Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: I Komunia Św - mam robić zdjęcia...

  1. #1
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria

    I Komunia Św - mam robić zdjęcia...

    Witam

    Zostałem poproszony przez kuzyna, żeby porobić zdjęcia na komunii jego córki. Ponieważ fotografowaniem tzn. pstrykaniem zajmuje się czysto amatorsko mam do Was kilka pytań.
    Mój aparat to:
    Olympus C-7070 1G pamięci (i tak zostanie ), czekam za zestawem ochronnym : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86075173 lampa wbudowana (i tak zostanie ) i na pewno dokupię 1 akumulatorek.

    Od razu powiedziałem, że jeżeli chodzi o zdjęcia w kościele - to nie chcę się w to pakować - na głowę nie upadłem (mam nadzieję, że ksiądz wyda też odpwowiednie zarządzenia w tej sprawie i zwolni mnie z tego obowiązku ) - jednak nie wiem jak to będzie do końca - jeżeli całkowita samowolka i wszyscy będą pstrykali czym popadnie - to głupio będzie, jeżeli będę stał jak słup.

    Z informacji wynika, że albo będzie sala z oknami, albo druga - całkowicie odcięta od świata - tylko sztuczne oświetlenie.

    Jak się przygotować do tego tematu?
    W jakiej rozdzielczości najlepiej robić zdjęcia?
    Czy zestaw (ten co w linku) będzie mi pomocny na sali?

    Proszę o podpowiedzi
    Pozdrawiam

  2. #2
    Awatar nurek
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Posty
    335
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witaj john100,

    Wygląda na to, że spoczywa na Tobie odpowiedzialne zadanie .
    Ja kiedyć próbowałem robić zdjęcia w kościele o nienajlepszym oświetleniu swoim C5060. Delikatnie mówiąc nie wyglądało to najlepiej. Większość zdjęć była ciemna. W moim przypadku pomogło zdecydowanie ISO 400 i zwiększenie siły błysku wbudowanej lampy (niestety tylko). Oczywiście nie ma co przesadzać. Jeżeli fotografowana scena będzie blisko to możesz ją prześwietlić. Olek miał też problem w chwytaniu ostrości w taki oświetleniu. Łapał ale długo. Dlatego lepiej przewidzieć bieg sytuacji, istotny moment i odpowiednio wcześnie się przygotować. Na ostatnią chwilę możesz nie zdążyć
    Jeżeli masz możliwość to najlepiej idź do kościoła na jakąś inną wcześniejszą i podobą uroczystość, wmieszaj się w tłum i pstryknij kilka próbnych fot żeby sprawdzić aparat i ustawienia.

    Fajnie że zdecydowałeś się jednak na zakup tulejki i filtrów. Mam nadzieje że będziesz zadowolony. Jednak podczas sesji w kościele zdecydowanie bym to sciągnął. Możesz potrzebować szerokiego kąta a w wtedy na minimalnej ogniskowej winietę masz murowaną i klops.

    Karta gigusiowa powinna spokojnie wystarczyć.
    Jeżeli chodzi o chodzi o rozdzielczość to ja wybrałbym największą. Nigdy nie wiesz czy nie będziesz musiał kadrować zdjęcia a wtedy rodzielczość jest ważna.

    To jednak tylko moje prywatne i skromne doświadczenia i to w dodatku z C5060. Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni koleżanki i koledzy od 7070 i nie tylko.

    Życzę powodzenie na sesji .
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

  3. #3

    Dołączył
    Feb 2005
    Posty
    209
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    Witaj john100,

    Jeżeli masz możliwość to najlepiej idź do kościoła na jakąś inną wcześniejszą i podobą uroczystość, wmieszaj się w tłum i pstryknij kilka próbnych fot żeby sprawdzić aparat i ustawienia.

    Sorki, ale nieźle się uśmiałem - wyobraziłem sobie gościa mieszającego się w tłumie (oczywiście ubranego w długi ciemny płaszcz, kapelusz i ciemne okulary), podczas mszy w kościele robiącego z nienacka i do tego niezauważenie zdjęcia. Nie mogę się powstrzymać
    nurek jeszcze raz Cię przepraszam - wiem, że chciałeś dobrze, ale to wszystko przez moją wyobraźni

  4. #4
    Awatar nurek
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Posty
    335
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie ma sprawy aranek
    Wiem że może to brzmi śmiesznie ale byłem już na kilku takich imprezach. Uwierz mi że bylo takie zamieszanie że nie byłoby z tym najmniejszego problemu

    No chyba że to jakaś mała mieścinka, malutki kościółek i wszyscy wszystkich znają? To faktycznie może być problem
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

  5. #5
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Hej

    "Wizja" kolegi aranek rozbawiła mnie prawie do łez - żone też, ale oczywiście bardzo pozytywnie odbieram te odpwowiedzi .

