jak dobrze pamiętam to do fl36 musi byc mniejszy
jak dobrze pamiętam to do fl36 musi byc mniejszy
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
no oki, ale temat posta jest o fl-50 :PZamieszczone przez grizz
/EDIT
sorx dopiero zauwazylem ze pleg o to zapytal![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Rafał Czarny no ja mysle o foceniu na roznych imprezach wiec raczej karteczka odpada.
Myslalem ze podnosi sie palnik jak jest sufit... Zreszta musze jeszcze sie duzo pobawic moim nowym nabytkiem. Teraz foce tylko w ustawieniach AUTO i narazie zauwazylem ze jak podniose palnik to automatyka sie wylacza![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jak nie ma sufitu to część światła odbita od karteczki idzie do przodu, a to co miało iść na sufit idzie w kosmos.Myslalem ze podnosi sie palnik jak jest sufit...
A karteczka to b. dobry i skuteczny sposób żeby rozproszyć światło lampy. Niektóre lampy mają taki patent wbudowany - plastikowy biały ekranik wysuwa się z obudowy (o ile się nie mylę to tak mają niektóre lampy Nikona) .
Ja mam Metza 54 MZ4 ze stosowną dedykacją (lampę stosuję też z Nikonem oczywiście z inną stopką) . Kąt lampy głównej (ten Metz ma dwa palniki) ustawiam w zależności od potrzeby i pomieszczenia. Wiadomo w dużych pomieszczeniach (np. kościół) nie ma szans na światło odbite , więc palnik normalnie , do przodu . W małych pomieszczeniach i blisko obiektu fotografowanego to palnik można nawet dać nałkiem do tyłu , całkowicie do góry. A i jeszcze jedno , ze Stofenem do szerokiego kąta nie trzeba wyciągać tej wstawki czy jak to ona sie nazywa . Tak że polecam , momo iż cena za kawałek plastiku jest nieco przesadzona . Sam Metz świetnie współpracyje z Olympusem , także bezprzewodowo .
A jeszcze co do tej kartki , to sam sobie zrobiłem całkiem niezły rozpraszacz taki jak te Lumi Questa (trochę się "szczypałem" z zakupem ). Teraz po zakupie Stofena leży (na wieki).
polecam Danone pyszny jogurt
używałem z SB600 przed zakupem Stofena i dawał niezły efekt (za 1,49 zł)![]()
Czy jest możliwość focenia E-Olkiem z tym Metzem na krótkich czasach (do 1/4000). Czy ma strobo? Czy ma wysuwany plastikowy "kartnik"? Ile kosztuje razem ze stopką?Zamieszczone przez MirekM
Kupiłem u tego gościa Stofena do FL-36. I powiem Wam, że... trochę mnie rozczarowałSpodziewałem się chyba po nim niewiadomo czego. Ze stofenem, czy bez, cienie za obiektami są podobnie nieciekawe dopóki nie podniosę lampy... To co widać na żółtych obrazkach reklamowych to prawda, ale tylko z lampą do góry, jak zauważył Admin, a wtedy Stofen i tak niewiele poprawia. Co prawda twarze wyglądają lepiej niż w przypadku "lampą po oczach", ale spedziewałem sie więcej...
RasteR dobrze mówi, jak ktoś chce spróbpować jak to działa niech weźmie jeden albo dwa pudełka po jogurtach.
Pozdrawiam,
Piotr.
no tylko ze z jogurtem na jakis slub w kosciele to chyba bedzie glupio wygladalo hehe
Moze ktos zrobi jakies male testy - postawi cos przy scianie zeby cien rzucalo... i porobi serie fotek