Strona 561 z 759 PierwszyPierwszy ... 61461511551559560561562563571611661 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5.601 do 5.610 z 7582

Wątek: Streety i nagie kobity

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Podałeś nieświadomie w Zamościu W dzieciństwie ukradłem 2 czereśnie z warzywniaka

A podrobieniem dokumentu jest na przykład podbicie legitymacji szkolnej pięciogroszówką albo podpisanie się za siebie i za żonę na wspólnym picie.
    Tu naprawdę trudno generalizować.

Niestety te wszystkie ponure obyczaje ubojnicze znikną chyba nieprędko. Uświęcenie ich tradycją nie pomaga.

Wybacz że Cię wzburzyłem.Nazwa:  wstyd.gif
Wyświetleń: 616
Rozmiar:  1,1 KB
    Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 21.12.10 o 12:56

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Wybacz że Cię wzburzyłem.Nazwa:  wstyd.gif
Wyświetleń: 616
Rozmiar:  1,1 KB
    Spoko, spoko. Tylko wymieniamy poglądy. Dowiedziałem się, że weterynarze od pewnego czasu nie chcą (nie sprawdzałem dlaczego, pewnie jakieś nowe przepisy ich do tego zobligowały) przyjmować próbek mięsa do badania, jeśli zwierzę nie było ubite w legalnie działającej ubojni. Rolnik, który chce mieć przebadane mięso (a większość podobno chce, bo takie łatwiej sprzedać) będzie musiał zawieźć do ubojni zwierzę, a tam zostanie ono zabite w sposób bardziej humanitarny.

Może taki oblig zmusi ludzi do innego traktowania zwierząt przeznacoznych na mięso.

Rolnikom to nie jest na rękę, bo po pierwsze muszą za to zapłacić (chyba 30 zł. od sztuki), a po drugie mają zawracanie karabina z wożeniem świń.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Spoko, spoko. Tylko wymieniamy poglądy. Dowiedziałem się, że weterynarze od pewnego czasu nie chcą (nie sprawdzałem dlaczego, pewnie jakieś nowe przepisy ich do tego zobligowały) przyjmować próbek mięsa do badania, jeśli zwierzę nie było ubite w legalnie działającej ubojni. Rolnik, który chce mieć przebadane mięso (a większość podobno chce, bo takie łatwiej sprzedać) będzie musiał zawieźć do ubojni zwierzę, a tam zostanie ono zabite w sposób bardziej humanitarny.

Może taki oblig zmusi ludzi do innego traktowania zwierząt przeznacoznych na mięso.

Rolnikom to nie jest na rękę, bo po pierwsze muszą za to zapłacić (chyba 30 zł. od sztuki), a po drugie mają zawracanie karabina z wożeniem świń.
    Większość tych informacji jest nie do końca prawdziwa - teraz muszę jechać - jak wrócę odpiszę szczegółowo.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Reportaż zacny, moim zdaniem niedrastyczny.
    Jem mięso, przeciwna jestem niehumanitarnemu zabijaniu. A podejście do problemu na wsi... cóż... to całe pokolenia, dziady i pradziady tak zabijali, lata muszą minąć aby stopniowo zmienił się stosunek wieśniaków do humanitarnej śmierci.

Ostatnio oglądałam z 7-letnią córką jakiś film przyrodniczy o dzikich zwierzętach. Samica łosia rodziła małego łośka, na tym samym terenie susły, niedźwiedzie, wilki... Łosiek w pewny momencie został schwytany przez niedźwiedzicę - nakarmiła nim swoje dzieci. Smutna scena, musiałam córce po raz kolejny tłumaczyć że zwierzęta nie są złe i że tak natura jest skonstruowana.
    Pewnie gdyby świat był inaczej urządzony, taki niedźwiedź trafiłby do pierdla za niehumanitarne potraktowanie łosiego dziecka.
    Nas - ludzi jest dużo i może z tego powodu bardziej rzuca się w oczy masowe zabijanie zwierząt. Mamy do wyboru przemysłową produkcję mięsa, jaj, sałaty lodowej i brokuła (czyli sztuczydła nafaszerowane paszą i chemią) lub ekologiczne/ niemasowe produkty z małych gospodarstw.
    Świnia z obozu koncentracyjnego ale humanitarnie zabita, lub szczęśliwa świnia z wolnego wypasu zabita przed świętami siekierą...
    Niełatwe to wszystko do ogarnięcia.

