Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Myszołowy

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czekałem na Twoje nowe fotografie, było warto. Jak zwykle pełen profesjonalizm.Bez opisu jak tego dokonałeś już się domyślałem ile wysiłku wymagały te zdjęcia z 50-200mm(ale od świtu do zmierzchu ) Te foty muszą kiedyś znalezć miejsce w wydanym albumie, może umieszczenie ich w międzynarodowej galerii a nie na pl.foto dałoby wiekszy odzew zainteresowanych.Swoją drogą to aż dziw bierze jak trudno się przebić nawet z tak świetnym materiałem. Na Twoim miejscu próbowałbym kontaktować się z przyrodnikami którzy w tym temacie mają już sukcesy i wydają książki ,albumy, a co z konkursami czy wysyłasz prace ?Gratuluje cierpliwości, poświęcenia i zaangażowania.
    Życzę sukcesu głównie finansowego bo taka praca powinna byc doceniona również w ten sposób.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja również jestem pod niesamowitym wrażeniem - wiedziałem, że żeby zrobić świetną fotkę przyrodniczą należy dużo poświęcić ... ale żeby tyle ? WOW! Po prostu miestrzostwo!

A co z 90-250 + konwerter 1.4x ? Czy też byłby dla Ciebie za krótki ?
    Poza tym jak wygląda sytuacja ze stałkami przy fotografowaniu przyrody - czy nie boisz się, że przy takim 300mm może zdarzyć się sytuacja, że zwierze zbliży się zbyt bardzo i będziesz musiał zmieniać obiektyw przez co możesz stracić ciekawe ujęcie ?

Pozdr.
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Generalnie jest tak, że jesteś zdany na własne siły. I to normalne, w każdym bądź razie ja to rozumiem. Sam coraz częściej milczę. Panuje silna konkurencja i na ogół nikt nie zdradza własnych kontaktów handlowych, metod fotografowania, miejsca gdzie fota została zrobiona.

Umieszczałem w międzynarodowych galeriach (ale darmowych bo te najbardziej znaczące są płatne), foty zbierały bardzo wysokie oceny ale na tym się, jak na razie, kończyło.

Oczywiście próbuję brać udział w konkursach, z różnym powodzeniem. Ogólnie jednak nagrody jakie zdobyłem są o wiele więcej warte niż pieniądze które uzyskałem ze sprzedaży zdjęć.

Tak w ogóle wydawcy w większości nie przywiązują wielkiej wagi do tego czy zdjęcie przedstawia zwierzę zniewolone czy też dzikie. Liczy się to co widać na obrazku i w tym ujęciu fotografia dzikiej przyrody nie będzie opłacalna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To wszystko prawda Robercie. Ale w tej dziedzinie dominuje silny nacisk na możliwie najlepszą jakość. Dlatego też zawodowcy ale także czołowi amatorzy używają właściwie wyłącznie obiektywów stałoogniskowych bez względu na odległość z jakiej fotografują, po prostu zmieniają różne ogniskowe. Ale oczywiście masz rację i można coś przegapić.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak wygram w totka to opłacę Ci podróż wtedy będzie możliwa droga Beaty Pawlikowskiej czy Jarosława Kreta z tym że nastawiona na foto dzikiej przyrody. Życzę również szczęścia bo to to nr.2 po talencie który masz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak wygram w totka to opłacę Ci podróż Laughing wtedy będzie możliwa droga Beaty Pawlikowskiej czy Jarosława Kreta z tym że nastawiona na foto dzikiej przyrody. Życzę również szczęścia bo to to nr.2 po talencie który masz.
    Bardzo dziękuję i trzymam za słowo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    jvad,
    Przeczytałem dyskusję. Chyba celnie podsumowałes motywacje wydawców - ma być fota ptaka, wyrazista, o nienagannej jakości technicznej i fotograficznej, a taką fotę mozna wykonać tylko w wolierze. Inne sprawy nie mają znaczenia, to jest rynek, a na nim konsument masowy, który preferuje takie właśnie kryteria.
    Niemniej jednak zrecenzuję zdjęcie Myszki.

Co widzę? -Fizjonomia drapieznika, rutynowa czujność, wsłuchiwanie się, oczka przepatrujące teren. Swiatło jest od chmur tylko, ale jest dostateczne - modeluje w wystarczający sposób korpus. Reszty dopełnia wspaniale, absolutnie unikalnie, śnieżek na czubku łebka i współpracujący z nim biały puszek na piórach skrzydeł. Sniezek jest nie do pobicia, zdobi, uwydatnia, uwypukla, bierze udział w kompozycji obrazu. Obiektyw zdołał kontrastowo namalować wszystkie szczegóły (musi mieć dobry MTF, a za to się płaci) i wyciągnął całe światło, jakie było do dyspozycji.
    Postac ptaka jest godna, wyniosła, dominująca, widoczna jest pewność w oczach, dominację, która może się przerodzić za chwilę w agresję, wściekłość, precyzyjny atak, krótką, inteligentnie rozgrywaną walkę.
    Ty to wszystko uchwyciłeś. Za to ode mnie słowa najwyższego uznania.

Gratuluję pięknego opowiadania. Przyjemnie jest poczytać inteligentnie napisany tekst, z poszanowaniem reguł języka polskiego.
    Przebija z niego miłość do życia, do przyrody, podobne podejście, jakie miała Jane Lawick-Godall - inteligentne, długofalowe, z wizją celu, z silną motywacją poznawczą. Jestes jej duchowym spadkobiercą. Podziwiam.
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jvad
    ...Bardzo chciałbym rozbudować swoje zaplecze sprzętowe np. chciałbym móc wreszcie kupić ZD 300. Próbuję więc zarabiać na swoich zdjęciach. Dlatego właśnie podpisuję fotki, żeby maksymalnie uprościć kontakt zainteresowanym odbiorcom. Ale jak dotąd z marnym skutkiem W ciągu całego zeszłego roku sprzedałem tylko kilka zdjęć przyrodniczych i nie przekroczyłem łącznie 500 zł. Może robię coś nie tak, nie wiem.
    Jarek, IMHO powinieneś zbudować angielską wersję strony. Na początek chociaż krótkie streszczenie, link do galerii i kontakt. W jeden wieczór powinno dać się to zrobić. Na dpreview ktoś z ciekawości pytał o ludzi "robiących ptaki" z 50-200. Podlinkowałem Twoją myszkę z plfoto.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Tak to jest, że tymi fotkami które się robi z przyjemności ciężko cokolwiek zarobić, ja też na moich owadzich fotkach nic nie zarobiem, no ale wykonałem fotogalerię mojego miasta za którą troszkę zainkasowałem
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niewiarygodne jak pięknie potrafił pan opisać to zdjęcie. Bardzo dziękuję panie Tadeuszu, czuję się zaszczycony.

P pomysł bardzo dobry choć, przy mojej znajomości języka zajmie mi to więcej czasu. Bardzo dziękuję za link i polecam się na przyszłość.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów