k@czy: Wycięty prostokąt powinien mieć krawędzie jak najcieńsze (można dokleić paski z czarnej folii samoprzylepnej, albo należy wycinać gruby materiał pod kątem 45 stopni (wycięcie w kształcie piramidy). Chodzi o zminimalizowanie odbić światła (refleksów) od krawędzi prostokąta...--pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 5.11.08 o 13:02
jak juz wspominalem-ten material jest matowy i nie ma mowy o zadnych odbiciach swiatla![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
i ja sie wezmę i zrobię takie cudo do swoich m42.
lubię właśnie takie watki techniczne i konkretne.
(M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)
jutro zabieram się za mój prototyp, znalazłem materiał - dzięki za rady![]()
kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1
Z mojej zabawy z takumarem wynikło że chcąc mieć prostokątne "krążki" blików światła użycie zasłonki z wyciętym prostokątem jest idealnym rozwiązaniem.
Wszystkim libiącym krążki polecam wycinać kółko...![]()
Możesz pokazać to na jakimś zdjęciu? Chciałem wycinać prostokąt, ale kółka jako bokeh bardziej mi pasują...
Bokeh? Bliki? Chyba coś myle. Trafiłem na to:
http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh
Ostatnio edytowane przez dembik79 ; 6.11.08 o 10:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
dembik: Kolega mynameisnobody coś miesza w temacie --rób maskę prostokątną.Po założeniu samego adaptera z maską do aparatu trzeba sprawdzić równoległość w stosunku do krawędzi lustra..--pozdrawiam
Wydaje mi się, że dobrym materiałem na maske może być podkładka pod myszkę. Tylko musi być czarna. Albo piankowe cienkie wkładki do butów, czarne...![]()
Ale kombinujecie. Przecież najłatwiej i najprościej jest kupić kolorowy blok techniczny lub kartkę A2 (ja tak zrobiłem). Powodzenia.