Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819
Pokaż wyniki od 181 do 185 z 185

Wątek: Panasonic 4/3 DSLR DMCL1 oraz LEICA SLR

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Dla mnie brak wyświetlacza to porażka. Mam lustrzankę analogową minolty - wyświetlacz jest , w kompakcie C5050 jest , a w E -300 NIET !!! ja używam niestety wszystkich tych aparatów przemiennie i brak wyświetlacza w E 300 doprowadza mnie do białej gorączki. Ile już ujęć skicholilem przez brak tego malutkiego LCD .Nie widzę szybko jakie mam iso, jaką korekcje ekspozycji , jak mam lampę ustawioną - jaki tryb , krótko mówiąc do ****. No jakbym używalł jednego aparatu to też bym pewnie mówił ,że może być bezzzzz.
    [1]. To może E-300 po prostu nie jest aparatem dla Ciebie. Ludzie przecież go kupują świadomi tego, że wyświetlacza nie ma - widać nie każdy czuje potrzebą posiadania rzeczonego.

[2]. Ja mam E-1, nie trzymałem E-300 w rękach, ale podejrzewam, że po złapaniu ostrości na matówce wyświetlają się parametry ekspozycji, dokładnie tak, jak u mnie. (jak tak patrzę sobie na to E-300, to chyba można parametry zmieniać kadrując przez wizjer, palcem jedynie kręcąc takim kółeczkiem, mylę się?)

[3]. Zdajesz sobie sprawę, że tutaj wszystkie parametry są widziane na górze aparatu/obiektywie? Czy w takim układzie ważne jest, czy to wyświetlacz, czy pokrętła?

Tak czy siak -- dyskusja czysto akademicka, bo każdy ma inne potrzeby. Nie podoba mi się jedynie kategoryczne stwierdzenie, że brak wyświetlacza umieszcza aparat w kategorii aparatów amatorskich, co dla, na przykład, wspomnianej już Minolty 7D jest dość krzywdzące, bo to sprzęt w pełni profesjonalny.

I tyle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A mnie brak górnego wyświetlacza tak bardzo nie przeszkadza. Wszystkie podstawowe informacje mam w wizjerze - wartość przysłony, czas naświetlania, rodzaj pomiaru światła, sposób działania autofokusa, korekcję ekspozycji. Po naciśnięciu przycisków "podkciukowych" widać nawet WB w kelwinach i wartość ISO. Bez odrywania oka od celownika. W moim analogu większość informacji jest na górnym wyświetlaczu, a niewiele jest w wizjerze. A ja wolę mieć więcej w wizjerze.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Więcej informacji w tekście z Fotopolis:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4184
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    lgrabun śmiem twierdzić ,że E300 czy też E500 to zacny aparat i nie cełem bylo moim go komuś obrzydzić bo sam mam takowy i jestem bardzo zadowolony z niego , mam też E1 (od niedawna) i moim zdaniem wyświetlacz być powinien. Zwłaszcza ,że producenta kosztuje tyle co opakowanie fistaszków. Problemu nie ma jak się używa jednego sprzetu to sie człowiek z nim żżywa i wszystko zna na pamieć.
    Jak przemiennie to nawet położenie i kolejność informacji podawana w wizjerku nie jest bez znaczenia. W E-1 poziomo, w E300 pionowo , a jak w E 500 bo już zapomniałem.
    No fakt za kategorycznie się wyrazilem i nie podkresliłem dobitnie ,że chodzi o moje subiektywne odczucie, a nie jedną jedynie słuszną opinnię.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czytałem, że już pewna cena wyjściowa w Japoni to na nasze 7000 zł za kit. Zakładając, że za obiektyw policzą sobie przynajmniej 3500 zł to cena body wychodzi na przyzwoitym poziomie.

Fajnie, że będzie polskie menu i możliwość wyboru proporcji kadru 4:3, 3:2, 16:9. Ta możliwość zmiany kadrów to chyba na pohybel malkontentom, którzy mają problemy w labie.