Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 185

Wątek: Panasonic 4/3 DSLR DMCL1 oraz LEICA SLR

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    było sobie życie

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jps
    z00m twoja teoria jest dobra ale jest male "ale" leica nie robi tych szkiel do swoich drogich body tylko dla systemu gdzie cena za body nie przekracza 1000$ :P z bdb kitem! tu nie ma szans zeby klienci z ZD 14-54 rzucili sie na szkielko za 6 czy nawet 10k leica albo bedzie robila szkla dla tych odbiorcow albo tylko zapisala kolejne karty historii fotografii jeszcze nie ma profi body dla bogtach

po drugie robi to dla panasa wiec panas ma tu duzo do powiedzenia i powtarzam ze to ma byc sprzet dla ludzi a nie bogatych ekscentrykow

jezeli mialbym dac 10k za szklo i 4 za body panasa to wole:

1. wydac 4k za E-1 kit 14-54
    2. za cala kase spokojnie kupie E-1 kit + 35-100F2 + 50mm + FL50 (dowolna kombinacja)
    3. starczy na canona 5D i eLke :P
    Jeśli o mnie chodzi to ten post kończy moje wypociny intelektualne... pewnie dzieli nas spora różnica wieku. Ty jesteś bardziej optymistą, ja bardziej pesymistą. Niestety, ale zawiedziesz się w przyszłości. Może coś przeoczyłem, ale gdzie jest napisane, że Panasonic Lumix DMC-L1 będzie korpusem za 4000 zł
    Panasonic Lumix DMC-LC1 kosztuje ponad 6 200 zł !!! Jezusku już nie mogę. Skąd ten optymizm? Jeśli na PMA nie podano owej w przeliczeniu na zł magicznej kwoty 4000 zł za Panasonic Lumix DMC-L1 to gwarantuję Ci, że wryje Cie w ziemię jak ten Panasol trafi na rynek. To specyficzne lustro, przeznaczone dla specyficznej grupy odbiorców. Tak samo jak Panasonic Lumix DMC-LC1. Jeśli bardzo chcecie wierzyć, że to model niszowy to ok. Jeśli chcecie wierzyć, że Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. będzie kosztowało coś około 3500 zł to również nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, że to nierealne. Zwyczajnie życie znowu przyniesie co po niektórym rozczarowanie.

Panasonic Lumix DMC-L1 nie będzie lustrem w cenie E-330!!! To, że maja te same bebechy o niczym nie świadczy.

Panasonic Lumix DMC-L1 będzie strasznie drogim lustrem, tak samo jak szkło Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S.. Wystarczy popatrzeć na to lustro, jego wykończenie. To LUKSUS !!! Jest piękne i razem ze szkłem Leica będzie towarem jeszcze bardziej luksusowym. Ten Panasonic przypomina mi troszkę wspaniały dalmierz Konica Hexar RF. Jest tak samo pięknie wykończony i zapewne tak samo kur***** drogi.

Ok... z mojej strony EOT.

Hal
    Gość
    Poczytałem z ciekawością i też się cieszę że w końcu coś ruszyło się
    Szkoda tylko że Sigma nie zacznie produkować tego 10-20 do 4/3 bardzo na to liczyłem no ale może w przyszłości ...trzeba być cierpliwym

Co do cen obiektywu Leica to niestety muszę przyznać że należę do grupy "pesymistów"
    Patrząc na współpracę Panasonica z Leicą doszedłem do wniosku że pewnie Leica zastąpi swojego Digiluxa 2 na lustro (może to będzie Digilux 3 ?)
    Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje Leica Digilux 2 i trochę mnie przytkało:
    http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-728.html#

Jeśli kompakt potrafi tyle kosztować to ile będzie kosztować cyfrowe lustro

Myśle że Panasonic/ Leica udostępniają kompatybilność Olympusowi ze względów marketingowych(przynależność do systemu) ale rownież zabezpieczają się przed (być może) tańszym standardem Olka w postaci 14-54 poprzez pierścień przysłon na obiektywie Leica.

Czas pokaże mam nadzieję żę się mylę [/url]

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Hal
    Poczytałem z ciekawością i też się cieszę że w końcu coś ruszyło się
    Szkoda tylko że Sigma nie zacznie produkować tego 10-20 do 4/3 bardzo na to liczyłem no ale może w przyszłości ...trzeba być cierpliwym

Co do cen obiektywu Leica to niestety muszę przyznać że należę do grupy "pesymistów"
    Patrząc na współpracę Panasonica z Leicą doszedłem do wniosku że pewnie Leica zastąpi swojego Digiluxa 2 na lustro (może to będzie Digilux 3 ?)
    Z ciekawości sprawdziłem ile kosztuje Leica Digilux 2 i trochę mnie przytkało:
    http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfr...dukt-728.html#

Jeśli kompakt potrafi tyle kosztować to ile będzie kosztować cyfrowe lustro

Myśle że Panasonic/ Leica udostępniają kompatybilność Olympusowi ze względów marketingowych(przynależność do systemu) ale rownież zabezpieczają się przed (być może) tańszym standardem Olka w postaci 14-54 poprzez pierścień przysłon na obiektywie Leica.

