Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Port w Gdyni - ludzik

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Nie wiem czy by nie było lepiej, jak statek byłby odcięty od portu (tzn tło kontenerów rozmazane), druga sprawa nie pasuje mi Twój opis cyt.: Człowieczek krzątający się po kontenerach o tej porze musiał być przytłoczony zimnem, przenikliwym wilgotnym wiatrem, ryzykiem upadku i obowiązkiem. Taki urok pracy w transporcie morskim - na okrągło. Człowiek tu podlega maszynie, a nie odwrotnie. Własnie to chciałem pokazać. "
    "człowieczek" - jak dla mnie - jest zbyt mało wyraźny do całości, i ciężko zwraca się na niego uwagę właśnie pod tym kątem.
    Ale to tylko moje skromne odczucia początkującego
    Ogólnie jest OK!

Pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Fotka mi się podoba.
    Wystemplowałby jedynie ptaszka w lweym górnym rogu, bo niepotrzebnie rozprasza.
    A co wam "ptaszek" przeszkadza? Tym bardziej, że to chyba samolot. Ale jeśli to ptaszek, to Tadeuszowi udało się połączyć fotografię przemysłową, fotografię ludzi i fotografię przyrodniczą . I jeszcze marynistyczną.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    john100,
    Cytuję Ciebie:

"Nie wiem czy by nie było lepiej, jak statek byłby odcięty od portu (tzn tło kontenerów rozmazane), druga sprawa nie pasuje mi Twój opis cyt.: Człowieczek krzątający się po kontenerach o tej porze musiał być przytłoczony zimnem, przenikliwym wilgotnym wiatrem, ryzykiem upadku i obowiązkiem. Taki urok pracy w transporcie morskim - na okrągło. Człowiek tu podlega maszynie, a nie odwrotnie. Własnie to chciałem pokazać. "
    "człowieczek" - jak dla mnie - jest zbyt mało wyraźny do całości, i ciężko zwraca się na niego uwagę właśnie pod tym kątem. "

Twój pomysł, co do wyodrębnienia statku od tła jest idealistyczny, czyli sluszny, ale wysoce teoretyczny. Przy fotografowaniu obiektywem o ogniskowej około 100 mm obiektu z odległości około 80 m nie da się tego zrealizować, wszystko musi być ostre. Wchodzi tu w grę zależność ogniskowa/kąt widzenia obiektywu. Albo ustawiamy długą ogniskową i wtedy mamy mały kąt widzenia i fragment statku (przypuszczalnie ni przypiął ni przyłatał), albo mamy krótszą ogniskową i widzimy statek w całości, ale na tle ostrego tła. Być może taki pomysł mozna było zrealizować fotografując scenę bezpośrednio na statku. Wtedy by była widoczna wyraźnie opisywana przeze mnie sytuacja tego człowieka, ale efektu skali by nie było.
    W sytuacji, gdy ja jako fotograf stałem na najwyższym pokładzie sunącego z szybkością 7 km/godz (2 m/s) promu, również w zimnie i na wietrze, jak ten ludzik, trudno bylo o wypracowanie jakiejś głębszej koncepcji, trzeba była łapać, co się da. Zamieszczam kilka takich fotek poniżej, niestety, bez ludzika.

Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Te kadry niby lepsze, bo więcej góry. Ale brakuje ludzika, dlatego ja wybieram pierwsze.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    WItam

Przeczytałem kolegi opisy (przed moim postem), i nie miałem wątpliwości, że sytuacja i warunki do zrobienia zdjęcia były b. trudne.
    Zacytuje siebie:
    "Ale to tylko moje skromne odczucia początkującego" - to było najważniejsze zdanie w całym moim poście - ono wszystko tłumaczy.
    Pozdrawiam serdecznie

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tadeuszu,

Z drugiej serii najlepsze wg mnie to zdjęcie nr 1. Ciekawa perspektywa, bardzo mi się podoba. Poza tym nie ma wątpliwości, że zdjęcie zostało zrobione z płynącego statku, widać jak "pruje" on wodę. Bo muszę szczerze przyznać , że i ja myślałem iż zdjęcie z ludzikiem zrobiłes z jakiegoś wysokiego piętra budunku z przeciwka...
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak na prawdę to wybaczcie ale ten człowiek na 1 jest elementem zupełnie nie istotnym . Zdjęcia fajne , przyjemnie się na nie patrzy . Tylko uwagi do nr . 1 j/w.

excel
    Gość
    ...a ja zas uwazam, ze bez czlowieczka byloby niemozliwe wyobrazenie sobie pewnych proporcji, szczegolnie dla osob niemajacych nic wspolnego z kolosami typu "drobinka", na ktorej ow czlowieczek przebywa. Sadze, ze Tadeusz doskonale przekazal te ludzka drobinke, na pozor bezsilna, niewarta zadnej uwagi, tak naprawde znajdujaca sie w cieniu kolosa, bez ktorej GIGANT ten nie ruszylby z miejsca.
    Moim zdaniem jest to doskonaly przyklad, coraz rzadziej wprawdzie wystepujacy nierozlacznosci i zaleznosci miedzy czlowiekiem a maszyna.

Moze i nieslusznie nazwalem kontenerowiec "maszyna" , ale to wylacznie dla podkreslenia jakze niebywalej zaleznosci.

pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    O tym, jakie byly moje intencje, mówi tytuł fotki "Ludzik". Nadajac taki tytul zamierzałem zwrócic uwagę po pierwsze na skalę, po drugie na kruchość tej istoty wobec ogromu, siły otaczającej techniki, po trzecie na jego zwycieską postawę (to już w domysle) w konfrontacji z "maszyną". Właśnie dzięki takim ludzikom, czyli dzięki nam, to wszystko sie kręci.
    Excel trzymam Twoja strone.
    Pzdr, TJ