Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 185

Wątek: Panasonic 4/3 DSLR DMCL1 oraz LEICA SLR

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zoom

strasznie sie uparles, ale powiedz ile ma wspolnego poza nazwa Twoja M6 z tymi nowymi wytworami? moim zdaniem niezawiele i dlatego cena bedzie nizsza, nie mowie ze za pol darmo oddadza ten sprzet, ale napewno nie bedzie kosztowal kilograma diamentow... nie te czasy panie

pzdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Troche nie bardzo jest miejsce na rynku dla wysokiej ceny na 4/3. Nie wiem czy Panasonic nie bedzie raczej chcial spopularyzowac systemu i moze wystawic interesujaca cene. kalkulacja kosztow nie uzasadnie wysokiej ceny, wnetrze i technologia Olympusa jest tania, obudowy nie kosztuja krocia a szklo/ pewnie robia je Chinczycy???
    Zreszta moze sie myle?
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Bardzo ciekawa dyskusja, muszę powiedzieć, wyszła szanownemu gronu - przyjemnie się czyta.

zOOm niestety może mieć trochę racji, z tym, że wtedy cena następcy E-1 proporcjonalnie będzie wyższa. Ponieważ jednak nie ma E-3, a jest Nikon D200, który jest bezpośrednim konkurentem dla potencjalnego sukcesora E-1, to nie wiem jakie bajery (jakość) musiałby mieć E-3 żeby został wyceniony za więcej niż 7 tys.

Ponieważ Panasonic i Olympus współpracują razem, to segmentację rynku też pewnie rozkładają razem i tak:

1. E-500 klasa najtańsza (2 tys)
    2. E-330 klasa średnia (3 tys)
    3. Panasonic DMC-L1 klasa średnia wyższa (4-6 tys)
    4. Olympus E-3 klasa profesjonalna (7-12 tys)

Tylko w takim układzie Panasonic DMC-L1 lokuje się w cenie D200 za samo body, a E-3 w cenie Canona 5d. Oczywiście wszystko bez szkieł.
    Szkła mogą kosztować tyle samo co puszka - dobry przykład to E-1, więc cena Panasonic DMC-L1 ze szkłem może sięgać okolic 10 tys.

blady

ps. Homek, już Ci mówiłem - za dużo bro!

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez P
    zoom, ja Ciebie rozumiem, ale się z Tobą nie zgadzam. Jeśli ten zestaw Pana-Leica ma kosztować więcej niż 5D z eLką to kupi to najwyżej kilku oszołomów. Dla nich jest już R-D1 i Digital Modul-R, do których można dokręcać Summicrony i Noctiluxy.

A tak na marginesie, jestem ciewawy dlaczego ludzie kupują Leicę. No bo przecież nie dla jakości odbitek. Czym rózni się Bessa za $700 od M7 za $3500? Czy bokeh obiektywów Leica jest wart $1500 za 50mm f/2? Nie ironizuję, jestem poprostu ciekaw.
    No bo gdyby jakość odbitek była priorytetem to Mamiya 7 II (jeśli już musi być dalmierz), za $2400 z obiektywem, zakreśla taaaakie wielkie koła dookoła jakiejkolwiek Leiki
    A ile kosztują obecnie KOMPAKTY Leica Digilux 2 oraz Panasonic Lumix DMC-LC1 Ponad 6000 zł i nie znalazłbym nawet jednej osoby na tym forum, która wydałaby na te kompakty tyle kasy. Jednak w ofercie Leica oraz Panasonica są i na ebay również bez problemów można je dostać. Waw... czyli ktoś je kupuje...
    Kto to kupuje Ludzie, których na to stać. Jeżeli każdego z nas byłoby stać na Canona 1Ds Mark II oraz eLki to już widzę jak wszyscy rzucają się na E-1 nawet z całą gamą szkieł ED.
    Dlaczego ludzie kupują sprzęt Leica Dlaczego kupują kołowrotki Schimano? Jakość oraz wytrzymałość. Dlatego, że jakość wykonania tych aparatów oraz ich trwałość są legendarne. Dlaczego wszyscy podniecają się szkłami Zeiss'a ? Dlaczego aparaty z serii M i szkła mające po 30 lat nadal są niezawodne ? Nawet tego nie zauważacie jak nazwa Leica na Was działa. Dlaczego w tym topicu tak wszyscy emocjonują się pojawieniem nowego Panaconica oraz szkła Leica w systemie 4/3? Gwarantowana wysoka jakość, jakość, jakość...