Czas pokaże mam nadzieję żę się mylę [/url]
    Leica Digilux 2 kosztuje obecnie troszkę mniej bo 6200 zł. Tyle samo kosztuje Panasonic Lumix DMC-LC1 !!!

Cieszę się, że ktoś jeszcze potrafi chłodno kalkulować. Ludzie, jak Lumix DMC-L1 będzie kosztował do 4000 zł, a Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. do 3500 zł to zmieniam sprzęt na w/w. To byłby hicior !!! Niestety... dream, nic więcej !!!

PS. Cyfrowe lustro od Leica nie zejdzie poniżej 10 000 !!!

robin102
    Gość
    The z00m to ze szkiełka z logo Leica beda drogie to sprawa oczywista bo to niby sprzęty dla wybranych , ale za mocno katastroficzne wizje roztaczasz 10000zł !!! dzis są takie czasy ,że nawet Ci niby WIELCY sklaniaja sie po kaskę Kowalskich i oferują coś dla nich Ot mercedes klasy A. Bo po prostu najważniejszy jest drenaż kieszeni klienta którego bełkotem marketingowym o wyjątkowej tachnologi karmią spece od marketingu .Często takie Leiki nawet nie stały kolo prawdziwych obiektywów . To co się dzieje z posługiwaniem sie znakiem towarowym na apratach sony i panasloika nie ma nic wspólnego z produkcją tych szkiel właśnie przez Leike. Moze ktoś wierzy ,ze w FZ 30 jest szkło Leica tzn robione w macierzystych zakladach??? kupa śmiechu . Jest umowa na posługiwanie się znakiem towarowymi trzymanie pewnych standartów techlologicznych.,logistycznych i sprzedażowych
    Tak czy siak słaby ze mnie optymista ale myśle ,ze Leica będzie miała w ofercie szkła cenowo dostępne dla amatorów bo system 4/3 jest na wskroś amatorsi i puki co to tak jest pozycjonowany na rynku.
    no może troszkę dla bogatszy amatorow niż ja

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    The z00m to ze szkiełka z logo Leica beda drogie to sprawa oczywista bo to niby sprzęty dla wybranych , ale za mocno katastroficzne wizje roztaczasz 10000zł !!! dzis są takie czasy ,że nawet Ci niby WIELCY sklaniaja sie po kaskę Kowalskich i oferują coś dla nich Ot mercedes klasy A. Bo po prostu najważniejszy jest drenaż kieszeni klienta którego bełkotem marketingowym o wyjątkowej tachnologi karmią spece od marketingu .Często takie Leiki nawet nie stały kolo prawdziwych obiektywów . To co się dzieje z posługiwaniem sie znakiem towarowym na apratach sony i panasloika nie ma nic wspólnego z produkcją tych szkiel właśnie przez Leike. Moze ktoś wierzy ,ze w FZ 30 jest szkło Leica tzn robione w macierzystych zakladach??? kupa śmiechu . Jest umowa na posługiwanie się znakiem towarowymi trzymanie pewnych standartów techlologicznych.,logistycznych i sprzedażowych
    Tak czy siak słaby ze mnie optymista ale myśle ,ze Leica będzie miała w ofercie szkła cenowo dostępne dla amatorów bo system 4/3 jest na wskroś amatorsi i puki co to tak jest pozycjonowany na rynku.
    no może troszkę dla bogatszy amatorow niż ja
    Tak, tak... jeśli twierdzisz, że zawodowcy sięgają po sprzęt z niszy dla Kowalskich to nie mam nic do dodania.

I na szczęście niedługo okaże się kto miał rację. Już widzę lustro cyfrowe Leica za mniej niż 10 000 zł Nie rozumiem... po co się oszukiwać. I tak nas na nie stać nie będzie tak jak teraz niewielu stać na Leica Digilux 2. Stać Cię kolego na wydanie ponad 6 000 zł na aparat, który mimo, że ciekawy i stylistycznie wyróżniający się to jest tylko i wyłącznie kompaktem? Myslisz, że lustro Leica będzie w cenie D200? Litości... Jestem tym, który pierwszy odszczeka swoje słowa jeśli się pomylę po czym polecę zamówić lusterko od Leica, które będzie cenowym odpowiednikiem D200. Niestety wiem, że to nierealne.

