i talentZamieszczone przez krishu
![]()
i talentZamieszczone przez krishu
![]()
Powodzenia w uzywaniu flasha na halach... tylko sie osmieszysz i upodobnisz do[*] z malpkami przekonanych o mocy swojej lampy.Zamieszczone przez KaarooL
Wiec oswiadczam Ci kolego, ze jakiej bys nie mial lampy...robiac zdjecia na hali, np. podczas meczu ...lampe mozesz sobie wsadzic...wiadomo gdzie...
kto nie robil zdjec na halach nie uwierzy....
NAPRAWDE polskie hale, nawet te pozornie swietnie oswietlone, sa strasznie ciemne.
Przy iso800, czas wacha sie miedzy 1/60s, a 1/125s (co powoduje rozmazane, poruszajace sie obiekty), a dziura 4,5... zdjecia sa i tak przyciemnawe i trzeba je mocno, odszumiac i poprawiac w PS.
A domknac i skrocic szkielko to nie problem, w kazdym razie ja jestem zwolennikiem jasnych szkiel i to chyba nie tylko ja.
Decydujac sie na lustro trzeba sie liczyc z tym, ze mozna osiagnac rewelacyjne efekty, pod warunkiem, ze ma sie dobry obiektyw, a w aparat bedzie sie inwestowac... no chyba dla tego sie kupuje lustro, a nie zaawansowany kompakt prawda ?
No ale chyba nie o tym jest topic prawda?
Olympus e-300 | FujiFilm s304
Niestety muszę zaprotestować, obraz rejestruje aparat nie człowiek. Człowiek tylko albo raczej, aż naciska guziki na aparacie. Mam teorię, że jak ma się dobrą maszynę, to łatwiej zrobić dobre zdjęcie. Im ma się lepszy sprzęt, tym bardziej można skupić się na smykałce do robienia zdjęć, którą się posiada albo nie. Sam talentZamieszczone przez deeper
nie wystarczy do zrobienia dobrego zdjęcia bo trzeba mieć jeszcze czym ten talent zobrazować.
Jedyne co można, to można wiedzą techniczną nadrabiać niedoskonałości aparatu (przymknąć przysłonę, użyć statywu, nie używać wysokich iso itp...) i nawet w pewnych warunkach, te niedoskonałości wykorzystać kreatywnie.
Ciekawy jestem Setka jakie będą Twoje pierwsze wrażenia z E-1 i wrażenia ze zdjęć jakie robi. Jak cena E-1 spadnie poniżej 1000 pln za body, to kupię wtedy sobie E-1 jako zapas do zadań specjalnych typu focenie na poligonie podczas burzy piaskowejChyba, że następca E-1 będzie w dobrej cenie dla amatora... ale czy warto inwestować w system 4/3 który nie wiadomo czy jest rozwojowy ze swoimi ograniczeniami które ustalono na początku? mam poważne wątpliwości czy 4/3 nie zostanie w pewnym momencie sklasyfikowany jako sprzęt dla amatorów i zaawansowanych hobbystów i tak już zostanie. Tylko cały czas zastanawia mnie po co te drogie i fajne obiektywy w 4/3... do E-330? Słabo to widzę.
pozdrawiam
pozdro
Wlasnie, tylko trzeba wiedziec kiedy ten guzik nacisnac, a rewelacyjne zdjecie mozna wykonac focus-free plastikowym aparacikiem, a jak ktos nie ma talentu to i machineria za kilkadziesiat tysiecy nie zrobi ciekawej foty. Lepszy sprzet daje tylko nowe mozliwosci, ale nie decyduje o tym czy ktos jest pro czy lama.Zamieszczone przez blady
Wlasnie dlatego, ze zostal zaprojektowany, od poczatku i znamy jego ograniczenia i zalozenia.ale czy warto inwestować w system 4/3 który nie wiadomo czy jest rozwojowy ze swoimi ograniczeniami które ustalono na początku? (...) Tylko cały czas zastanawia mnie po co te drogie i fajne obiektywy w 4/3... do E-330? Słabo to widzę.
Obiektywy po co ??? ... wyjdz....
Nikt Ci nie kaze kupowac tych "drogich i fajnych obiektywow", kup sobie tansze i mniej fajne obiektywy np. sigmy...i porownaj z Zuiko...
Olympus e-300 | FujiFilm s304
Ja tam o losy tej optyki jestem spokojny...
Setka to podziel się wrazeniami jak juz dotrze do Cibie , czy wszystko OKi , czy nie zostaleś nabity w butelkę i w jakim stanie jest apart ???Powodzenia.
No dobra, po nie przespanej nocy, dostałem swój wymarzony sprzęt. Nabyty został w sklepie intern. FotoIT(Warszawa), przesyłka ekspresowa. Od razu zabrałem się do testowania. Nie ma badów, a to już dobrze, stan obudowy i lensa określam jako dobry + , obudowa ma jedno zatarcie na samej górze(szkło ideał, trochę zakurzone z zewnątrz) Niepokoi mnie brak napisu na szkle ED mimo ,że jest to 14-54. Firmware, po wieeeelkich trudach zaktualizowane do 1.4 i 1.1(lens), ale dopiero po FireWire, na USB za cholerę, się niewidzą z programemOV. Ponoć są jakieś dodatki ,ale jestem zielony(na razie).Zdjęcia są bardzo ostre, wysokiej jakości(żadnych aberracji i dystorsji). Badany pod kątem BF i FF nie wykazuje tych wad, przynajmniej tak na szybko. Jest kilka ALE. Nie dostałem karty gwarancyjnej europejskiej , ani innej, za to 6 i pół kilo innej mało potzrebnej makulatury, mają dosłać listem- zobaczymy, mam 7 dni rękojmi. W zestawie brak było również osłony na wyświetlacz( byc może nie jest ona w standardzie). Na początek to wszystko, więcej wrażeń później.
Nie ważne czym, ważne jak!!!
E-3, E-1 (14-54,B+W UV MRR)+ FL 50
oslona jest w standardzie
Setka gratulacjeZauważyłem że Jesteś z Kutna, to "rzut beretem" od mojej wiochy, przy okazji proponuję mały plenerek
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrowionka
Setka- nie ma napisu Ed jes po lewej tabliczka Olympus Digital a po prawej 14-54 2,8-3,5.
oslona jest w komplecie niech Ci dosla. Chyba, ze w opisie allegro bylo, ze jej nie ma. Obiektyw tez ma oslone. Oczywiscie gwarancje tez.
Czesc.Ch.