Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 132

Wątek: Stałki do E-systemu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z moich doświadczeń (zresztą spróbuj sam) wygląda to tak:
    Crop factor systemu (w systemie 4/3 olympusa równy 2.0, w twoim nikonie 1.6 o ile pamiętam) odnosi się bardziej do kąta widzienia obiektywu niż zniekształceń perspektywy przezeń wprowadzanych.
    Dla przykładu robiąc próbę obiektywem 14-54 (ekwiwalent 28-108 w małym obrazku) przypiętym do E1 oraz 28-105 przypiętym np. do nikna F80 zauważysz dużą różnicę przy skrajnych ogniskowych.
    próba 1
    Zrób po jednym ujęciu na nakrótszej ogniskowej (14/2 w pionowym kadrze, z tego samego statywu przedstawiające ulicę z kamienicami.
    Zdjęcie z cyfrówki będzie dużo bardziej obarczone efektem "walących się ścian" (lub "krótkich nóg" jeśli sfotografujesz w ten sposób człowieka bez obniżenia położenia aparatu).

próba 2
    Zrób po jednym ujęciu na najdłuższej ogniskowej (54/105) przedstawiające głowę człowieka tak żeby możliwie maksymalnie wypełniało kadr.
    Zdjęcie z cyfrówki będzie dużo bardziej obarczone efektem "duży nos małe uszy".
    Przy mniejszych matrycach, a co za tym idzie większym crop faktorze, efekt jest oczywiście silniejszy.

Warto mieć tego świadomość, żeby się nie rozczarować.

Pozdrawiam.
    E1 14-54 50

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    czarny-koń-- Prawdopodobnie na wzór Einsteina robiłeś "doświadczenia myślowe" -- To co piszesz to brednie podobne do wywodów KvM --Moderator powinien te posty usunąć, gdyż ośmieszają to forum...
    Przecież to powinno być proste dla średnio inteligentnego dziecka:
    Obiektyw 14mm daje dwa razy mniejszy obraz na dwa razy mniejszej matrycy w systemie 4/3 i w porównaniu z 28mm na kliszy małoobrazkowej nie ma żadnej różnicy w perspektywie przy zdjęciach z tej samej odległości --jedynie głębia ostości jest większa przy 14mm!!!

Panowie...

chodzi mi o (między innymi oczywiście) odpowiedź na takie proste pytanie:

Podpinam do FF obiektyw 20 mm - mamy szeroki kąt i charakterystyczne dla niego zniekształcenia prawda? prawda.

Podpinam ten sam obiektyw do mojego Nikona (crop 1,5x) i co? Mam pole widzenia obiektywu 30 mm ale zniekształcenia mam raczej typowe dla 20mm? Czy zniekształcenia spowodowane przez szerokokątność obiektywu się zmieniają gdy podepnę go pod mniejszą matrycę?

Jak to jest?

EDIT: OK przebrnąłem przez ten wątek na CF... ufff...
    Czyli: perspektywa zależy od ogniskowej, a crop, który mam w Nikonie nie spowoduje zmiany perspektywy uzyskiwanej przez obiektyw szerokokątny. Czyli jeżeli zapnę szeroki kąt do mojego N, to pomimo tego, że kąt widzenia będę miał zmieniony (bo mam 1,5 cropa), to zniekształcenia pozostaną "odziedziczone" po szkle, które mam założone (czyli charakterystyczne dla danej ogniskowej w FF).

DOBRZE ZROZUMIAŁEM?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    RasterR: Jeśli obiektyw jest dobrej klasy to nie ma żadnych zniekształceń szerokokątnych ---spada jakość z powodu wykorzystanie tylko "części" obiektywu --obraz ponad ten wykorzystany na matrycy powoduje rozświetlenie wnętrza komory aparatu i spada kontrast (i rozdzielczość).
    Charakterystyczne dla obiektywów szerokokątnych dystorsje beczkowate lub poduszkowate są zwykle widoczne prrzy brzegach zdjęcia, które w tym wypadku odcinasz używając mniejszej powierzchni matrycy...

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50 kazdy szeroki kat ma znieksztalcenia - zaleza one bardzo od odleglosci od fotografowanego obiektu
    w mojej 20 jak zrobie zdjecie z 20cm to znieksztalcenia sa znaczne a nikkor 20 jest chwalony za bardzo dobrze skorygowana dystorsje
    raster - fajne porownanie jak zmienia sie perspektywa wraz z ogniskowa i relacja fotograf-obiet-tlo jest opisana w chip foto video w tym numerze

jacek2004
    Gość
    RasteR
    Masz takie zniekształcenia perspektywy jak z 30mm wpiętą do FF.
    Masz też zniekształcenia beczkowe takie jakie są w centrum obiektywu 20mm (matryca widzi wycinek obiektywu). W centrum są zazwyczaj mniejsze beczki, więc w twoim APS-C jest on mniej "rybio oczny" niż w FF.

DZIĘKI

czyli dobrze zrozumiałem (dopisek zrobiłem w moim poprzednim poście w EDITcie)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    gary: dopisałem wyżej uzupełnienie---nie można mylić zniekształceń technologicznych (dystorsja) ze zmianami w perspektywie , bo się zrobi jeszcze większe bagno dla niezorientowanych...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RasteR
    Podpinam do FF obiektyw 20 mm - mamy szeroki kąt i charakterystyczne dla niego zniekształcenia prawda?
    Jeśli chodzi o zniekształcenie typu walące się budynki - tak!
    To jeden typ zniekształceń (1).
    Są jeszcze dystorsje, na szerokim kącie - typu beczka (2). Też są.
    Podpinam ten sam obiektyw do mojego Nikona (crop 1,5x) i co? Mam pole widzenia obiektywu 30 mm ale zniekształcenia mam raczej typowe dla 20mm? Czy zniekształcenia spowodowane przez szerokokątność obiektywu się zmieniają gdy podepnę go pod mniejszą matrycę?
    Zniekształcenia (1) będą jak na 30mm, zaś (2) - jak na 20mm, tylko po wycięciu środka.
    OK przebrnąłem przez ten wątek na CF... ufff...
    Czyli: perspektywa zależy od ogniskowej
    Nie zależy!
    Chyba że chodzi o (1), ale to zależy od pola widzenia, czyli od ogniskowej przeliczonej na 35mm.

O właśnie, irek50 już napisal!

cholera!!

to zależy czy nie? bo po podanych na CF przykładach według mnie zależy...

Jesteś absolutnie pewny, że nie zależy? ABSOLUTNIE?