Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Letnia mgła...

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie takie było założenie ale może faktycznie się kojarzyć. A to komplement niezły Dzięki
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jakoś umknął mi ten wątek. Zachód słońca bardzo piękny, kadr idealny. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Mgliste klimaty też ładne.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Na wszystkich fotkach widać ład.

Najbardziej podoba mi się ostatnia - z zachodem słońca, przede wszystkim ze względu na kompozycję, w której widzę dobrze wyważone, współzawodniczące ze sobą trzy elementy:

- bardzo sugestywny, jak na wycinance, profil krajobrazu miasta,
    - piękna krwisto-czerwona łuna zwiastująca wschód słońca,
    - delikatne siateczki koron drzew obramowujące, zamykające widok.

Można sie przyczepić do tego, że łuna nie rozlewa się na całe niebo (po lewej, w górnym rogu jej nie ma), co czyni pewną nierównowagę,

i że z lewej do kadru wchodzi zbyt mało gałązek - zbyt słabo reprezentują one drzewo. Z drugiej strony, dzięki temu, że te gałązki w ogóle istnieją, wieże w centrum nabieraja sensu istnienia - są otoczone, "domknięte" przez te elementy, widac ich rację pnięcia się w górę. Dodatkowo gałązki dają perspektywę, ten typ ujęć stosuje sie bardzo często przy fotografowaniu krajobrazu, chociaż niektórzy określają taki sposób tworzenia głębi jako sztampowy, banalny i chodzenie na łatwiznę (ja tak nie uważam, jeśli to ma uzasadnienie, a tutaj jakąś rację ma).

Krajobraz jest bardzo tajemniczy, jakby wychodzący z cienia, łuna pięknie okala profil wież i dachów. Przekątniowy układ chmur wnosi pozytywny wkład do estetyki zdjęcia. Światło tuż nad horyzontem jest zapowiedzią wyjaśnienia tajemnicy.

Pzdr. TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Puentując wypowiedź Tadusza: jest git!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafał - lepiej późno niż później Ważne , że nie umknął do końca I miło , że Ci się podoba. Dzięki

Tadeusz - jak wszyscy chyba na tym forum jestem pod wrażeniem Twojej analizy i komentów. Miło , że zajrzałeś do mnie bo mam wrażenie , że tematycznie się mijamy Ja po prostu nie potrafie fotografować ludzi a Tobie to przychodzi z łatwością - a już na pewno łatwiej niż mnie. Dzięki za ocenę Również pozdrawiam

Rafał - i oby tak dalej
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35