Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Chyba kupię E-1....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    odnośnie miękkości: pobaw się konwersją RAW, tak poważniej, ze 2 godzinki. można z fotek zrobić taką żyletkę że sam się zdziwiłem - hybrydki odpadają...
    A mógłbyś coś więcej napisać jak najlepiej obrabiać RAWa np. w Olympus Studio? NIby E1 mam już chwilę, ale z RAWami się dopiero od niedawna bawię i chciałbym wiedzieć jak to się profesjonalnie robi Chodzi mi o wyostrzanie, czy tylko suwaczek "ostrości"?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    luc4s:

też nie katuję formatu RAW zbyt często, ale muszę przyznać że przyrost jakościowy w stosunku do JPEG'a jest duży.

po prostu przestawiasz engine na tryb jakościowy i jedziesz suwakiem na 1 albo 2 i robi się żyletka. JPEG z wyostrzaniem aparatu nawet nie podejdzie do ostrości uzyskanej z RAW i nic dziwnego, bo skoro komp męczy się z tym kilka sekund, to jakim cudem aparat miałby to zrobić w sekundę...

natomiast odszumiania wysokiego ISO softem OLKA nie polecam, za duża utrata ostrości.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tak troszke się przyłącze z boku tematu - czym obrabiacie ORFy i który soft daje Wam najlepsze rezultaty ?
    Moim faworytem jest RAWShooters 2006, ale pliki z niego wychodzą czasem z całkiem innymi kolorami i jakieś za jasne - muszę je później jeszcze nieźle obrabiać ... Bibble wydaje mi się jeszcze całkiem dobry.
    Bo Olympus Master to porażka (wydajnościowo i pod względem możliwości) a Studio mnie jakoś nie zachwyciło ...

Pozdr.
    Robert[/img]
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Heh, niestety, skazany jestem na tiffy. Do e-500 dolaczony byl olympus master a program ten jest wolny i kiepski moim zdaniem. Nie mam zbyt wielkiego wyboru, tylko mi eksport do tiffa zostaje i Photoshop. Lub wtyczka do PS umozliwiajaca import orf-ow z Olka. Dla Mac OS X , a tego uzywam, innej mozliwosci juz nie ma.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Panowie nie przesadzajcie Oly Master zły nie jest. Możliwości ma faktycznie skromne, ale choćby ustawianie balansu bieli i "wywoływanie" raz na światła raz na cienie jest samo w sobie warte RAWów.
    Polecam spróbować CaptureOne. Po RSE i Bibble zostałem przy nim
    Co do RAWów natomiast... Tak jak ze wszystkim, potrzeba czasu, który przynosi doświadczenie. Jeśli ktoś nie jest do nich przekonany to namawiam, żeby zacisnąć zęby, kilkanaście razy zapełnić kartę ORFami i mimo wszystko jednak ściągnąć z sieci jakiś lepszy program. Z czasem sam się człowiek zdziwi, że gust mu się wyrabia i widzi coraz więcej zdjęć wymagających jakiejś drobnej lub większej korekty. Ponowny powrót do JPGa daje wrażenie spętanych rąk Oczywiście wszystko z umiarem i rozsądkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przysłowiową "ciocię" przerabiać na JPGi od razu w aparacie
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do orf , doskonale nadaje się Apple Aperture, doskonała szybkość , jakość ,użyteczność.
    Gorąco polecam.
    Olympus Studio też daje rade choć Aperture to potężne narzędzie.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zobaczymy czy LightRoom go nie pobije
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Taaa... Tylko i Aperture i Lightroom dzialaja pod MAc OS Tiger a ja jeszcze mam Pantere i nie mam kasy na razie , zeby zmieniac system.

Zaprzyjazniony makowiec/olkowiec powiedzial mi, ze Aperture przeklamuje kolory z olkowych orf-ow. Ktos ma podobne obserwacje? Jesli mam juz kupic tego Tigera dla Aperture to musze wiedziec czy warto wydac pieniadze.

p.s. i tak zapisuje wszystko w RAW - gdy bede chcial wrocic do zdjecia by wykonac powiekszenie to mi sie przyda raw jak znalazl. A zdjec i tak nie obrabiam w PS. Zbyt cenie swiadome naswietlanie i staram sie od razu zrobic tak , zeby bylo jak chce

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    LightRoom'a jeszcze nie ma, a jeśli już będzie to w wersji XP nas chyba interesuje Czy kupować Aperture to ja nie jestem przekonany http://www.luminous-landscape.com/re...ure-none.shtml ale w ogóle omawianie Applowych narzędzi jest chyba i tak bez sensu bo nikt na tym nie skorzysta. Co do świadomego naswietlania zaś, to wszystko jest fajnie kiedy scena się zmieści...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

robin102
    Gość
    KaarooL wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują ,że następcy E1 nie bedzie . E-1 to był wypadek przy pracy. Olympus olal rynek semi profi bo tu nie ma żadnych szans. Trochę szkoda , ale dla mnie to w to graj robią porządne aparaty dla amatorów takich jak ja. Dopracowane i bezawaryjne. Tylko co młodsi użytkownicy szpanu takim olkiem zadać nie mogą w towarzystwie. Mi to nie wadzi.