Byłem, widziałem, dotykałem.
Rzeczywiście, E-330 ma kosztować około 4000 brutto za kit - informacja z Olympus Polska. Czy różnica między E-330, a E-500 jest duża i warto wydać ponad 1000 pln na E-330, zamiast na E-500?
Są to różne aparaty. Gdybym teraz miał komuś doradzać co wybrać, to powiedziałbym jak zwykle: idź i weź do ręki jeden i drugi i zobacz, co Ci bardziej pasuje. Na plus napewno ergonomia, lepiej sie trzyma e-330 niż E-500, napewno mniejsze szumy, chociaż w wysokich czułościach, jakieś brzydkie pasy pojawiają się w ciemnych partiach... ale to kwestia ustawień i właściwego naświetlenia trudnej sceny, bo efekt raz bardziej mi wychodził raz mniej. Ładnie pracuje migawka - bardzo cicho, nie spodobała mi się duża ilość przycisków pod kciukiem tutaj wolę e-500. Wizjer w E-330 większy ale wyraźnie ciemniejszy niż w E-500. Podgląd na LCD to jest to - bajer i zabawa na 102! Tyle radochy już dawno nie miałem z focenia.
Prezentacja z komputera nie była zbyt długa i p. Jacek, szybko się z tym uporał. Fajnie też było popatrzeć jak Wacław Wantuch pracuje z modelką, jak stara się wydobyć z niej to co chce wydobyć. Praca z modelką, to nie tylko robienie zdjęć to też umiejętność rozmowy z modelką.
Podobało mi się też zaplecze całej prezentacji czyli dobra organizacja i warunki na przetestowanie aparatu oraz całkiem przyjemny catering dla niezmotoryzowanych.
Miałem okazję pobawić się obiektywami które mnie interesowały, czyli 35-100mm i 35mm. Były zresztą chyba wszystkie pozostałe obiektywy 50-200mm, 50mm, 150mm. 35-100mm to jednak kawał maszyny i to nie jest obiektyw typu spacer-zoom...Już wiem, że spokojnie wystarczy mi 40-150mm. 35mm warto zakupić, chociaż jest to wolny obiektyw jeśli chodzi o AF, w momenci kiedy zostanie on zgubiony, gdy trochę ciemniej albo obiekt jest mało kontrastowy. Dzięki uprzejmości jednego z kolegów, zamontowałem też FL-50 na swój E-500 i miałem okazję zobaczyć jak ta lampa pracuje z E-500, spokojnie można montować FL-50 do E-500.
Był też pan, z E-20 - i wiecie co? To jest maszyna... !
E-330 katowałem tylko z obiektywem 14-45mm i przy czułościach 800 i 1600. Zdjęcia z E-500 są mniej wyżyłowane. Zapraszam do zapoznania się z foto-reportażem z pokazu Olympusa E-330 zorganizowanego przez fotopolis.pl oraz Olympus Polska:
Zdjęcia z pokazu dostępne pod adresem:
http://fajfo.nexthop.pl/e330/index.html
pozdrawiam
b.
ps i nie było nago...![]()