Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dwie fotki - takie tam...

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dwie fotki - takie tam...

Witam

Jak dotychczasz na forum tylko oglądam i czytam, jednak chciałem coś zamieścić piszcie cokolwiek i może być szczerze - nie powieszę się

Czy jest za ciemne czy nieostre, czy do banii kadr - niestety nie udało mi się odciąć tła od obiektu - jakoś nie wychodzi
    Pzdr

Chyba nie wszyscy widujecie u siebie Areator:

http://img505.imageshack.us/my.php?image=areat0zf.jpg

A to przystań nad tym samym jeziorem:
    http://img96.imageshack.us/my.php?image=przys4ea.jpg

Pzdr

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cześć,

Powiem szczerze że oglądam te zdjęcia już któryś raz i nie wiem co Ci napisać. Trudna sprawa. Tak jak powiedziałeś fotki są takie tam. Jest to spowodowane głównie przez to że pogoda ponura, brak słońca i wtedy wszystko wychodzi takie szare i smutne.
    Zarówno zdjęcie nr 1 jak i 2 pewnie inaszej bym skadrował. Jeżeli chodzi Areator to osobiście tak bym skomonował ujęcie aby maszyna maksymalnie wypełniała kadr. Wydaje mi się że wtedy robiłaby chyba większe wrażenie. Być może inna perspektywa też wniosłaby coś ciekawszego. Może zrobienie zjęcia od strony podpory tego dziwactwa przyniosłoby jakiś ciekawy efekt. A może pstryknięcie z poziomu lodu bardziej by zaciekawiło. A tak przepraszam ot zwykla maszyna. Chociaż ciekawa.
    Patrzę na tą przystań i znowu mam dylemat. Czy coś tu zmienić czy zostawić tak jak jest. Chyba jednak zmienić. Wykonujac to zdjęcie z Twojego miejsca starałbym się tak aby boczne ściany przystani wyznaczały granicę zdjęcia. Zamieniłbym też taflę lodu na rzecz nieba.
    Ech sam nie wiem. Najlepiej to żeby już była wiosna. Wtedy świat jest piękniejszy i nie trzeba się tyle wyśilać żeby zrobć ładne zdjęcie.

Acha jeszcze jedna ważna rzecz. Generalnie przy robieniu zdjęć należy unikać centralnego kadru. Tzn. unikać tego żeby głowny motyw zdjęcia nie był w jego cetrum. Dowiedziałem się tego z naszego forum i powiem Ci że to święta prawda (dzięki mądrzejsi koledzy ). Moj C5060 ma coś takiego jak "FRAME ASIST" (w menu Camera). Podejrzewam że Twoj 7070 ma to samo. Ta kratka zdecydowanie ułatwia kadrowanie. Chodzi o to żeby fotografowany objekt znajdował się na przecięciu tych kresek. To chyba zasada trójpodziału . Dobrze jest poszperać o tym w sieci i na forum.

ps. A ten areator to co robi? Daje rybkom powietrze ?
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Dzięki.
    I o taką odpowiedź mi chodziło.
    Dzisiaj niedziela - praktycznie jeden z dni kiedy mogę porobić zdjęcia - ale jakoś totalnie się podłamałem i stwierdziłem, że nie ma co fotografować, nawet z domu nie wyszedłem - wszystkie zdjęcia z jeziora są jakieś bez życia - może faktycznie jak zmieni się aura będzie lepiej.

Co do areatora - dosyć, że nijak mi wyszedł to jego istnienie nie świadczy o niczym dobrym - tak, służy napowietrzaniu wody, tej brudnej wody .

Jakby kiedyś "odpukać" działo się coś u kolegi (np kablówką, alarmem) to zapraszam na forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/ - może będę mógł się jakoś odwdzięczyć
    Serdecznie pozdrawiam

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No john100 nie ma sie co podłamywać. Chociaż powiem szczerze że taka pogoda też mnie strasznie dołuje. Ale nic do wiosny coraz bliżej . Myślę sobie że jezioro daje duże pole do popisu. Trzeba się tylko dobrze rozejrzeć. A jak już się zbudzi do życia to w ogóle frajda. Może jakieś ptasie gniazda, może jakieś makro. A makro z tego aparaciku wychodzi naprawde rewelacyjnie :P .

Cytat Zamieszczone przez john100
    Jakby kiedyś "odpukać" działo się coś u kolegi (np kablówką, alarmem) to zapraszam na forum http://www.elektroda.pl/rtvforum/ - może będę mógł się jakoś odwdzięczyć
    Jakby co to napewno będziemy pamiętać , dzięki.
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Fotki faktycznie "takie tam", ale mnie zainteresował areator. Co to jest za urządzenie i do czego służy? Po co napowietrzeć wodę w jeziorze? Czy chodzi o to, żeby ryby nie wyzdychały, bo mają za mało tlenu pod lodem?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

A więc tak. Jezioro kilka lat temu (może nawet już z 10) podczas dużych upałów doprowadzone zostało do "skraju wytrzymałości" - a dokładnie to jego mieszkańcy - głównie ryby. Z przyczyn zabrudzenia i niedotlenienia wody wszystkie ryby zadusiły się. Po tym "przykrym incydencie" żeby zapobiec następnemu takiemu zdarzeniu, został wybudowany areator - dokładnie kilka lat po tym. Z tego co wiem, było to pierwsze takie urządzenie w województwie a może nawet w Polsce (na świecie pewnie też, bo tam takich problemów nie mają - ale to tylko moje przypuszczenie ).

Cały ten projekt miał zwolenników i przeciwników, ponieważ były głosy, że wirniki pracujące pod powierzchnią wody - niestety nie udało mi się ich sfotografować - ale ponoć są - mogą niepotrzebnie zamulać jezioro i narobią więcej szkody niż pożytku -ale chyba to się nie potwierdziło, ponieważ areator cały czas działa - może jakbym zdjęcie zrobił ze statywu przy dłuższym czasie lepiej byłoby to widoczne.

Jako ciekawostkę podam - w czasie gdy rybki pływały ostatkiem sił w tym tragicznym dla nich dniu, żeby je ratować na jeziorze pływały ciągle motorówki - które obrotami wirników wzbudzały fale i napowietrzały jeziorko - ryby trafione przez śmigiełko chyba miały więcej szczęścia...

I to tyle

Pzdr

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podoba mi sie druga fotka .Mozna do niej cos sobie doczepic ,dopowiedziec.... Mi sie kojarzy z dziecinstwem, (przez pore roku wlasnie wyszla troche melancholijnie) bo podobna zabudowa byla nad jeziorem na lubelszczyznie gdzie jezdzilem z rodzicami.....

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kłania się brak ramek w przypadku strumyka. Kadry tradycyjne czego nie odbieram jako specjalny plus. Drzewo (2 i 3) jest niezłą koncepcją - sam czaję się od jakiegoś czasu na pomnik przyrody nieopodal mnie Trenuj dalej
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300