Sorki za wielkiego OT-a.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

Stan prawny jest następujący:
    Mięso do sprzedaży musi być pozyskane w uznanym zakładzie ubojowym i stamtąd wychodzi z pełną dokumentacją. hodowca może je wtedy sprzedawać na targowiskach w odpowiednio przystosowanych punktach - to jest legalna tak zwana sprzedaż bezpośrednia.

Przy uboju na potrzeby własne ( domowe bez prawa odsprzedaży) jest ustawowy obowiązek badania na włośnie - met. wytrawiania - procedura chemiczno-enzymatyczna ok. 2 godziny za 22 PLN

Jeżeli klient sobie życzy bada się na miejscu u klienta całą tuszę świni z podrobami za 22PLN - koszt dojazdu ok. 0,9 PLN za km w cenie jest badanie na włośnie.
    Każdy powiatowy lek. wet. wyznacza obwody terenowe badania mięsa i organizuje sieć małych labolatoriów badania na włośnie.

Ubój na potrzeby własne hodowcy jest legalny w przypadku świń , bydła do 6 m-cy , kóz i owiec , bez prawa odsprzedaży mięsa.

Pozdrawiam AP.

PS. Chyba już pora chyba na street?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 21.12.10 o 19:38
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok. Przepisy przepisami a sprawiedliwość musi być po naszej stronie..

To napiszę, jeszcze tylko jak rozpatruję ten czyn od strony moralnej i powiem, że bulwersuje mnie takie podejście ustawodawców, bo jak tak dalej pójdzie to za przeproszeniem podetrzeć się nie będzie można nie zgodnie z przepisami.

Będę się trzymał tego, że to nie było znęcanie a ubicie w celu zdobycia pożywienia.

Aby zakończyć dyskusję ze swojej strony poproszę o udostępnienie kolejnych fotografii, abyśmy mogli porozmawiać także na mniej świńskie tematy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze. Wieprz, zupełnie nie poczułem się urażony Twoimi wpisami. Lubię Cię chłopinko.

Kolejna fota z analoga. Ilford Pan 100, naświetlony na 200 ASA, wołany w Kodżaku D-76, stock w proporcjach 1:3. Bardzo mi się podobają przejścia tonalne w takiej konfiguracji. Stałem się fanem D-76, w życiu już nie użyję tego dziadowskiego Rodinala. D-76 jest tani i banalnie łatwy w obsłudze jeśli się go odpowiednio przygotuje (mam na myśli rozpuszczenie stocka i trzymanie go w ciemnej butelce. W takiej formie można go trzymać co najmniej pół roku).

Kliknijcie na belkę, inaczej fota wydaje się nieostra.

1399
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    O zesz w mordeczke! To jest sliczne nawet bez klikania w "belke"
    Nawet nie wiem czy takie lekko zmiekczone nie lepsze... takie zimowe troche.. a jednak cieple w odbiorze, piekne przejscia tonalne, to fakt. Bardzo mi sie podoba!

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

bernard74
    Gość
    Witaj

Pieknie , ta miekkosc , tonacja miodzio nie wspominajac o pieknej kobiecie ktora jest na fotografii.

Ale jadna taka mala propozycja czy nie lepiej by bylo by dlon byla wiecej wyesponowana troche jakby jej za malo - fajnie by sie komponowalo , brakuje ciuteczek.

Bardzo mi przypadla do oka ta fota.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Rafale, ŁAAAAAA... Fajne, bardzo.
    Sebastian_T

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów