Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lampy do e-1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Lampy do e-1

Mam problem ze znalezieniem niedrogiej lampy do E-1. Od dluzszego czasu szukam innych lamp niz fl-36, fl-50 ktore wspolpracuja z boby E-1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Użyj "Szukaj", bo były już dyskusje na ten temat i to całkiem niedawno. Z tego co pamiętam METZ z odpowiednią stopką współpracuje. Z tym, że bez trybów FP...
    [/img]

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Metz 54Mz4i wydaje mi sie sensowna alternatywa. nie ma trybu super FP, ale uwaga!, lampa ma cos takiego, aparat tez, tylko stopka nie ma. i jak kiedys sie pojawilo na forum, byc moze kiedys kiedys metz zrobi taka stopke.
    metza ma: stroboskop, blysk modelujacy, zoom dla 105 mm (fl 50 dla 85), co daje wiekszy zasieg... blysk modelujacy to taki lekki stroboskop ktory pokazuje jak sie zachowa swiatlo.
    do tego metz ze stopka do oly ma fotocele. jak sie ostatnio okazalo (mam 54mz3 ze stopka do oly, niestety nie dziala w tej lkampei ttl ) cela jest na makxa czula, robilem fotki w innym pokoju na imprezie... a lampa odpalala w innym pokoju... o czym nie mialem pojecia.
    sensownyna kombinacja wydaje mi sie fl-36 i ww metz. moza uzywac dwoch lamp i efekty sa ciekawe, fl na aparacie ustawiona na -3 przeslony i glowne swiatlo z metza... oczywiscie metza na manual lub auto, a fl na ttl-u bo fotocela jest na drugi blysk.
    fl daje nam fp, a na maksa okazje mamay mocnego metza, zawsze mozna tez dokupic fotocele i uzywac fl jako 2 lampy.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jestem na etapie kupna lampy FL-50. Kusi mnie cena tej lampki, która jest wystawiona na Allegro. Pisałem już do gościa z pytaniem: ...czym się różni demo od nie-demo. Odpowiedział mi że jest powystawowa. Napewno zdecydował bym się to kupić, gdybym miał pewność że lampa niema za sobą wielu tysięcy błysków. Co powiecie na ten temat - jakie są wasze rady ?
    http://www.allegro.pl/item92047145_o...wa_okazja.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    metza ma: stroboskop, blysk modelujacy, zoom dla 105 mm (fl 50 dla 85), co daje wiekszy zasieg...
    Fl 50 ma zoom dla 28-110mm.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lepmity: szkoda, że ten "Super Sprzedawca" z Koszalina nie pofatygował się i nie napisał nic o gwarancji na lampę. Od ważnej karty gwarancyjnej uzależniłbym zakup, samemu ewentualnej usterki czy wady przecież nie usuniesz...

Mieszka w
    Bialystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Lampa może mieć i kilkanaście tysięcy błysków i może słuzyć długie lata.Najgorzej jak jakiś idiota wsadzi aku o małej rezystancji i błyśnie w manualu kilkadziesiat razy bez dłuższych odstępów.W dobie cyfr trzeba bardzo uwazać.Kiedyś jak się wkładało film to się robiło te 36 klatek i koniec a teraz czytuję na różnych forach np: ''zrobiłem na imprezie weselnej 3000 zdjęć z lampą i zauważyłem że pod koniec zaczał mi szwankować pomiar TTL"No ręce po prostu opadają......

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    Lepmity: szkoda, że ten "Super Sprzedawca" z Koszalina nie pofatygował się i nie napisał nic o gwarancji na lampę. Od ważnej karty gwarancyjnej uzależniłbym zakup, samemu ewentualnej usterki czy wady przecież nie usuniesz...
    Spytałem go o gwarancję - napisał że daje rękojmię 2 miesiące.

robin102
    Gość
    lepmity Nie ma mnie na liście ludzi wierzących w cuda . Te sprzęty niby demo to złomiki poreklamacyjne i po naprawach tzw refisch.... Prawdziwy sprzet pochodzący z wystaw rozchodzi się po pracownikach i po znajomych. Sprawę wyjaśni czy jest orginalne opakowanie , bo jak jest to sprzęt pełnowartościowy.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie ma mnie na liście ludzi wierzących w cuda . Te sprzęty niby demo to złomiki poreklamacyjne i po naprawach tzw refisch.... Prawdziwy sprzet pochodzący z wystaw rozchodzi się po pracownikach i po znajomych. Sprawę wyjaśni czy jest orginalne opakowanie , bo jak jest to sprzęt pełnowartościowy.
    Oczywiście że opakowania niema, i całkowicie się z Tobą zgadzam. Myślę że trzeba pomyśleć o zakupie zza wody - tam będzie najtaniej.
    Dzięki za rady, bo bez nich można czasem popełnić pochopny błąd.
    Pozdrawiam...