Przy osłonie prostokątnej można zrobić taką modyfikację:
Przy osłonie prostokątnej można zrobić taką modyfikację:
Hmm.. czy jeśli zrobiłbym taką maskę dla mojego Zuiko 50/1.4, to będzie ostrzejszy? Od f2 jest już pięknie, ale na 1.4 mogłoby być ciut ostrzej. I pytanie, czy bokeh będzie wtedy nadal taki sam.
PrzemQ_09 : Te maski zmniejszają mydełko manualnych obiektywów (zwiększa się kontrast) -- bokeh się nie popsuje...
Dziękuję. W sumie kontrast i tak zawsze poprawiam w PSie, więc nie wiem czy to się przydaPoza tym pewnie krzywo przykleiłbym, za mały otwór zrobił czy coś
Pozdrawiam
PrzemQ_09 : To jednak nie to samo co poprawianie kontrastu w PS -- nasuwa się porównanie do robienia ostrości w PS -- gdyby to było równoważne nikt nie porównywałby jakości różnych obiektywów, a porównywalibyśmy jakość programów graficznych
Poprawianie w programach zawsze powoduje pewną utratę informacji i powinno być ograniczone do niezbędnego minimum.
Hmm.. więc może się skuszę i spróbuję.
Dziękuję Irku za odpowiedz i w ogóle - za dzielenie się tymi wszystkimi patentami. Gratuluję wiedzy.
Dziś, po zaopatrzeniu się w niezbędne materiały (czarny blok techniczny i klej) wykonałem maskę według receptury Irka. Ze względu na cienki papier, wyciąłem 3 maski + pierścień i skleiłem je razem do kupy aby uzyskać w miarę sztywną konstrukcję. Jeszcze klej dobrze nie wyschnął jak podpiąłem to do przejściówki aby zobaczyć efekt.
To naprawdę działa rewelacyjnie !!!
Tutaj zamieszczam 2 fotki zmniejszone do 800x600, jednak aby ocenić efekt warto obejrzeć to w pełnym wymiarze.
W akcji Takumar 50/1,4 i zaimprowizowany tymczasowo warsztat pracy gdzie robiłem maskę.
Tutaj zamieściłem 4 fotki prosto z aparatu w pełnym wymiarze zrobione przysłoną 1,4 i 2,8 (wielkość pliku 22Mb)
Proszę zwrócić uwagę na wzornik, wyłącznik na lampce i napis na pojemniku z klejem.
Takumar 50/1,4 f1,4 bez maski:
Takumar 50/1,4 f1,4 z maską:
Irku: jaki alkohol preferujesz? Jestem Ci to winien![]()
hehe, ostatnio absynt mi podchodzi, ale ja tutaj działam bezinteresownie--serdecznie pozdrawiam![]()
różnica porażąjąca - ja dzisiaj kupiłem czarny papier i jutro zaczynam operację wycinania klejenia.
Korzystając z nowych funkcji forum - daję 5 dla tematu!
Pozdrawiam,
Mariusz
Nie wiem czy komuś się przyda - moja maska, tzn. Irka, ale zrobiona przeze mnie. Zrobiłem wcześniej wzór w PS i wydrukowałem na brystolu. Potem go przyciąłem.