Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 132

Wątek: Stałki do E-systemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    i jego cena sprawia, że nikt na forum jeszcze go nie ma

A ty stałkę Nikona masz

Więc pozostaje nam mowa o czymś co może za dwa lata - może za trzy sobie sprowadzę
    Ale jest o czym myśleć przynajmniej
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    IMO olek nie zorbi jasnego shitu jak to się ma w innych systemach
    no i szkoda

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    no i szkoda
    no w sumie to tak. .Mogli by pomyśłeć przynajmniej takim szkłem o amatorach.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    no i szkoda
    no w sumie to tak. .Mogli by pomyśłeć przynajmniej takim szkłem o amatorach.
    Oj mogliby ... z checia bym kupil takiego 50F2 nawet o nieco gorszej ostrości, bez uszczelnienia, szkieł ED i serwo-mechanizmem do manualnego ostrzenia ale za amatorska cene ... Pod tym wzgledem Olek cały czas ciągnie się niemiłosiernie za konkurencją 35mm jest dla mnie zdecydowanie zbyt ciemny. Gdyby nie to, że 40-150 ostrzy od półtora metra a 14-45 jest w tym miejscu zbyt ciemny, to nawet bym na niego nie spojrzał ...
    Naprawdę coraz mniej rozumiem politykę Olka ... wypuszczają PRO obiektywy do starej (ale dobrej) puszki i amatorskie body, do których prawdę mówiąc nie ma co podłączyć ... naprawdę szkoda. Patrząc na to przez ten pryzmat, to wcale się nie dziwię, że ludzie wybierają konkurencję ...

Pozdr.
    R.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Pomorze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a nie ma czegos takiego jasnego np 50mm f1.8 albo f1.7 jak to jest w innych systemach ?

nie ma

na m42 tak ale w E-systemie nie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    smiesza mnie te placze za stalkami do leici to sa dopiero drogie szkielka :P

jak ktos chce tania 50 to niech wybierze inny system ZD 50mm kosztuje bo jest tyle wart! w innych systemach podobnej jakosci stalki sa w tej samej cenie, poza tym te tanie 50 sa naprawde tanio robione

zaloze sie ze sprawa wyglada tak: 90% nabywcow 350D jako szeroki kat uzywa kitowego szkla i tylko opowiada o super jakosci szerokich katach canona, i tak samo jest ze stalkami 95% posiadaczy taniej 50tki pozostaje przy tej jednej stalce! bo 85 , 100 czy 135mm za ponad 2k to juz za drogo i mamy kolejne mity o tym ze 4/3 nie ma stalek a 50mm jest "kosmicznie" drogie bo to ze w innych systemach sa stalki inne niz 50mm to nie znaczy ze sa tanie! ludziki kupuja 50tki po kilku probach odstawiaja je w kat bo jednak zoomy sa wygodniejsze, poza tym czeste zmienianie obiektywow jest w innych systemach ryzykowne

jakie jeszcze raz jakis delikwent powie ze w 4/3 nie ma stalek a te co sa to sa bardzo drogie to zapytajcie sie go jakie to on ma stalki oprocz 50tki (nie makro) z plastikowym gwintem

olek ma 35mm, 50mm, 150mm i 300mm oraz w najblizszych planach 100mm oprocz tego przydaloby sie jasne 25 lub 35 czy nawet 75mm

jps

masz dużo racji
    poza tym czeste zmienianie obiektywow jest w innych systemach ryzykowne
    to przesada ale jest buźka więc uznaję za dowcip

te tanie stałki w innych systemach (moge się wypowiadać tylko o N) nie są jednak chyba takie złe co?

Nie zmienia to faktu, że 50 mm Zuiko jest naprawdę rewelacyjna - jednak to tylko zasłyszana opinia i wnioski z sampli bo sam jej nie używałem

Nie zmienia to tez faktu, że Olympus mógłby zrobić jakąś stałkę 50 mm "dla ludu" - bo ta, która jest jest uszczelniona i jest to model porównywalny klasą do 14-54 i 50-200. Być może 35 mm jest taką stałką dla ludu...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps
    50tki (nie makro) z plastikowym gwintem
    ech fanatycy sa wszedzie
    o jakim gwincie mowisz? chyba na filtry bo od body jest bagnet a nie gwint i jest metalowy
    w N stalki ponizej 1K to 20/2,8(uzywana), 24/2,8, 28/2,8, 35/2(uzywana), 50/1,8, 85/1,8 (uzywana) - oczywscie uzywane w idelanym stanie a nie szroty
    mozesz sprawdzic na www.interfoto.com.pl - a i to nie jest najtanszy sklep
    zreszta niewazne nie mam zamiaru prowadzic wojny
    chcialem tylko wyprowadzic cie z bledu
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    nie goraczkuj sie :P rozumiem ze masz wszytkie te stalki albo przynajmniej 2? tak fanatycznie wymieniles dostepnosc tego wszystkiego nie spotkalem na jeszcze na forum kogos ze stalkami ponizej 50mm owszem zdarzyly sie 85 czy 100 ale 28 majac na uwadze te wszytskie dobrodziejstwa i ich ilosc jednak wolabym pokryc to takim 35-100 F2 - cenowo pewnie tak samo do targania podobna ilosc