Rafał, poszedłeś zdecydowanie w kontrasty. Gdy zacząłem przeglądać wątek od początku było tam więcej odcieni, więcej detalu. Teraz bardzo zdecydowanie ścinasz średnie tony ku czarnemu lub białemu. Co się wydarzyło przez te lata?
Rafał, poszedłeś zdecydowanie w kontrasty. Gdy zacząłem przeglądać wątek od początku było tam więcej odcieni, więcej detalu. Teraz bardzo zdecydowanie ścinasz średnie tony ku czarnemu lub białemu. Co się wydarzyło przez te lata?
Dzięki za odwiedziny.
Hadesik, prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. To Ty mi zwróciłeś uwagę, że teraz stosuję mocne kontrasty i faktycznie tak jest. Co jakiś czas w naturalny sposób zmieniam coś - kiedyś nagminnie dodawałem ziarno, potem nadużywałem winiety, potem ziarno z winietą. A jeszcze wcześniej starałem się, by w moich fotach zawrzeć jak najwięcej tonów szarości. Teraz degraduję rozpiętość tonalną i walę duże kontrasty. Nie wiem dlaczego - jakoś tak naturalnie to wychodzi, bez ideologii.
Mój nowy pomysł na streetowanie (jak pewnie zauważyli Ci, którzy tu czasem wchodzą) to dyptyki i tryptyki. Już wcześniej zdarzało mi się takowe popełniać, ale teraz zrobiłem z tego zasadę. To zmienia zupełnie podejście do fotografowania ulicy, bo muszę myśleć o dwóch, najlepiej trzech ujęciach. Nie wystarczy jeden w miarę udany strzał. Teraz każdy "temat" traktuję jak maleńki reportaż. Jeśli zobaczę coś w moim przekonaniu ciekawego to potem krążę wokół polując na następne i następne ujęcie.
Znów mnie cieszy fotografowanie. W każdy słoneczny dzień zakładam słuchawy na uszy i jazda w miasto. I wracam do mojego ukochanego fotografowania (którego nie znosi pewien forumowy kolega, którego pozdrawiam), czyli do fiksografii.
ps. Może ktoś mądrzejszy mnie oświeci. Skoro dwa zdjęcia to dyptyk, trzy - tryptyk to jak nazwać cztery zdjęcia? Bo jedno takie poczwórne popełniłem kilka postów wyżej.
73
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 25.03.14 o 08:36
Moze quatryk?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Jeśli zastosujemy zapożyczenie z angielskiego to będzie to albo kwadryptyk albo tetraptyk.
Pozdr
Rafał dajesz radę z tymi fotami. Brawo.
e-pl3
Rafał, pięknie ostatnie foty... Ale fiks dla mnie taki sobie. Nie to co z cieniami![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Świetne to 72.
Pozdrówka.
Ten fiks mi się widzi chociaż za fiksami nie przepadam.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.