Mam problem ze znalezieniem niedrogiej lampy do E-1. Od dluzszego czasu szukam innych lamp niz fl-36, fl-50 ktore wspolpracuja z boby E-1.
Mam problem ze znalezieniem niedrogiej lampy do E-1. Od dluzszego czasu szukam innych lamp niz fl-36, fl-50 ktore wspolpracuja z boby E-1.
Użyj "Szukaj", bo były już dyskusje na ten temat i to całkiem niedawno. Z tego co pamiętam METZ z odpowiednią stopką współpracuje. Z tym, że bez trybów FP...
[/img]
Metz 54Mz4i wydaje mi sie sensowna alternatywa. nie ma trybu super FP, ale uwaga!, lampa ma cos takiego, aparat tez, tylko stopka nie ma. i jak kiedys sie pojawilo na forum, byc moze kiedys kiedys metz zrobi taka stopke.
metza ma: stroboskop, blysk modelujacy, zoom dla 105 mm (fl 50 dla 85), co daje wiekszy zasieg... blysk modelujacy to taki lekki stroboskop ktory pokazuje jak sie zachowa swiatlo.
do tego metz ze stopka do oly ma fotocele. jak sie ostatnio okazalo (mam 54mz3 ze stopka do oly, niestety nie dziala w tej lkampei ttl) cela jest na makxa czula, robilem fotki w innym pokoju na imprezie... a lampa odpalala w innym pokoju... o czym nie mialem pojecia.
sensownyna kombinacja wydaje mi sie fl-36 i ww metz. moza uzywac dwoch lamp i efekty sa ciekawe, fl na aparacie ustawiona na -3 przeslony i glowne swiatlo z metza... oczywiscie metza na manual lub auto, a fl na ttl-u bo fotocela jest na drugi blysk.
fl daje nam fp, a na maksa okazje mamay mocnego metza, zawsze mozna tez dokupic fotocele i uzywac fl jako 2 lampy.
Jestem na etapie kupna lampy FL-50. Kusi mnie cena tej lampki, która jest wystawiona na Allegro. Pisałem już do gościa z pytaniem: ...czym się różni demo od nie-demo. Odpowiedział mi że jest powystawowa. Napewno zdecydował bym się to kupić, gdybym miał pewność że lampa niema za sobą wielu tysięcy błysków. Co powiecie na ten temat - jakie są wasze rady ?
http://www.allegro.pl/item92047145_o...wa_okazja.html
Fl 50 ma zoom dla 28-110mm.metza ma: stroboskop, blysk modelujacy, zoom dla 105 mm (fl 50 dla 85), co daje wiekszy zasieg...
Lepmity: szkoda, że ten "Super Sprzedawca" z Koszalina nie pofatygował się i nie napisał nic o gwarancji na lampę. Od ważnej karty gwarancyjnej uzależniłbym zakup, samemu ewentualnej usterki czy wady przecież nie usuniesz...
Lampa może mieć i kilkanaście tysięcy błysków i może słuzyć długie lata.Najgorzej jak jakiś idiota wsadzi aku o małej rezystancji i błyśnie w manualu kilkadziesiat razy bez dłuższych odstępów.W dobie cyfr trzeba bardzo uwazać.Kiedyś jak się wkładało film to się robiło te 36 klatek i koniec a teraz czytuję na różnych forach np: ''zrobiłem na imprezie weselnej 3000 zdjęć z lampą i zauważyłem że pod koniec zaczał mi szwankować pomiar TTL"No ręce po prostu opadają......
Spytałem go o gwarancję - napisał że daje rękojmię 2 miesiące.Zamieszczone przez WUJEK MARO
lepmity Nie ma mnie na liście ludzi wierzących w cuda . Te sprzęty niby demo to złomiki poreklamacyjne i po naprawach tzw refisch.... Prawdziwy sprzet pochodzący z wystaw rozchodzi się po pracownikach i po znajomych. Sprawę wyjaśni czy jest orginalne opakowanie , bo jak jest to sprzęt pełnowartościowy.
Oczywiście że opakowania niema, i całkowicie się z Tobą zgadzam. Myślę że trzeba pomyśleć o zakupie zza wody - tam będzie najtaniej.Zamieszczone przez robin102
Dzięki za rady, bo bez nich można czasem popełnić pochopny błąd.
Pozdrawiam...