I przestańcie wszystko mierzyć swoją kieszenią... to że nas Polaków nie stać na ten sprzęt nie oznacza, że na zachodzie nie schodzi. Wiecie jaka firma samochodowa odnotowywała zwyżkę sprzedaży, gdy inne dołowały... ano Mercedes i to w klasie S.

Wasze posty są pisane w tonie "podnoszącym na duchu", ku poprawie swojego samopoczucia. Mam aparat w systemie 4/3 i niedługo jak będę chciał to kupię sobie szkło legendarnej firmy Leica. Na dzień dzisiejszy można policzyć na palcach osoby, które posiadają 50-200. Wszyscy już wycenili lustro Panasonica i to w oparciu o informację, że bebechy pochodzą od modelu E-330. Mam nadzieję, że nikt nie myśli, że Leica będzie produkować lustrzankę cyfrową jako konkurencję jakościową oraz przede wszystkim cenową dla E-330

Taaaaa, tak samo seria R8/R9 była dla "ludu". Skąd te przypuszczenia, że Leica chce wejść ze szkłami w segment low end? To jakaś paranoja. 3500 zł za takie szkło

...MaBri napisał, że nie widzi Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. jeśli miałoby kosztować to szkło około 12 000 zł z body za 4000 zł. GDZIE NAPISANO, ŻE Panasonic Lumix DMC-L1 BĘDZIE KOSZTOWAŁ 4000 zł !!! Jest oparty o bebechy E-330 to musi kosztować tyle co E-330. BZDURA.

Troszkę emocjonalnie podszedłem do sprawy, ale to wzajemne ładowanie się przez niektórych strasznie mnie irytuje.

JA TEŻ BYM CHCIAŁ by Panasonic Lumix DMC-L1 kosztował do 4000 zł, a Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. do 3500 zł !!! To moje marzenie. Tylko wiem, że pozostanie niespełnione. Mi to lustro wyjątkowo się podoba, a szkła Leica są dla mnie wyznacznikiem jakości.

Niektórzy piszą, że Leica chce wejść na rynek, nazwijmy to sprzętów popularnych Skąd te informacje ??? Panowie analityce wskażcie mi proszę przesłanki, które doprowadziły do tak daleko idących wniosków. Wejście w układ z firmą Panasonic? To bardziej Panasonikowi zależało na wejściu w wyższy segment dzięki prestiżowi Leica. Ktoś zasugerował, że szkła Leica będą tanie tak samo jak lustro Panasonica ponieważ system 4/3 utożsamiany z Olympusem jest tani. Panowie... system 4/3 jest otwarty co nie znaczy, że musi być tani. Kolejny absurd...

PS. Poładujmy się jednak dalej... do premiery rynkowej obu omawianych sprzetów. Po premierze odezwa się zapewne głosy, że spox... tak musiało być i teraz zapewne pojawia się kolejne pozycje dla mniej majetnych
    I tak do PMA 2007

The z00m
    Gość
    Mam nadzieję, że ja się mylę, a Wy macie rację... szczerze. Mam nadzieję, że na rynku lustrzanek cyfrowych zacznie się ruch jak swego czasu na rynku zaawansowanych kompaktów z tym, że za jakością oraz parametrami nie pójdzie super zaporowa cena. Im więcej lusterek w cenie do 4000 zł tym dla nas lepiej.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nie pozostaje nic innego jak postawic zaklad ! kto sie tym zajmie ? a moze u Wiliama Hill'a juz mozna ? ja jestem zdania ze to szklo bedzie kosztowalo nie wiecej niz 3,5 tys pln

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Dag
    nie pozostaje nic innego jak postawic zaklad ! kto sie tym zajmie ? a moze u Wiliama Hill'a juz mozna ? ja jestem zdania ze to szklo bedzie kosztowalo nie wiecej niz 3,5 tys pln
    Podejmuje wyzwanie
    Moje ceny (bezpieczny poziom ):
    - Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. 6000 zł
    - Panasonic Lumix DMC-L1 6000 zł

