Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Jaki stofen do fl50?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Powtarzam, co napisałem w sąsiednim wątku, że mydelniczka służy w zasadzie do zwiększenia kąta świecenia lampy (dla obiektywów <ogniskowych>szerokokątnych)--Efekt zmiękczenia cieni jest prawie niezauważalny... Liczy się wielkość powierzchni świecącej (odbijającej)--Minimalna sensowna powierzchnia to 15x20cm...
    Lubiącym wyroby fabryczne proponuję to rozwiązanie:
    http://www.pstryk.com.pl/opis.php/3580

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    acha... ja myslalem ze podobnie jak w Lumiquest SoftBox'ie moc blysku bedzie oslabiona... Mnie jednak interesuje glownie blyskanie w kosciele gdzie nie ma sufitu do odbijania. Przeciez nawet przy tym Lumiquest Big Bounce czesc swiatla idzie do gory (juz pomijam patent ze zwykla kartka)... tak wiec czy do zasotosowan 'koscielnych' to nie leprzy bedzie softbox?

Stofena fototesty widzialem w necie, a widzial ktos Lumiquest'a?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeronimo: Zawsze spada moc lampy jeśli cokolwiek nakładamy na palnik --Strata conajmniej dwukrotna lub nawet czterokrotna--Automatyka to skoryguje jeśli odległość nie będzie zbyt duża w danej sytuacji... (moc wzrasta w przypadku nasadek typu tele, ale nie o tym mówimy )

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no wiem... troche sobie gdybam bo nie mam wogole doswiadczenia w tym zakresie po cichu licze ze ktos sie znajdzie kto uzywa jakies cudo Lumiquest'a.
    Pewnie jak bede mial przyplyw gotowki to kupie Softbox i sie dopiero okaze w praktyce czy koscielne fotki i zbiorowki wychodza dobrze Dla mnie na korzysc Softbox'a przemawia tez to ze u rodziny - u ktorej troche tez fotografuje - mam kazda sciane kolorowa i nie ma szans zeby porzadnie nawet w RAWie usunac przebarwienia kolorowe.

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Mam luminequesta softboxa - tego z Twojego linka i mam też dyfuzorek... co konkretnie Cię interesuje?

Tak na początek:
    -dyfuzor:
    *ociepla zdjęcia - i Auto WB w e-1 tego nie poprawia, trzeba posłużyć się OTWB, lub oczywiście RAW
    *zdjęcia są troszeczkę ciemniejsze, chcąc uzyskać to samo co bez dyfuzora trzeba dac na lampie +0,2ev
    *cienie rozproszone nieznacznie, ale jednak widocznie

*luminequest
    -troszkę to nieporęczne i śmiesznie wygląda
    -musi być dobrze zamocowany, tak by ta łatka z przodu była naprzeciwko palnika
    -rozproszenie jest znacznie bardziej widoczne.

Jak chcesz jakieś foto testowe to postaram się zrobić - napisz tylko co to ma być.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    acha... ja myslalem ze podobnie jak w Lumiquest SoftBox'ie moc blysku bedzie oslabiona... Mnie jednak interesuje glownie blyskanie w kosciele gdzie nie ma sufitu do odbijania. Przeciez nawet przy tym Lumiquest Big Bounce czesc swiatla idzie do gory (juz pomijam patent ze zwykla kartka)... tak wiec czy do zasotosowan 'koscielnych' to nie leprzy bedzie softbox?

Stofena fototesty widzialem w necie, a widzial ktos Lumiquest'a?
    Pelny Lumiquest bez wycietych dziur daje cale swiatlo na wprost, nic nie traci na sufit, ale jest i wersja 80/20, gdzie 80% idzie w sufit dziurami a 20 na wprost.
    Ja ma pelna wesje ( bez dziur)- bouncera czy jakos tak. Strata jakies 1 i 2/3 EV- mysle ze 2 EV.
    Zasada jak pisze Irek by uzyskac dobre zmiekczenie powierzchnia odbicia, czy rozproszenia powonna byc duza a odleglosc do przedmiotu jak najmniejsza. Jesli przedmiot jest 6-8 metrow to taki Lumiquest jest takim samym punktowym zrodlem swiatla jak palnik lampy. Dopiero z 1-3 metrow jego powierzchnia jest na tyle duza, ze powoduje wieksze zmiekczenie swiatla niz palnik. Powieksza to zmiekczenie w pewnym stopniu duzy otwor przyslony. Ale jakosc optyczna szkla musi byc dobra.
    Najlepsze sa softboxy i plastry miodu na statywie z lampami studyjnymi. Takze duze sztuczne daszki jakie ma Irek- choc wyglad ma to niesamowicie grozny, ale efekt daje dobry.
    Mozna na allegro kupic takie daszki do duzych lamp Unomata tych z serii 60/45.
    czescd.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    *zdjęcia są troszeczkę ciemniejsze, chcąc uzyskać to samo co bez dyfuzora trzeba dac na lampie +0,2ev
    tego nie rozumiem - jak nakladka ma wplynac na pomiar swiatla?
    *cienie rozproszone nieznacznie, ale jednak widocznie
    to jest wprost proporcjonalne do wielkosci pomieszczenia - mydelniczka dziala jak swiatlo przez nia emitowane ma sie od czego odbic (sciana sufit i tp) na otwartej przestrzeni nic nie daje... poza szybszym padem baterii..

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie wiem jak ma wpływać, ale mam wrażenie, że wpływa. - Może to przez zmoieniony WB ;/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    grizz: Masz rację, że pomiar oszukuje się nieco przy świetle rozproszonym--Ja znam tę zasadę od 30lat ---Wyjaśnia to zasada pomiaru strefowego Adamsa : Oświetlenie rozproszone dając mniejszy kontrast obiektu znajduje się w innej strefie pomiaru. Automat "wyskalowany" jest na oświetlenie bardziej kontrastowe. Przy tradycyjnych filmach mówi się też o mniejszej czułości emulsji na światło rozproszone--pewnie podobnie reaguje matryca...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Mniejszy kontrast daje takze wrazenie lekkiego niedoswietlenia. Ale mozna sie przyzwyczaic.
    czesc.Ch.