Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Olympus E-330 - pokaz specjalny i podsumowanie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Byłem, widziałem, dotykałem.

Rzeczywiście, E-330 ma kosztować około 4000 brutto za kit - informacja z Olympus Polska. Czy różnica między E-330, a E-500 jest duża i warto wydać ponad 1000 pln na E-330, zamiast na E-500?

Są to różne aparaty. Gdybym teraz miał komuś doradzać co wybrać, to powiedziałbym jak zwykle: idź i weź do ręki jeden i drugi i zobacz, co Ci bardziej pasuje. Na plus napewno ergonomia, lepiej sie trzyma e-330 niż E-500, napewno mniejsze szumy, chociaż w wysokich czułościach, jakieś brzydkie pasy pojawiają się w ciemnych partiach... ale to kwestia ustawień i właściwego naświetlenia trudnej sceny, bo efekt raz bardziej mi wychodził raz mniej. Ładnie pracuje migawka - bardzo cicho, nie spodobała mi się duża ilość przycisków pod kciukiem tutaj wolę e-500. Wizjer w E-330 większy ale wyraźnie ciemniejszy niż w E-500. Podgląd na LCD to jest to - bajer i zabawa na 102! Tyle radochy już dawno nie miałem z focenia.

Prezentacja z komputera nie była zbyt długa i p. Jacek, szybko się z tym uporał. Fajnie też było popatrzeć jak Wacław Wantuch pracuje z modelką, jak stara się wydobyć z niej to co chce wydobyć. Praca z modelką, to nie tylko robienie zdjęć to też umiejętność rozmowy z modelką.

Podobało mi się też zaplecze całej prezentacji czyli dobra organizacja i warunki na przetestowanie aparatu oraz całkiem przyjemny catering dla niezmotoryzowanych.

Miałem okazję pobawić się obiektywami które mnie interesowały, czyli 35-100mm i 35mm. Były zresztą chyba wszystkie pozostałe obiektywy 50-200mm, 50mm, 150mm. 35-100mm to jednak kawał maszyny i to nie jest obiektyw typu spacer-zoom... Już wiem, że spokojnie wystarczy mi 40-150mm. 35mm warto zakupić, chociaż jest to wolny obiektyw jeśli chodzi o AF, w momenci kiedy zostanie on zgubiony, gdy trochę ciemniej albo obiekt jest mało kontrastowy. Dzięki uprzejmości jednego z kolegów, zamontowałem też FL-50 na swój E-500 i miałem okazję zobaczyć jak ta lampa pracuje z E-500, spokojnie można montować FL-50 do E-500.

Był też pan, z E-20 - i wiecie co? To jest maszyna... !

E-330 katowałem tylko z obiektywem 14-45mm i przy czułościach 800 i 1600. Zdjęcia z E-500 są mniej wyżyłowane. Zapraszam do zapoznania się z foto-reportażem z pokazu Olympusa E-330 zorganizowanego przez fotopolis.pl oraz Olympus Polska:

Zdjęcia z pokazu dostępne pod adresem:
    http://fajfo.nexthop.pl/e330/index.html

pozdrawiam
    b.

ps i nie było nago...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Modelka miała Bardzo fajną Buzię

a Blady jak twoje obcowanie z 35-100 bo to teraz moje marzenie
    Jak nie ma e-3 to muszę na coś zbierać
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    a Blady jak twoje obcowanie z 35-100 bo to teraz moje marzenie
    35-100mm robi wrażenie lufa jest niesamowita i daje świetny obraz, ale to jest ciężki obiektyw, dla wymagających, do specyficznych zastosowań. U amatora (takiego jak ja), to nie znajdzie on raczej zastosowania.

Osobiście wyleczyłem się z chęci posiadania tego obiektywu. Bez statywu, a przynajmniej monopoda, to raczej nie ma możliwości utrzymania stabilnie zestawu, aparat+35-100mm.

Postaram się wkrótce wrzucić kilka zdjęć w układzie e-500 i 35-100mm.

b.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    czekam z niecierpliwością

a za czymś trzeba marzyć

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    blady czy on jest naprawde tak duzy? czy jakby byl wielkosci 40-150 to bylby ok moze ja tez go musze pomacac i wyleczyc sie z obsesji czekam na fotki

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps
    czy on jest naprawde tak duzy? czy jakby byl wielkosci 40-150 to bylby ok moze ja tez go musze pomacac i wyleczyc sie z obsesji czekam na fotki
    Tu nawet nie chodzi o wielkość, ale o wagę tego obiektywu. Nie jestem przyzwyczajony do takiej masy szkła na E-500.

Zdjęcia wyszły takie sobie, ponieważ nie korzystałem z lamp błyskowych i jednak szum wyszedł przy iso 640, także zdjęcia z 35-100mm nie są najlepsze - w rawach wygląda to lepiej. Ale ponieważ obiecałem pokazać to pokazuję... Zresztą trudno cokolwiek powiedzieć na plikach tej wielkości ale oceńcie sami:

Modelka, E-500 i 35-100mm...http://fajfo.nexthop.pl/Zuiko%2035-100mm%20i%20E-500/

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie wydają się wam miekkie?
    sample z tego szkła w necie były bardzo ostre
    wina kiepskiego swiatła i wysokiego iso?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Gary w necie zabijała mnie plastyczność zdjęć z tego obiektywu.. niesamowity kontrast i świetne przejścia tonalne... ja wiem czy ostrością zabijały.. moim zdaniem były zbliżone do 70-200 Nikona,,, który zresztą słynie z ostrości

Popatrz na zdjęcia u Phila z tego obiektywu jaką fajną plastyczność wyciągneli w portretach....

Na tych przykładowych to właśnie tego mi brakuje...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    blady a wyostrzales je po zmniejszeniu? moze pokaz cropa twarzy z rawa bo dla mnie za miekkie a widzialem superostre sample

np tu

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15299735

robin102
    Gość
    Dla mnie ostrość jest na akceptowalnym pozimie , gorzej z WB - jak zwykle u ollka może ciut za ciepło, chociaz ja jubię ciepłe foty.
    blady a jak ta puszka E330 wykonana, plasti tej samej jakości co na E500 czy gorzej , a moze lepiej. Trzeszczy , skrzypić , dobrze wszystko spsowane ???