Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Dla miłośników filtrów UV...

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cześć,

A ja tam założyłem swój filtr na obiektyw zanim jeszcze zapłaciłem za aparat i wyszedłem z nim ze sklepu. Od tego czasu nie ściągam go w ogóle i nawet o tym nie myślę. No może sporadycznie do dokładniejszego wyczyszczenia. Często dziw bierze jaki syf na tym szkiełku potrafi się zgromadzić pomimo pozornie sprzyjających warunków . Nie wyobrażam sobie katowania obiektywów nawet jakąś tam specjalną dedykowaną ściereczką.
    Jak sobie pomyślę że prawie rok mordowałem C5060 zanim sobie sprawiłem tulejkę i filtr to do dziś pukam się w łeb . Do dziś mi go żal. Już więcej takiego błędu nie popełnię. No tym bardziej że ZD 14-54 jest "troszkę" droższy od całego 5060.

Osobiście nie zauważyłem żeby filtr negatywnie wpływał na jakość zdjęć. Szczerze powiem że nawet nigdy nie robiłem porównania "przed / po". Porostu nie było mi to potrzebne. Jakość zdjęć jest nienaganna i satysfakcjonująca i to może dla tego. Robiłem różne fotki. Wschody, zachody ze światłem i pod światło i nie zauważyłem nic niedobrego.
    No chyba że może jestem zbyt mało wymagający co mi się nie wydaje
    Jeżeli w przyszłości kupię sobie jakieś nowe szkiełko to zapewne pierwszą rzeczą jaką zrobię to założę na niego zwykły filter UV. Na pewno żadne bliki i sample z sieci typu "after/before" nie skłonią mnie do zmiany zdania
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

robin102
    Gość
    nurekHaaa to dokladnie tak jak ja. Tulejkę na swego C5050 zalożylem zaraz po wyjęciu z pudla, podobnie zrobiłem z lustranką. Jeszcze do mnie nie dotarła , a ja już trzymalem w szufladzie czarną Hoye UV - chyba jestem wierzący w filtry umarłbym na zawał jak by mi ktoś na imprezie dla przykladu palucha w soczewkę wsadził. Może czas zmienić wiare ???- nie pozostanę przy swoim bo jestem strasznym pedantem.

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    nurekHaaa to dokladnie tak jak ja....
    No to fajnie . To jest nas dwóch chociaż ja patrząc na swój pokój nie jestem pedantem . No chyba ze sprzętowym. To wtedy tak. Czyszczę E1 nawet wtedy jak jest czysty .

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nurek, Robin102, a jakich filtrów używacie, że nie widzicie różnicy?

- bo ja szukam takiego co nie wpływa na jakość.

b.

tymin3
    Gość
    http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=856369 to fotka z B+W UV-Haze MRC f-pro (170zł) a efekt..... sami ocencie (oczywiscie zuiko 14-54)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dziękuję - tymin3 - o coś takiego mi chodziło. B+W UV-Haze MRC f-pro? idę szukać...

b

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Rzeczywiscie używanie filtra i wykonywanie fotografi gdzie w kadrze jest słońce nie wychodzi za dobrze.
    było sobie życie

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Nurek, Robin102, a jakich filtrów używacie, że nie widzicie różnicy?

- bo ja szukam takiego co nie wpływa na jakość.

b.
    Cześć blady,

Ja poprostu nie widzę różnicy bo tak jak pisałem nie robiłem zdjęć bez filtra ! Czyli po prostu nie mam takiego porównania. Ale obiecuję że przy najbliższej okazji to sprawdzę. A to taka przykładowa fotka. Niby jakiś tam duszek jest ale mi nie przeszkadza. Sam oceń:

.

Jeśli chodzi o fitr to mam jakiś najzwyklejszy HOYA. Nic specjalnego na nim nie jest napisane. Tylko HOYA UV. Opakowanie też nie ma żadnych innych informacji. To poprostu zwykłe najtańsze szkiełko. Z założenia nie miało nieć wpływu na jakość zdjęcia. Jako jedyne zadanie tego gadżetu miało być ochrona objektywu i to wsio.
    Za takie pieniądze co to kosztowało to nie wiem nawet czy można to nazwać filtrem czy tylko zwykłym szkiełkiem?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    Ale obiecuję że przy najbliższej okazji to sprawdzę. A to taka przykładowa fotka. Niby jakiś tam duszek jest ale mi nie przeszkadza. Sam oceń:
    Na tym konkretnym przykładzie jeśli chodzi o flary to OK (i całkiem przyjemny zachód ) Nie wiem, może kupię coś taniego i sam potestuję. Chorobcia, nie wiem co z tymi filtrami zrobić. Nurek, sprawdź przy najbliższej okazji i daj znać - ciekawy jestem Twojej opini.

Te zdjęcia które pokazał Joki to jakiś dramat, w porównaniu z innymi przykładami.

Na prfc ktoś robił testy filtrów, postaram się poszukać.

b.

robin102
    Gość
    bladyUżywam czarnej i szarej Hoyi i uważam ,że jest miedzy nimi rożnica , czarna daje ostrzejsze obrazy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów