A może zostawić tylną w prostokącie żeby maksymalnie odciąć, a w przedniej wyciąć koło? Chyba że tylna "zdominuje" przednią wtedy nic z tego.
A może zostawić tylną w prostokącie żeby maksymalnie odciąć, a w przedniej wyciąć koło? Chyba że tylna "zdominuje" przednią wtedy nic z tego.
Jeśli stwierdzono taki skutek na bokeh PRZEDNIEJ maski (w osłonie przeciwsłonecznej), to należy ją sobie odpuścić (przy zdjęciach z małą GO)
Ja bym idei przedniej maski nie odrzucał, tylko koniecznie z okrągłą dziurą. Z moich prób wynika, że dla Sonnara 300, który ma średnicę przedniej soczewki ok. 70 mm wystarcza otwór z przodu o średnicy 55 mm, więc obcina się sporo niepotrzebnego światła (tu prawie 50%). Dodatkowo efekt jest taki, jak zastosowanie dłuższej osłony przeciwsłonecznej - będzie na pewno korzystne przy zdjęciach pod słońce.
Niestety nie sprawdzałem wpływu przedniej maski na kontrast. Może ktoś to zrobi.
Pozdrawiam
hijacintus: Na pewno przednia maska ma wpływ na kontrast, ale to zależy od jaskrawości białych stref przedmiotu (np. białe niebo). Widzę, że z tego prostego na pozór tematu robi się bardzo skomplikowany wątek--pozdrawiam
A oto mój test. Obiektyw Pentacon 1.8/50 MC, zdjęcia od lewej z maską prostokątną tylną i z prawej bez maski, według przysłony:
I wiecie co? Ja tą maske ściągam...
Nie poddawaj się tak łatwo. Postęp wymaga wyrzeczeń.
Wypróbuj maskę z okrągłą dziurą - bokeh się nie zepsuje, a trochę więcej kontrastu zawsze się przyda.
Pozdrawiam.
Nie bardzo rozumiem czemu maska musi być prostokątna, tym bardziej że moim zdaniem jest trudniejsza w wykonaniu. Po kilku umiarkowanie udanych próbach zrobiłem prostą maskę o średnicy takiej jak tylna soczewka ZD 14-42 czyli 18 mm. Może nie jest tak doskonała jak prostokątna ale dla mnie łatwiejsza w produkcji (wyciąłem dwa koła o wspólnym środku).
Może nie jest tak dobra - ale z Heliosem 58/2 jest widoczny efekt (szczególnie przy zdjęciach nocnych gdzie wpadające z boku światło potrafiło masakrę zrobić).
Z Pentaconem 29/2.8 wielkiej różnicy nie widać (wcześniej też było ok).
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++