Gary, na Twoim przykładzie z d70, oprócz artystycznego szumu, to raczej nie widzę typowych pasów dla bandingu. Możesz mi palcem pokazać gdzie mam spojrzeć?
Gary, na Twoim przykładzie z d70, oprócz artystycznego szumu, to raczej nie widzę typowych pasów dla bandingu. Możesz mi palcem pokazać gdzie mam spojrzeć?
banding to pasowa struktura szumow
na moim zdjeciu nie ma takich pasow jak u ciebie ale widac ze kierunek szumow jest poziomy - nie wiem jak to powiedziec
ja pitole! - dzięki Gary - lepiej być późno uświadomionym niż wcale - wracam do filmu analogowego!![]()
do mnie wlasnie jedzie nikon n70a filmy w lodowce
pozdrowka
a co to ma wspolnego z tematemZamieszczone przez gary
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
sorkaZamieszczone przez blady
gary Ooooooo ,to jednak kupiłeś "prawdziwny aparatek" - witaj wśród pierników.
Banding powstaje poprzez przenoszenie zakłóceń przez zasilanie. Dlatego np. często jest obserwowany przy ujemnych temperaturach, kiedy silniki napędzające AF itp. są mocno obciążone. W E-300 też sporadycznie występuje przy ISO1600. Przy takich czułościach i wzmocnienu trudno skutecznie odfiltrować zasilanie. Pewnie problem występuje we wszystkich amatorskich sprzętach? Tylko nie każdy zwraca uwagę.
To chyba to monstum, o ile się nie mylę...Zamieszczone przez jps
http://vis.art.pl/galeria/fotoko/imagepages/image4.html
Pozdrawiam,
Piotr.
hmm, a nie jest to 50-200?Zamieszczone przez P