przepięcia to rzeź... parę lat temu padła mi grafika od skoku napięcia... najgorsze jest to, że nawet UPS nie zabezpieczy Cię przed piorunem.
przepięcia to rzeź... parę lat temu padła mi grafika od skoku napięcia... najgorsze jest to, że nawet UPS nie zabezpieczy Cię przed piorunem.
Bo rola UPS'u nie jest zabezpieczenie przed piorunem, a w zasadzie nie ma dobrego srodka zabezpieczajacego poza wylaczeniem wszystkiego z sieci, lacznie z kablem telefonicznym. Kilka lat temu mialem przyjemnosc pozbyc sie zasilacza i plyty glownej wlasnie z powodu linii telefonicznej i od tamtego czasu jestem wyczulony na wszelkie trzaski w powietrzu.Zamieszczone przez KaarooL
Pozdrawiam![]()
E-500 + 14-45 + 40-150 + 35 + CF 2GB
Rafał Ty to sie masz z tym losem, jak nie TP SA to burza.
najlepsze na burze jest wyłączenie dziadostwa z prądu,
i ci co uzywaja listw zasilajacych ostroznie z nimi.
po burzy najlepiej wypiac wszystko z listwy i pare razy ja wlaczyc i wylaczyc.
znam niejeden przypadek ze 2 , 3 godziny po burzy komputer padal wlasnie przy wlaczaniu listwy, to badziewie potrafi zebrac ladna wiazka ladunkow.
w druga strona tez dziala, po piorunie komputer chodzil. wylaczenie listwy spowodowalo ze tylko zasmierdzialo.
druga rada, ubezpieczyc mieszkanie dom od przepiec. naprawde mozna odzyskac z tego kase jak ma sie w miare nowy sprzet bo pokrywaja calosc.
Kompa mi nie szkoda, bo miał swoje lata, więc i tak trzeba było go zmienić. Ale miałem fajny monitor - kineskopowego 19-calowego IBMa. Teraz mam 19-calowy LCD, ale nie moge przyzwyczaić się do tych kolorów.
Dysk cały i zdjecia zachowane?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Oba dyski całe, a zdjęcia archiwizuję na płytach. Wymieniłem procka, płytę i ram. Komputer chodzi jak nomen omen burza.Zamieszczone przez grizz
Mam zwyczaj wyłączać cały sprzęt w chałupie przed burzą. Ale ta z zeszłej soboty były nietypowa - napierw wanął piorun, a dopiero potem zaczęła się burza.
Tomasz Stańko
480
Dobre!
Niespecjalnie lubię koncertowe zdjęcia, ale to ma klimat.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Fotka ładna, tez nie przepadam za fotkami z koncertów.
Pozdrawiam
Adam Gandziarowski