Strona 18 z 759 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118518 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 7582

Wątek: Streety i nagie kobity

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rafał,
    Esencją istnienia takich nasprajowanych figur, jakie przedstawiasz na zdjęciach jest bycie zauważonym, a zdjecie czarno-biale nie przekazuje tego.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Rafał,
    Esencją istnienia takich nasprajowanych figur, jakie przedstawiasz na zdjęciach jest bycie zauważonym, a zdjecie czarno-biale nie przekazuje tego.
    Pzdr, TJ
    Tadeuszu, niejaki Ron van Dongen fotografował czarno-białe kwiaty i zaliczany jest do mistrzów fotografii. A kolor wydaje się esencją kwiatów w większym stopniu, niż żywych figur (zauważ, że niektórzy są w białych strojach).

tu link do zdjęć Dongena - http://www.artphotogallery.org/02/ar...dongen_01.html

Taduszu, można tak i można siak. Jak mawiał Szwejk - "pewnych rzeczy nie wolno, ale można".

PS. Nie porównuję się do Dongena. Znam swoje miejsce w szeregu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rafał,
    Oczywiście, ze mozna. Kanony estetyczne bardzo silnie zależą od bieżących trendów. Np. jeśli jest trendy mieć na sobie bejsbolowkę daszkiem do tyłu, spodnie z mankietami i koszulę bez kolnierzyka, to zadna argemuntacja nie odwiedzie ludzi od takiego noszenia się. Vis major.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    askłezemła, tadeusz, albo ktokolwiek - co znaczy 'Vis major'?

rafal, a czemu nie ruszasz zadnymi suwakami jak dajesz bw? jak by podjechal kontrastem to by wychodzilo bardziej niezwykle. tzn. te sa takie dla mnie 'za czyste', 'za po prostu przekonsertowane na bw'. wez po popatrz kiedys, pliska.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Kanony estetyczne bardzo silnie zależą od bieżących trendów.
    Taduszu, trend na monochromatyczną estetykę w fotografii trwa półtorej wieku.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka
    rafal, a czemu nie ruszasz zadnymi suwakami jak dajesz bw? jak by podjechal kontrastem to by wychodzilo bardziej niezwykle. wez po popatrz kiedys, pliska.
    Jeśli masz czas, to poruszaj proszę suwakami przy którejś z ostatnich fot. Może Twoje efekty będą lepsze. Trochę ruszałem suwakami, ale może za mało?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Panie Rafał
    po pierwsze primo, zamiast sie "lenić" pobaw sie Pan kontrastem i wyrazistościa, to przecież w przypadku czerni-bieli podstawa.Po drugie primo, skoro juz robisz Pan fajne foty - przykładaj się Pan do kadru (jakbyś tak przycelował, co by rury nie było to extra zdjęcie, rura jak to rura rozprasza
    co najwazniejsze - fajna seria
    pzdr
    juka

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez juka
    Panie Rafał
    po pierwsze primo, zamiast sie "lenić" pobaw sie Pan kontrastem i wyrazistościa, to przecież w przypadku czerni-bieli podstawa.Po drugie primo, skoro juz robisz Pan fajne foty - przykładaj się Pan do kadru (jakbyś tak przycelował, co by rury nie było to extra zdjęcie, rura jak to rura rozprasza
    co najwazniejsze - fajna seria
    pzdr
    Nie zwróciłem uwagi na ruruę .
    Wcale się nie leniłem, ruszałem suwakami, bawiłem się kontrastem (nie wiem co masz na myśli pisząc "wyrazistość"). Tak mi się wydawało OK. Są dwie szkoły - falenicka lubi mocne kontrasty, otwocka woli więcej półtonów. Mam taką starą książkę o fotografii pana Mroczka (nie pamiętam imienia), który piętnuje nadmierne kontrasty. Uważa, że to efekciarsto, powołuje się na dagerotypy, które były mało kontrastowe.

Jak sam walczę ze sobą - z jednej strony lubię duży kontrast, z drugie pamietam słowa pana Mroczka .

Podciąganie kontrastu powoduje utratę szczegółów w światłach i w cieniach. Matryca cyfraka to nie film, gdzie rozpiętość tonalna filmu cz-b to 12 skoków EV. Ale skoro już dwie osoby twierdzą, że za mały kontrast to wieczorkiem spróbuję przerobić na mocniejszy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    dka,
    Vis major - siła wyższa.
    Rafał,
    Rozumiem.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    juka nie czepiaj sie rafala rur, bo on z biodra strzela a wogole w wizjerze ma zaslepke. nie czytasz tego watku, czy co??

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów