Strona 321 z 759 PierwszyPierwszy ... 221271311319320321322323331371421 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.201 do 3.210 z 7582

Wątek: Streety i nagie kobity

| OlyJedi
    Mieszka w
    Niechorze
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzień dobry.
    Obejrzałam sobie tą ostatnia serię. Przeanalizowałam kadrowanie i sposób przygotowania zdjęć do prezentacji. Często zaglądam do Ciebie, bo mam trudności z fotografowaniem ludzi, a tu pobieram jakby lekcję : ) Zdjęcia są ciekawe. Ale giną na nich pewne szczegóły. To z pewnością wynik obróbki. I zastanawiam się...czy tak mocne rozjaśnienie zdjęcia nie szkodzi jego jakości? I jeszcze pytanie o kadr na zdjęciu, gdzie jest pokazany mężczyzna bez ręki...czy tak wolno kadrować ? Zamierzam wkrótce zmierzyć sie z tego rodzaju fotografią i bardzo mnie ta tematyka interesuje, więc proszę o odpowiedź. Pozdrawiam : )

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helenae Zobacz posta
    I jeszcze pytanie o kadr na zdjęciu, gdzie jest pokazany mężczyzna bez ręki...czy tak wolno kadrować ?
    Heleno, nie wiem czy można tak kadrować. Jest to oczywiście błąd kompozycyjny. Z drugiej strony zdjęcia reporterskie rządzą się innymi prawami. W takiej fotografii można dopuścić do błędów, które czasem zamieniają się w atuty. Zdjęcia z krzywym horyzontem jest niedopuszczalne w fotografowaniu krajobrazów. W reporterce często gęsto dodaje focie dynamiki. Nie raz i nie dwa celowo krzywiłem fotę na kompie.

Myślę, że do street foto pasuje coś takiego co się zowie estetyką błędu. Często tak robię - celowo psuję zdjęcie przepałami, mocnymi kontrastami, dodaję wyraźne ziarno, nagminnie nadużywam winiety. Tak po prostu lubię. I nie jest to u mnie chwilowe zauroczenie. Konsekwentnie się tego trzymam...

Tymczasem kolejna fota popsuta według mojego ulubionego przepisu:

825
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość
    Fajnie wypatrzona i dobrze popsuta, świetna fota
    Bo poprzednie to jakos mniej ciekawe byly, takie targi mam trzy razy w tygodniu pod reką
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 23.08.08 o 21:14

push
    Gość
    trudno nadążyć za tym wątkiem...

z czarnej wdowy 813 - od dawna przymierzam się za taką siateczką... jak na nią mówią?

edit:

haha już wiem woalka...

swoja drogą do woalki najbardziej pasowała by długa fifka i papieros... ala 50/60te...

tylko wtedy nie było stylu gotyk...

tak czy siak foty nie mogą sie nie podobać
    Ostatnio edytowane przez push ; 23.08.08 o 22:37

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    825.............. ale skłamałeś, przecież nie biorą go na rzeź ??
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Niechorze
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. A ostatnie zdjęcie ...doskonałe !

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ostatnia fota ujmująca, ukazująca silną więż Obojga. A w tym ujęciu to jakby koń pocieszał dziewczynę a nie odwrotnie.

ps. odnośnie Twojej obróbki "peepeedoova project" to mam podobne uwagi w odbiorze tych przedostatnich fotek, "wypłukanych" ziarnem ze szczegółów. Choć z drugiej strony jest to kwestia przyzwyczajenia. A ja to widzę jako eksperyment na przekór wyścigowi na >mpx ... . Jedną rewoltę na tym forum już zrobiłeś (BW, winieta, ziarno) i wielu do tych niekonwencjonalnych pomysłów ujęć, obróbki przekonałeś, czy i tym razem tak będzie?
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dziękuję za uwagi. Chyba faktycznie przesadziłem z obróbką. Kolejna fota nietypowa w moim wątku, bo nieludzka:

826
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Igorra
    Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No Rafał nie tylko ludzie Ci "wychodzą"
    super fotka , widać dynamikę- super
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zwierzę też człowiek, szczególnie w takim ujęciu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów