min. około 6000 zł (oby tylko !!!). I to co już wyczytałem w sieci są problemy z kompatybilnością po podpięciu do korpusów Olego. Nie działa poprawnie stabilizacja. Może to zmienią, może nie, w zasadzie to bez znacznia. Patrząc również na ostatnie szkła Zuiko mniemam, że Olympus pojdzie drogą Konica Minolta i zastosuje stabilizację matrycy. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie chociaż zapewne dostępne będzie wyłącznie we flagowym korpusie. To właśnie mnie martwi. Wolałbym by Oly zastosował politykę KM i wsadził stabilizację tak jak system czyszczenia matrycy do każdej puszki bez względu na niszę rynkową w jaką jest wycelowana.
To co cieszy najbardziej to szkła SIGMA. Nie są szczelne, nie oferują najwyższej jakości optycznej, ale gwarantują pewiem poziom, który większość zaakceptuje. Przy szerokim kącie oraz zoomie do 200mm cena niestety nie będzie konkurencyjna względem szkieł Zuiko co uważam za absurd, ale powyżej 200mm w zasadzie będą to jedyne szkła dla przeciętnego człeka. Pozdrawiam...
trzeba poczytac :P MEGA OIS jest zarzadzany przez nowy procesor E-1 E-300 i E-500 nie maja takiego! Natomiast jest juz on w E-330 i w L1Zamieszczone przez grizz
![]()
Targi trwaja tydzienZamieszczone przez fotomic
chcesz dostac zawału po pierwszym dniu
![]()
BTW czy inne firmy pokazaly cos nowatorskiego? canon odgrzal tylko kotlet 30Dwidzialem kilka malpek a reszta?
![]()
Szkoda... brak kompatybilności wstecz to jakby nie patrzeć in minus. Z dugiej strony zawsze byłem zwolennikiem (jeśli jest taka mozliwość, a jakość takiego szkła jest wysoka) stosowania szkieł systemowych. Masz Canona... ciułasz na L, jak masz KM to ciułasz na G itd. Szkła od Leica będą atrakcyjne dla niewielu i atrakcją dla większości. Stabilizacja będzie kosztowała i skutecznie zawęzi grono potencjalnych nabywców. Już widzę jak posiadacze E-330 lecą do sklepu po szkła LeicaZamieszczone przez jps
Miło jednak móc napisać, że system 4/3 jest bogatszy o szkła od leica![]()