Zapraszam do małej galerii http://www.4pr.pl/~piotr/Wdzydze/
Wdzydze to piękne miejsce, które zawsze lubię odwiedzać. Tym razem chciałem zobaczyj je w zimie. Szkoda, że zupełnie zabrakło światła... No ale takie mamy zimy.
Zapraszam do małej galerii http://www.4pr.pl/~piotr/Wdzydze/
Wdzydze to piękne miejsce, które zawsze lubię odwiedzać. Tym razem chciałem zobaczyj je w zimie. Szkoda, że zupełnie zabrakło światła... No ale takie mamy zimy.
Pozdrawiam,
Piotr.
naprawdę piekne miejsce, a sprecyjzuj gdzie to jest na mapie Polski???
Pomorskie, Kaszuby, ok. 15 kilometrów na południe od Kościerzyny, nad baaardzo dużym Jeziorem Wdzydzkim.
Przy okazji letni widoczek ze skansenuNaprawdę polecam wycieczkę. Wszystkie chaty sa otwarte dla zwiedzających, można wejść do wnętrza wiatraka, przewodnik opowie o każdym szczególe. Mówiąc "przewodnik" mam na myśli dedykowaną do kazdego budynku osobę, nie zaś "przywódcę stada", który ciągnie za soba wycieczkę. W drugiej połowie lipca odbywa się tam Jarmark Kaszubski. Uruchamiają wówczas kuźnię i ponad stuletną maszynę parową napędzającą tartak
Naprawdę warto.
Pozdrawiam,
Piotr.
Wdzydze znam z innych fotek. Twoje też oddają dobrze ten skansen choć niektóre bym przekadrował. 6 i przedostatnie najlepsze jak dla mnie![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Jaka szkoda, ze światło bylo mocno rozproszone. Ale.
Po przejrzeniu wszystkich zdjęć mogę podsumowac moje wrażenia następująco:
1) Autor fotek posiada cenną umiejetność fotograficzną "zagęszczania rzeczywistości", jej streszczania - na każdej fotce jest więcej obiektów niż przeciętny turysta widzi zwiedzając skansen. W porównaniu z tymi zdjęciami skansen jest pustką - gdzie niegdzie jakiś domek, płotek, stodółka.
2) Autor zdjęć posiada umiejętność porządkowania rzeczywistości, czyli tworzenia z tych zagęszczonych elementów sugestywnych kompozycji fotograficznych dających odczuć oglądającemu, że to co widzi, to właśnie jest skansen ( w tym przypadku, w innym może to być port, targowisko, itd.).
Pzdr, TJ
Dziękuję panowie za pochlebne opinie. Co do samego skansenu zaś, to na dwudziestu hektarach jest 40 obiektów w tym kilka "pełnych" zgród, dwa wiatraki, w kościele nadal odprawiane sa msze i śluby. Jest co robić przez ładnych kilka godzin![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
bardzo urokliwe miejsce. wydaje mi się że dobrze je pokazałeś na zdjęciach bo już chciałbym tam być![]()