|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ostatnia trójka do mnie nie przemawia: ciasne kadry, szybka obróbka, niekonieczne kompozycje. Zero-jedynkowe znaczenia typu: dwie panie starsze się wymieniają plotkami, smutny pies i pani smutna, zakochani się po (przepalonych) kończynach gładzą...
Nie prawda. Taki jest styl RC. Ciasne kadry, minimum obróbki (najczęściej aby mocno podciągnięty kontrast). Co do kompozycji też się nie zgodzę. Street to nie fotografia studyjna
P.S. Aha, no i żadnego ja przepału tu nie widzęNawet jak były jakieś Rafał napewno je już w rawach przygasił
P.S. Kudłaczu, wisisz mi pifo![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Ok. Pójdźmy tym tropem. Co by wniosło do zdjęcia rozszerzenie kadru?
Fotka"Jedna baba drugiej babie" - moim zdaniem nic, ew. dodatkowe rozpraszacze w postaci przechodniów w tle lub inszej lampy tudzież znaku drogowego pionowego.
Fotka "Na pieska" - znowu niewiele, teraz całą uwagę skupiasz na psiaku i jego Pani. Taki układ zmusza Cię do skupienia się tylko na tym. Gdyby było szerzej lub dalej, główny motyw mógłby stracić na wadze.
Fotka "Zakochani, a kto ich tam wie" - co się będę powtarzał, dokładnie jak wyżej
Akurat kończyny ani górne, ani dolne przepalone nie są. Ok., żeby być very stright, to doliczyłem się 14 pikseli na dłoniach - do pominięcia. Nie bądźmy bardziej papiescy od papieża
To jest street, uchwycona chwila, więc i przekaz jest taki jak ma być.
The question is, who cares?
Co - nie prawda, że taki styl mnie nie przekonuje? Jak zdjęcia autora mi się podobały to pisałem, że mi się podobają. Te mi się nie podobają bo według mnie są przeciętne(może nie aż tak jak Cartier-Bressona ale jednak) i autor niewątpliwie lepsze robić potrafi.
A ze złotymi myślami na temat istoty "streetu" to bym nie przesadzał bo na Forum jest raczej mało zdjęć w tej poetyce - a już szczególnie dobrych - więc i punktu odniesienia za bardzo nie ma.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 27.03.13 o 17:28
PS. Co do przepałów - zwracam honor. Na moim domowym monitorze wygląda OK. Oglądałem wcześniej na innym - najwyraźniej - źle skalibrowanym.
Dzięki za wpisy i odwiedziny. Najwyższa pora wrzucić coś do wątku:
80