Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 85

Wątek: Jaki stofen do fl50?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Iso 400 lampa na sztuczny sufit i piękne foty wychodzą w kościele, wiem bo dziś robiłem juz po zmroku w ciemnym kosciele...
    luc4s, jak wygląda Twój sztuczny sufit? mozesz cuś pokazać?

Cytat Zamieszczone przez robin102
    na pierwszym walczyłem C5050 +fl36. he he he
    robin102, i c5050 + fl36 nie dał rady? az dziwne...

Robin, zorientuj się jak wygląda ceremonia, ja ostatnio miałem chrzciny i dwa razy byłem nie w tym miejscu co potrzeba
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Robin, idź najpierw do kościoła i pofoć na sucho. A w domu przeanalizuj foty. To wielka odpowiedzialność podjąć się focenia ślubu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Robin, idź najpierw do kościoła i pofoć na sucho. A w domu przeanalizuj foty. To wielka odpowiedzialność podjąć się focenia ślubu.
    A weź kurde i idż jak to w Grodnie ślub będzie , ale podobno w malutkiej drewnianej nowej kaplicy więc może nie być ciemno.

Blady C5050 pewnie by dał rady , ale w innych rękach , fotki wyszły dla mnie kiepskie bo zaszumione . W bardzo dużej cerkwi byly robione to do tego FL 50 by się przydala. Ludziom się podobały .
    No tak ale C5050 to prawdziwy super profesjonalny aparat jak to 5 lat emu prasa pisała , 4 kzł kosztowal he he he

Karool robiłem awaryjnie bo ten NIBY PROFI co miał być to zabarłożył po pijaństwie i na mnie spoczeło to zadanie , a przy sobie tylko C5050 i Fl36 była , no i stakan na odwagę .
    Taki kraj takie obyczaje , ale fotki z samego wesela to mam takie ,że ......
    na trzeźwo nigdy bym się nie odważył he he he

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    LibMich:

nie przekręcaj. nikt nie mówi że się nie nadaje, napisałem że średnio się nadaje, właśnie z powodu tego co dzieje się w cieniach i półtonach na wysokim ISO (thx Rafał)...

rozwijając myśl, myślę, że w bardzo ciemnym kościele możesz mieć problem, bo szum zeżre detale w cieniach i nie bardzo będzie co odszumiać. niedawno miałem taki przypadek, że manual, ISO800 i gruby błysk dawały średnio niedoświetlenie na poziomie - 0,5EV. ORF ratuje, ale nie ma lekko. o krok od studni w tle a przecież nie o to chodzi...

Auto WB w E-1 mamy za to wzorowy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    sprawa wysokich iso jest indywidualna.. ja pprostu w ciemnym miejscu wale lampa - najgorsze co moze byc to nie doswietlona fota na iso 800 wtedy fakt zabawa z odszumianiem jest..
    Ale zazwyczaj robilem na iso400 - a ze lampe mam z wlasna automatyka - wiec foty z lampa to max iso 200 i jezeli jest tylko jakis sufit (czyli nie w kosciele ) to foci sie latwo lekko i przyjemnie. Wbrew wszystkiemu slub jest technicznie dosc prosty do obskoczenia i iso 400 czasami 800 to juz i tak bajer. Wszystko dzieje sie powoli - jest czas na ustawienie wszystkiego nie widze problemu z olkiem.
    To co bardziej by sie teraz mi przydalo to nie niskie szumy - ale jasne szkielko - dla malej glebi - i mocno licze na nowe stalki sigmy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    a więc,,, ze slubami to ja robię tak

ogólnie ISO 400, raw, czasami +0,3 Ev na lampie, dyfuzor na mordce,,, trzeba uważac na panne młodą aby nie zrobiła się duchem i za dużo światła nie odbiła

do tego działam na manualu typowe ustawienie 1/80 - f:4,0
    w jasnym kościele przymykam do 5,6
    w bardzo ciemnym schodzę do 3,5... czasu raczej nie ruszam względnie w jasnym idę na 1/100...
    do tego 50 f:2,0 i iso 800 dla zdjęć bez lampy, takie inne... zawsze cykam z 20 takich zdjęc..
    w statycznych momentach 1/125 f:2,0
    jak jest za ciemno, ratuję sie podparciem,,, nie ciągam statywu, może rzadko to robię
    na sali - bicie z dyfuzorkiem na mordce o ścianę
    ustawienia - czas ok 1/80 - szybki taniec 1/125 - 1/150
    przesłona z rególy f:4,0
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    uwierzcie mi, że tak ciemnego miejsca jak ostatnio to nie widziałem ISO400 zrobiłoby po prostu wielką krzywdę gościom i reszcie tła bo osiemsetka była ledwo, ledwo. mumii nie chcę produkować, wolę szumik.

nawet fotki, które naświetliłem "w punkt" są grubo zaszumione w ciemnych partiach - cudów nie ma. do tego dochodzi ogólna "miękkość" przy tej czułości, ale tutaj RAW daje pole manewru.

jakby co, jadę na pełnym manualu aparatu i lampy i nie schodzę poniżej 1/50s.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Iso 400 lampa na sztuczny sufit i piękne foty wychodzą w kościele, wiem bo dziś robiłem juz po zmroku w ciemnym kosciele...
    luc4s, jak wygląda Twój sztuczny sufit? mozesz cuś pokazać?
    Ależ proszę

a daje to takie efekty

Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    uwierzcie mi, że tak ciemnego miejsca jak ostatnio to nie widziałem ISO400 zrobiłoby po prostu wielką krzywdę gościom i reszcie tła bo osiemsetka była ledwo, ledwo. mumii nie chcę produkować, wolę szumik.
    nic mi nie mow - w ostatnią sobotę robilem na iso 640 na f1,4 i czas 1/40 i jakos poszlo ale ciemna kaplica

luc4s moim zdaniem wyszlo to bardzo brzydko

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    luc4s moim zdaniem wyszlo to bardzo brzydko
    Gary, może kilka słów uzasanienia, co Ci się tak nie podoba w tych fotach. Czy chodzi ci o ujęcia, czy o jakość techniczną.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.