Nie takie było założenie ale może faktycznie się kojarzyć. A to komplement niezłyDzięki
![]()
Nie takie było założenie ale może faktycznie się kojarzyć. A to komplement niezłyDzięki
![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Jakoś umknął mi ten wątek. Zachód słońca bardzo piękny, kadr idealny. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Mgliste klimaty też ładne.
Na wszystkich fotkach widać ład.
Najbardziej podoba mi się ostatnia - z zachodem słońca, przede wszystkim ze względu na kompozycję, w której widzę dobrze wyważone, współzawodniczące ze sobą trzy elementy:
- bardzo sugestywny, jak na wycinance, profil krajobrazu miasta,
- piękna krwisto-czerwona łuna zwiastująca wschód słońca,
- delikatne siateczki koron drzew obramowujące, zamykające widok.
Można sie przyczepić do tego, że łuna nie rozlewa się na całe niebo (po lewej, w górnym rogu jej nie ma), co czyni pewną nierównowagę,
i że z lewej do kadru wchodzi zbyt mało gałązek - zbyt słabo reprezentują one drzewo. Z drugiej strony, dzięki temu, że te gałązki w ogóle istnieją, wieże w centrum nabieraja sensu istnienia - są otoczone, "domknięte" przez te elementy, widac ich rację pnięcia się w górę. Dodatkowo gałązki dają perspektywę, ten typ ujęć stosuje sie bardzo często przy fotografowaniu krajobrazu, chociaż niektórzy określają taki sposób tworzenia głębi jako sztampowy, banalny i chodzenie na łatwiznę (ja tak nie uważam, jeśli to ma uzasadnienie, a tutaj jakąś rację ma).
Krajobraz jest bardzo tajemniczy, jakby wychodzący z cienia, łuna pięknie okala profil wież i dachów. Przekątniowy układ chmur wnosi pozytywny wkład do estetyki zdjęcia. Światło tuż nad horyzontem jest zapowiedzią wyjaśnienia tajemnicy.
Pzdr. TJ
Puentując wypowiedź Tadusza: jest git!
Rafał - lepiej późno niż późniejWażne , że nie umknął do końca
I miło , że Ci się podoba. Dzięki
![]()
Tadeusz - jak wszyscy chyba na tym forum jestem pod wrażeniem Twojej analizy i komentów. Miło , że zajrzałeś do mnie bo mam wrażenie , że tematycznie się mijamyJa po prostu nie potrafie fotografować ludzi a Tobie to przychodzi z łatwością - a już na pewno łatwiej niż mnie. Dzięki za ocenę
Również pozdrawiam
Rafał - i oby tak dalej![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35