a masz może ten wzór w PS ?? może być podrzucił plik było by prościej dla mających dwie lewe ręce.
a masz może ten wzór w PS ?? może być podrzucił plik było by prościej dla mających dwie lewe ręce.
Kiepski ze mnie PS'owiec, ale powinno pomóc. Napiszcie tylko jak załączyć tu plik *.psd mający 1,5 MB? *.rar jest mniejszy ale nie wchodzi wogóle.
Plik .psd z maską autorstwa paszczol'a
http://grizz.rootnode.net/maska2.psd
Ostatnio edytowane przez grizz ; 4.04.08 o 00:08 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
paszczol: Tekturka jest zbyt głęboko wciśnięta w głąb -- powinna być prawie równo z końcem adaptera --pozdrawiam
Poprawie, nie jest jeszcze wklejona, wsadziłem tylko, jak zrobię dwaie fotki do porównania - przy pełnym słońcu - to zamontuję na stałe. Na razie zrobiłem testy przy oświetleniu "żarowym" w domu i jestem zadowolony.
EDIT: Dobrze, że napisałem, po wklejeniu była by mała lipa. Jak pokręciłem Heliosem na oo usłyszałem dźwięk wyginanego kartonika. Koniecznie muszę to poprawić (co za tym idzie wyciąć jeszcze raz, bo ten trochę podcinałem, żeby wszedł do końca).
Ostatnio edytowane przez paszczol ; 4.04.08 o 18:57
Zdjęcie jednej z aukcji allegro przedstawiającej obiektyw Olympusa 300mm/2.8 za 14k. Jest już maska
Zdjęcia nie wklejam, bo nie wiem czy wolno bez zgody autora,
https://ssl.allegro.pl/item341098326..._ed_raty_.html
"Melduję wykonanie zadania"
Pierwsza wersja maski zrobiona - może nie jest doskonała, ale pokazuje potencjał.
Na 100% będą kolejne wersje. Dziękuję bardzo Irku! Jesteś WIELKI!!!
Poniżej znajdują się 2 zdjęcia (jedno bez maski i jedno z założoną maską). Szkiełko to Takumar 50/1.4. Zrobione na pełnej dziurze.
Pozdrawiam,
Mariusz
Irku,
Jestem pod OlBrZyMiM wrazeniem twojej wiedzy i niezmiernie jestem Ci wdzieczny, ze nie jestes psem ogrodnika i chetnie dzielisz sie wiedza i wielkim doswiadczeniem.
Master Irek! Wszystkiego Doświetlonego!
Pozwolicie,że dopytam:
Czy jest sens montażu owego cuda w KAŻDYM obiektywie?
Rozumiem,że te nieco gorszej jakości, ale i pierścień przecież wsadzi swoje 3 grosze w ogniskową, prawda?
Pozdrawiam -
Wektor
jest sens montowania maski w obiektywach nie tylcko tych "kiepskich" bo to nie jest wyznacznikiem
Warto stosowac Maske z obiektywem o dużej jasności [jak przykład z Takumarem 1,4/50mm to nie jest "kiepski" obiektyw a raczej z górnej manualnej półki]
warto się wysilić to przynosi efekty