Strona 13 z 759 PierwszyPierwszy ... 311121314152363113513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 7582

Wątek: Streety i nagie kobity

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dawniej też fotograficy robili takie cuda, ale w ciemni. Wiele PSowych filtrów to nic innego jak patenty w dawnej foto-literaturze nazywane technikami peryferyjnymi.

Jak byłem nastolatkiem, to marzyłem o zrobieniu gumy (stara technika, gdzie wykorzystuje się gumę arabską). Nigdy nie zrealizowałem marzenia, choć mam na półce książkę Witolda Dederki pt. "Guma warszawska". Może jeszcze kiedyś...

Wszczepianie koloru do czarno-białych fot, solaryzacja, relief, posteryzacja itd. to były rzeczy znane w analogu. Jeśli ktoś zrobił taką "dziwaczną" fotę, to wszystkim kapcie z nóg spadały. Pamiętam, jak z kumplem zrobiliśmy fotomontaż. Wstawiliśmy swoje głowy do foty pokazującej reprezentację polskich kolarzy. Efekt był nieudolny, ale i tak się wszyscy dziwowali.

A teraz wystarczy kilka kliknięć myszką i mamy takie efekty w kilka sekund. I dlatego, że stało to się takie łatwe i efekciarskie, to większość ludzi (zwłaszcza tych, którzy zaczęli focić od cyfraka), gardzi takimi patentami.

PS. Mam na półce album akt z lat 70. Połowa fot to właściwie grafiki. Taka moda była.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    to moze wogole zacznijmy robic sobie obrazki jakiekolwiek na kompie i wurzucajmy to na forum dotyczace fotografii. ja chyba zaczne

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    bez sensu, az caly chodze. w tym przekolorywaniu, doswietlaniu, czy jak zwal, brakuje konsekwencji. trawka jest dopalona do jasnozielonego, a w innym obszarze juz mamy brudno-zielona trawe. takie mazy. napisalem kiedys o niedokladnym laczeniu warstw w programie graficznym.

linki:

http://www.niepodobamisietoizawszebe...olywaczlosc.pl.
    www.kicz.org/obciach.html
    www.ojrafaleojrafale.pl
    www.karocaandersenatocoinnego.com

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Spokojnie dka, wyluzuj. To ostatni HDR w moim wykonaniu. Traktuję to tylko jako zabawę. Wracam do normalnych zdjęć.

PS. Moje HDRy to totalny kicz. Ale robiąc je i wystawiając miałem tego pełną świadomość.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Rafał,
    Generalnie mój odbiór jest na pomiędzy 2 plus, a trzy z dwoma minusami. Przede wszystkim nie ma tu tak wyrazistej kompozycji, jak na poprzednim, dominuje bryła samochodu, a ta jest przykryta sino-szarą watą (rozumiem, ze jest to uboczny efekt pracy w programie graficznym). Poza tym brak takiej czerwieni, jak na kolach powozu na poprzednim zdjęciu, poszarza zdjęcie już wystarczająco poszarzone przez manipulacje grafiką. Na plus odbieram ujęcie sceny pozwlające czytać sytuację - np. tak: terenowka, strumyk, bloto, zawody, zawodnik, problem.
    Wydaje mi się, że dużą wadą tego typu filtra, jeśli można nazwać taka obróbke filtrem, jest słaba przewidywalność wyników, właściwie działa sie trochę na chybił trafił wybierając fotki do takiej obróbki. Także świadome robienie zdjęć pod taką obróbkę według mnie, to byłby duży wyczyn, choć z biegiem czasu można nabrać doświadczeń i pewne powtarzające sie motywy zdejmować z myślą o graficznej obróbce. Największym problemem, jak widać z Twoich prezentacji i innych forumowiczów, jest zachowanie kontroli nad kolorem.
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nib
    to moze wogole zacznijmy robic sobie obrazki jakiekolwiek na kompie i wurzucajmy to na forum dotyczace fotografii. ja chyba zaczne
    Nib, moim zdaniem grafika (czy jak to nazwiemy) zrobiona na bazie fotofrafii to jednak co innego niż grafika wymyślona w głowie rysownika i przelana na papier ręką (lub na ekran przy pomocy myszki sterowanej ręką).

Tadeusz, na pierwszych dwóch HDRach mocno zdjąłem saturację. Na ostatniej podciągnąłem, stąd takie kolory. I właśnie to chyba był mój błąd.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tym zdjęciem żegnam się z krótka przygodą z bajkowym HDR. Jeśli kiedyś będę robił HDRy to realistyczne, rozciągające dynamikę tonalną.

Po stokroć wolę takie foty:

165a
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Musze przyznac iz te fotki przypominaja faktycznie bardziej grafike komputerowa anizeli fotografie ale cos w nich jest. Ciezko powiedziec co ... ale mnie sie podobaja. Ciekawie wyszly. I tak ten jeep świetnie nadawalby sie na czolowke do gry komputerowerj w stylu wyscigów off-roadowych
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Po HDRowskim rozpasaniu czas na coś ponurego. Reportaż z krakowskiego ZOO pt. "Uwięzieni".

166

167

168

169

170

171

172

173

174

175
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Awatar Homek
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Powaliło mnie zdjęcie z czerwonym wiadrem i dorożką, a tutaj...

Większość z nas jest uwięziona. Mamy tylko inne wyrazy twarzy, ot... wybór. Tygrys czy..?
    Pozdrawiam. Dariusz Żak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów