Kurcze po oglądnięciu Twoich zdjęć koncertowych, nie moge patrzyć na swoje wypociny w tej kategorii![]()
![]()
Kurcze po oglądnięciu Twoich zdjęć koncertowych, nie moge patrzyć na swoje wypociny w tej kategorii![]()
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Cały myk polega na tym, żeby podejść jak najbliżej. I to jest często najtrudniejsze na koncertach jeśli się nie ma akredytacji.
Kolejne foty pochodzą z miasta świętej wieży.
1245
1246
1247
1248
1249
1250
1251
1252
1253
1254
Rafał, a powiedz Ty mi, jak Ci się sprawuje ten D200?
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Trudno mi na razie coś konkretnego powiedzieć, bo za krótko go mam. Przetestowałem go na razie na koncercie - ISO 800 bardzo ładne, 1600 nie sprawdzałem. Z 50/1.4 super zestaw nawet na ciemne koncerty.
Wielkiej różnicy w obrazkach z moim Panasem L1 jak na razie nie widzę. Fajnie się go trzyma z gripem, szybki AF. Ogólnie fajna, pancerna pucha.
Z Nikkorem 50/1.4 trzeba uważać na aberrację chromatyczną. Na pełnej dziurze zachowuje się bardzo kiepsko - zafarb fioletowy gorszy niż w Olkowym kicie. Trochę mnie to rozczarowało. W końcu jasne obiektywy kupuje się dla pełnej dziury.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 19.05.10 o 21:59
Ostatnia seria to bardzo charakterystyczne dla tego miejsca momenty. W wiekszości bardzo refleksyjne i zmuszające do zastanowienia. 1246 mam fajne skojarzenia ale o tym na zlocie. Do zobaczenia.
pozdrawiam Wiejo
Dzięki, w razie czego będę miał na uwadze sprawę 50/1.4
A tak pytam, bo dawno temu miałem możliwość krótkiego, ale przyjemnego użytkowania D200 i strasznie miło zapadł mi ten aparat w pamięć. W związku z tym przychodzą mi co jakiś czas do głowy takie grzeszne i niegrzeczne myśli w związku ze zmianami![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Co do 50 1.4 to bardzo dużo zależy od egzemplarza - zarówno jeśli chodzi o ostrość jaki i aberacje przy pełnej dziurze... Nowsza wersja G trochę lepiej się zachowuje (ale AF z d...), najlepsza pod każdym względem jest i tak Sigma (ale i najdroższa).
Koncertówki świetne, czuć klimat koncertu.
Foty fajne, jak to u RC.
Co do Nikkora 50/1.4 to swego czasu zawiodłem się obrazkiem jaki daje z D80 - aberracje, mydlenie, pudła AF. Może trafiłem w zły egzemplarz, a może za dużo się spodziewałem po pełnej dziurze, niemniej wydaje mi się, że canonowski odpowiednik jest znacznie lepszy. Do Nikona to bym sobie obowiązkowo zakupił taniego Nikkora 35/1.8, którego można spokojnie używać nawet pod FX, przy zaakceptowaniu klimatycznej winiety.
Taki mam też plan. Do tego już zamówiłem 85/1.8 i będę miał fajny zestaw do portretu. Już kupiłem Sigmę 10-20. Mam też kita 18-70 - ciemny, ale dobry optycznie.
Co do ostrości 50/1.4 na pełnej dziurze nie mam zastrzeżeń. Ale te fiolety doprowadzają mnie do szału. Trzeba przyznać, że Olkowa 50/2 do IMHO ideał jeśli chodzi o portretówkę. Do tego makro też się od czasu do czasu przydaje. Szkoda, że nie można go przykręcić do Nikosia.![]()
Relacja z Częstochowy oddaje klimat a może nawet wyostrza skojarzenia z tym miejscem. Podoba się.
Eksperymenty z Nikkorem bardzo udane. A z koncertowych TSA chętnie bym posłuchał na żywca "Trzy zapałki"
ps. gratku z nowych zakupów D200Znajomy foci tym sprzętem. kawał konkretnej puchy. Brałem ją również pod uwagę, ale z Takumarami się trochę gryzły.
Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 23.05.10 o 00:18
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.