    W sumie to jeszcze nie wiem, ale prawdopodbnie będzie to na wiosce - także wmiesznie się w tłum będzie trudne.
    Bardziej niż w kościele interesowała by mnie ta sala - żeby później gdy cała rodzinka zasiądzie przed albumem miała kogo obgadywać - byle nie fotografa

    Dzięki za wskazówki, może jeszcze ktoś chętny?
    Pzdr

  6. #6

    Dołączył
    Feb 2005
    Posty
    209
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No dobra, to ja teraz spróbuję na poważnie.
    Może warto jednak byłoby zoapatrzeć się w lampę? Nie mam na myśli jakiejś potwornie drogiej dedykowanej lampy, wystarczyłaby taka, ktora "działa" z Twoim aparatem nie uszkadzając go. Taką lampę można kupić za 100-200zł (w komisie pewenie bliżej 100). Lampę miałbyś ustawioną na jakieś 45, 60 stopni do góry (hmm, musi mieć odchylany palnik), a swoją wbudowaną błyskałbyś na wprost (o ile jest to możliwe w 5060, wdaje mi się, że tak). Może wybierz się ze swoim aparatem do jakiegoś dobrego sklepu/komisu i wypróbuj działanie takiej lampki.
    Ze swoich doświadczeń (co prawda z innym aparatem ale w podobnych warunkach) mogę Ci powiedzieć, że bez dodatkowego oświetlenia jest bardzo ciężko.
    Życzę powodzenia.

  7. #7
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Witam


    W jaki sposób mozna uszkodzić aparat? Czy chodzi o uszkodzenie mechaniczne - czyli nie pasujące złącze, czy typowo elektroniczne ?
    Jak można się upewnić przed założeniem lampy czy będzie ona kompatybilna - czy jest to tylko kwestia zaufania instrukcji producenta?
    Rozumiem, że lampy dedykowane - są to lampy firmowe, które w pełni współpracują z danym aparatem?

    Coraz bardziej zdaje sobie sprawę, że w pomieszczeniu (sali) będzie ciężko zrobić dobrze oświetlone zdjęcie obejmujące jakies np 30 osób, owszem do kilku metrów - powinno wyjść nie gorzej niż w mieszkaniu nawet przy słabym świetle.
    Nie wiem czy w dobrym miejscu zapytam:
    W pełnym manualu nie mam możliwości włączenia opcji redukcja czerwonych oczu - myślałem że taką możliwość powinienem mieć - czyżby to oznaczało że do takich zdjęc muszę używać trybu automatycznego lub np z priorytetem przysłony?

  8. #8

    Dołączył
    Feb 2005
    Posty
    209
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeśli napięcie na stopce lampy będzie większe aniżeli dopuszczalne w Twoim aparacie, to może się to źle skończyć. Napięcie dopuszczalne możesz sprawdzić w instrukcji.
    Dedykowane lampy nie są tylko Olympusa, kilka firm robi z dedykacją dla Olympusa - np taka ttp://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5719
    ale ona kosztuje 350 zł
    Ja miałem na myśłi lampę analogową, bez dedykacji. Ale z takim Soligorem łatwiej zrobić udane zdjęcie.
    Tryb redukcji czerwonych oczu sobie odpuść. Szkoda tylko baterii. Bardzo dobre feekty daje redukcja czerwonych oczek (o ile takowe na zdjęciu się pojawią) w dowolnym programie komputerowym.

  9. #9
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Witam

    Trwa mój "trening" do tej imprezy - wczoraj imieninki u teściów iiii .. moje ogromne rozczarowanie - od samego początku robię wszystko manualem, przy żarówce 120wat w pokoju, aparat ustawiałem na iso 400, ponieważ wychodziły zbyt ciemne nawet przy max ustawieniu siły błysku, przysłona min3,5 czas 30 -45 - przełączyłem się na tryb "P" - i zdziwienie, ponieważ zdjęcia są dobrze doświetlone - i nawet musiałem o połowę zmniejszyć siłę błysku.... czas na autoamcie ustawiał się na 90!
    Pomyślałem, że na manualu musi być możliwość wykonania także takich zdjęć - w końcu mam do dyspozycji wszystkie opcje - jednak po wszelkich próbach nie było to możliwe -- dlaczego??? Czy o tym decyduje właśnie opcja Slow1, Slow2 i nie jest to brak moich umiejętnośći lub wada aparatu, tylko tak został on zaprogramowany, żeby takie zdjęcia w manualu koniecznie robić z lampą zewnętrzną?

    Oto przykładowe zdjęcia:

    tryb "P"

    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...ki/automat.JPG

    tryb "M"

    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...iki/manual.JPG

    Proszę o wskazówki, pomoc...

    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

  10. #10
    | OlyJedi Awatar kasprzyk
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Posty
    3.715
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Witam

    Problem wyjaśniony - miałem ustawienia lampy na Slave i nr 1 - czyli błysk najsłabszy - myślałem, że tyczyło się to tylko lampy zewnętrznej - jednak nie.

    Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Podobne wątki

  1. Potrafie robic zdjecia, czy nie?
    By Tomashhh in forum Zdjęcia początkujących
    Odpowiedzi: 291
    Ostatni post / autor: 25.09.11, 10:13
  2. Dla tych którzy chca robic zdjęcia
    By geo in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 12.02.09, 14:26
  3. Zdjecia koncertowe - jak robic?
    By konukera in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 29.05.06, 12:21
  4. Jak robić dobre zdjęcia w nocy
    By mateusz004 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 4.05.05, 14:15

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.