Obym się mylił czego Wam i sobie życzę

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po co odrazu tak głośno?
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Dlaczego ludzie kupują sprzęt Leica Dlaczego kupują kołowrotki Schimano? Jakość oraz wytrzymałość. Dlatego, że jakość wykonania tych aparatów oraz ich trwałość są legendarne. Dlaczego wszyscy podniecają się szkłami Zeiss'a ? Dlaczego aparaty z serii M i szkła mające po 30 lat nadal są niezawodne?
    No własnie to jest nie do pojęcia dla każdego inżyniera. 30to letnie Takumary i Pentaxy są równie niezawodne, trwałe i dobre optycznie (przynajmiej jest między nimi a Leicami mniejsza różnica niż pomiędzy $150 a $1500) a jednak mogą kosztować i kosztują 10-20x mniej.
    Nawet tego nie zauważacie jak nazwa Leica na Was działa. Dlaczego w tym topicu tak wszyscy emocjonują się pojawieniem nowego Panaconica oraz szkła Leica w systemie 4/3? Gwarantowana wysoka jakość, jakość, jakość...
    A ja bym powiedział: elita,elita, elita. Podświadoma chęć przynależności do elitarnej grupy jest tu katalizatorem. Jakości nikomu bwiem więcej nie potrzeba ponad ZD 14-54. "Wyższość" Leica widzę jedynie w stabilizatorze. Sorry No mooooże jeszcze mechanicznie będzie lepszy...

Niektórzy piszą, że Leica chce wejść na rynek, nazwijmy to sprzętów popularnych Skąd te informacje ??? Panowie analityce wskażcie mi proszę przesłanki, które doprowadziły do tak daleko idących wniosków
    Może stąd, że rok albo dwa temu niemal straciła płynność finansową?

Poładujmy się jednak dalej... do premiery rynkowej obu omawianych sprzetów. Po premierze odezwa się zapewne głosy, że spox... tak musiało być i teraz zapewne pojawia się kolejne pozycje dla mniej majetnych
    I tak do PMA 2007
    Szczerze powiem, że przyszła mi taka myśl do głowy... Mianowicie, że to co pokazano wczoraj nie jest na sprzedaż a na pokaz jedynie. Taka kampania reklamowa, budowanie marki i image'u własnymi rękami...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

The z00m
    Gość
    A ja bym powiedział: elita,elita, elita. Podświadoma chęć przynależności do elitarnej grupy jest tu katalizatorem. Jakości nikomu bwiem więcej nie potrzeba ponad ZD 14-54. "Wyższość" Leica widzę jedynie w stabilizatorze. Sorry No mooooże jeszcze mechanicznie będzie lepszy...
    Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi napiszę tylko, że są i tacy. W czym widzę wyższość nowych szkieł Leica nad dotychczasowymi Zuiko... stabilizacja, mechanika, nowocześniejsza kostrucja (wew. ogniskowanie), jeszcze lepsza ostrość oraz kontrast.

Może stąd, że rok albo dwa temu niemal straciła płynność finansową?
    Straciła bo nie reagowała na zmiany jakie nastąpiły na rynku. Skończyli po części z konserwatyzmem i zaczęli nawet w serii M umieszczać automatykę. Kiedyś nie do pomyślenia.

Szczerze powiem, że przyszła mi taka myśl do głowy... Mianowicie, że to co pokazano wczoraj nie jest na sprzedaż a na pokaz jedynie. Taka kampania reklamowa, budowanie marki i image'u własnymi rękami...
    Napewno ma wydźwięk marketingowy. Odnieśli już pewiem sukces... niczego innego nie robimy jak mówimy o obu firmach

robin102
    Gość
    FAJNIE SIĘ to czyta jak na "prawdziwym' forum , bez bluzgów, bez obrażania sie . Podoba mi się.
    Ja sobie tak myślę ,że Leica będzie droga , ale nie tak jak pisze ZOMM oni bokami już robią. Pożyjemy zobaczymy.
    W każdym razie jak przegrasz , albo wygrasz zaklad to co ??? gdzie pijemy i co stawiasz , albo my Tobie ????
    Już nie jedna firma i nie tylko z branży foto chcąc ratować swoje finanse spuścila z tonu i myśli o mojej małej kasce na ksiażeczce PKO. trochę latek przeżylem i wiem co gadam.
    ZOMM to TY wędkujesz bo tak o tych kołowrotkach rzuciłeś ????