Skupmy się na produktach Olympusa.

robin102
    Gość
    The z00mA sięgają , sięgają , przynajmniej w naszej polskiej rzeczywistości. Iluż to ludzi znam co na życie zarabiają foceniem poczciwym D70 . Zajeżdzają już po 3 egzemplarzu bo na coś z prawdziwej pólki profi ich nie stać. Mnie kurde też nie stać na obiektyw za 6000 zl , a tym bardziej na cyberlustro za 10000. Myślejednak że szkielka będa i dla bogatych i dla tych troszkę mniej. Widzę ,ze odosobniony jesteś w swej teori jak jakiś misjonarz . Podobnie jak ja ,że nie będzie w prostej linni następcy E-1 - ja tak uważam choć jak widzę sytuacja na rynku sie zmienia oli nie ma szans w prawdziwym segmencie profi. Moze z nalepeczka Leica by im sięudało skruszyć serca nibyprofesjonalistów ???? trzeba im podsunąc tą myśl.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    The z00mA sięgają , sięgają , przynajmniej w naszej polskiej rzeczywistości. Iluż to ludzi znam co na życie zarabiają foceniem poczciwym D70 . Zajeżdzają już po 3 egzemplarzu bo na coś z prawdziwej pólki profi ich nie stać. Mnie kurde też nie stać na obiektyw za 6000 zl , a tym bardziej na cyberlustro za 10000. Myślejednak że szkielka będa i dla bogatych i dla tych troszkę mniej. Widzę ,ze odosobniony jesteś w swej teori jak jakiś misjonarz . Podobnie jak ja ,że nie będzie w prostej linni następcy E-1 - ja tak uważam choć jak widzę sytuacja na rynku sie zmienia oli nie ma szans w prawdziwym segmencie profi. Moze z nalepeczka Leica by im sięudało skruszyć serca nibyprofesjonalistów ???? trzeba im podsunąc tą myśl.
    Nie pisz o polskiej rzeczywistości bo nikt nie tworzy sprzętów pod polską rzeczywistość. To, że są ludziska zawodowo parający się reporterką i focący D70 świdczy wyłącznie o zarobkach tych ludzi lub ich poziomie zawodowym. Reporter z puszką D70 to musi być dorabiający wolny strzelec.

Może i jestem odosobniony w swoich poglądach tylko widzisz posiadam Leica M6 i wiem co to znaczy wierzyć, że Leica może być tania. Z taką wiarą to ja się już troszkę bujam i jakoś niczego z wyjątkiem Leica 50mm/f 2.0 SUMMICRON się nie dorobiłem Ja już wiem, że Leica jest dla nielicznych i ja się do tej grupy nie zaliczam. Inni jak widać nie znają tej firmy na tyle dobrze skoro sadzą, że lustrzanka cyfrowa od Leica może być w cenie D200 lub szkło o świetnych parametrach i inowacyjnej jak na tą firmę stabilizacji obrazu za 3500 zł.

Na cyberfoto czytałem wypowiedzi entuzjastów, którzy wspominane szkło ocenili na 2500 zł !!! Toż to już głupota.

Napiszę to jeszcze raz... pierwszy odszczekam swoje słowa jeśli się mylę, ale nie będziecie mieć tej satysfakcji. Jak patrzę na Leica 14-50mm/f 2.8-3.5 VARIO-ELMAR Asph. MEGA O.I.S. to spodziewam się ceny kosmicznej. Konstrukcja zwarta, metalowa, styl nie odbiegający od wcześniejszych konstrukcji i zarazem nowoczesna, wzbogacona o stabilizację. Bardzo szeroki zakres 14-50 i światło 2.8. Jakość na 100% będzie nawiązywała do najlepszych czasów. Ktoś wcześniej (tu lub na cyberfoto) napisał, że szkła Leica to już nie to samo co 20-30 lat temu. Idiotyzm, który mógł być napisany wyłącznie przez osobę, która nigdy nie miała sprzętu Leica w rękach. Leica trzyma klasę i niestety cenę. Jest klasą samą w sobie. Korpusy cyfrowe może w miarę wychodzenia nowych modeli będą tanieć, ale szkła będą zawsze cholernie drogie.

Cena zarówno cyfrowego lustra jak i szkieł z O.I.S. musi nas zaboleć, musi...

Pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a wiadomo kiedy pojawi sie cena tego panasa i szkla?
    jestem bardzo ciekaw kto ma racje

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ciekawy jestem jak będzie "zgrana" gorąca stopka i czy lampy OLY nadadzą sie do tej "nowości".
    Co do ceny to myśle, że Panasonic ma być konkurencją dla E-330, więc kit nie powinien kosztować więcej niż 4500 zł. Jak myślicie, ten model jest kierowany do profesjonalistów? (chyba nie ma programów tematycznych i jest na nim duuużo przycisków-to dobrze ) Ciekawe kiedy zaprezentują Olympusa E-5 ???