Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Letnia mgła...

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Letnia mgła...

Pierwsza fotka to katedra oświetlona wschodzącym słońcem. Drugie to jeszcze wcześniejszy ranek z prawie chowającym się za dachem domu księżycem w pełni (pojedyncze światło po lewej od "wieży").
    Uwagi , krytyka , wskazówki mile widziane

W moim wypadku , niemal tradycyjnie , są to skany
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Letnia mgła...

Cytat Zamieszczone przez Yello_35
    W moim wypadku , niemal tradycyjnie , są to skany
    Czyli robione IS500?
    Bo w EXIFie pojawia się cuś takiego:

Camera Make: OLYMPUS IMAGING CORP.
    Camera Model: X550,D545Z,C480Z
    Image Date: 2005:09:21 07:11:25
    Flash Used: No (Auto)
    Focal Length: 18.9mm
    Exposure Time: 0.010 s (1/100)
    Aperture: f/4.9
    ISO equiv: 72
    White Balance: Auto
    Metering Mode: Matrix
    Exposure: Creative Program (based towards depth of field)

Ale ja się chyba na żartach nie znam.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aranek - zaskoczyłeś mnie i sprawdziłem Faktycznie robione jednak cyfrą. Zauważyłem , że "te ładniejsze" klasyfikuję jako robione lustrzanką a te gorsze cyfrą - bo mizerna jest , nie oszukujmy się Na swoje usprawiedliwienie mam to , że mam po dwa kadry z cyfry i dwa z lustra Stąd moja pomyłka. I na korzyść cyfry w zasadzie w obydwu wypadkach. Co należy pewnie uznać za sukces
    Dzięki za uwagę bo nie chciałbym być posądzony o manipulacje jakieś
    PS. Jak chcesz to wkleję resztę dla porównania ale te akurat są najlepsze technicznie i kadrowo.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Myślę, że nie ma potrzeby porównywania
    Przepraszam, że nie skupiłem się na tym, co najważniejsze, czyli ocenie zdjęć, tylko tak od razu z grubej rury

Co do zdjęć to pierwsze się podoba - niepotrzebne jest tylko to drzewo w PD, ale rozumiem, że nie miałeś pod ręką spalinówki . Ciekawie wyglądają rozświetlone wieżyczki (czy jak się to nazywa). Mgła na tym zdjęciu bardziej przypomnia jednak ciężki, słaniający się dym, co w pewien sposób też dodaje uroku. Te czubki krzaczorów na dole też bym usunął - chyba przeszkadzają bardziej niż drzewo

Drugie wyszło strasznie zimne, chyba przez dominację niebieskiego. Jakoś mi się nie podoba. Kadr wygląda na przypadkowy, robione chyba z okna. Pierwsze odczucie to takie, że było tak zimno i nieprzyjemnie na zewnątrz, że autorowi nie chcaiało się wychodzić.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aranek - w przypadku pierwszego ciężko cokolwiek zmienić. Drzew i krzaczorów tam cała masa. A , że wygląda jak dym to fakt. Ale dlatego , że czekałem jak mgła lekko opadnie odsłaniając wieżyczki dopuszczając tym samym światło. Wrzucam całe we mgle - wg mnie nie jest ciekawsze niż pierwsze.

Drugie natomiast jest wyjątkowo długo kadrowane jak na ironię Stałem na brzegu potężnego wykopu gdzie trwa odbudowa przedwojennej zabudowy - minimalnie poniżej płotu i słupa pocztowego (tak on się nazywa) jest odsłonięta ziemia. Bardziej w lewo stoi paskudna stacja trafo pomalowana na biało i kibelek przenośny dla straży granicznej (sic!!!) . Bardziej w prawo straciłbym most a "zyskał" nieciekawy budynek. Podwyższenia kadru też nic ciekawego by nie dało. Takie jest moje zdanie.

Co do widoku z okna też jest ciekawy choć preferuje raczej balkonowe kadry - wygląda to mniej więcej tak jak poniżej - w tym wypadku na pewno skan i mały zoom celem wycięcia krzaków poniżej.

http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5417

Cały widok z balkonu jest poniżej - a i tak dół jest obcięty bo za dużo czerni by tam było - z kolorami nic nie kombinowałem.

PS. A zimno faktycznie było Tyle , że to letnie zimno nie stwarza takich problemów jak te zimowe zimne ranki.

Dzięki za kometarz

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ostatni zachód słońca jest jak dla mnie kapitalny, mgła też nie źle się ułożyła, natomiast mi bardziej podoba się jak góra ginie gdzieś w nie bycie. W zdjęciu z niebieską mgłą kadrowałbym bez płotu na dole, w sumie w pierwszym też te drobne krzaczki są zbędne, anie nie stanowią tła dla budynków ani stanowią ramki dla zdjęcia.

Cała sesja udana... ale ten zachód... piątka za złapanie kolorów i kadr.

pozdro
    b.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Blady - miło , że Ci się podoba Co do "niebieskiego" to faktycznie przycięcie dołu może się podobać. Co prawda i tak drzewko lekko wkrada się w kadr - po prawej na dole - ale jest to pewna koncepcja. W zasadzie za sukces uznałem fakt , że nie złapałem odkrytej ziemi i dołu bo tak ciemnawo wtedy przy tym wykopie było.
    Dzieki i pozdrawiam

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ostatnie jest super. Bardzo podobają mi się dopełniające fotkę konary drzew. Jeśli miałbym pomarudzić, to dobrz by było aby, to drzewo z lewej bardziej "weszło" w kadr - stworzyłoby wówczas bardzo przyjemną ramkę. Ale i tak jest świetnie.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aranek - masz rację. Niewykluczone , że byłoby ciekawiej tylko nie w tym wypadku. Wtedy byłoby za dużo ciemnego koloru i urok fotki chyba znikł. Ale jest to kwestia do przepraktykowania bo coraz częściej ostatnio słońce ładnie zachodzi - znaczy się pogoda ładniejsza i wiosną zawiewa
    Dzięki
    PS. Marudzenie jak najbardziej wskazane

Mieszka w
    Lubiechowa, Jelenia Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Klimaciki trochę jak u Beksińskiego...
    C-740 +tulejka +filtry +dekielek +[censored]