Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 132

Wątek: Stałki do E-systemu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Irek, też bym się z Tobą nie wdawał w dyskusje gdbybym wiedział, że zaczniesz zarzucać mi pisanie bzdur nie wyjaśniając o co Ci chodzi.
    Chesz powiedzieć, że na tym zdjeciu:
    http://www.pbase.com/image/46839325
    widzisz perspektywę odpowiadajacą tej jaką daje obiektyw 90mm w analogu? Sory ale ja tu widzę perspektywę typową dla szerokiego kąta...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    KvM,
    Cytuję Ciebie:

Odnosząc się do wypowiedzi Tadeusza Jankowskiego
    " ponieważ pole widzenia tego pierwszego nie obejmie większej matrycy 20D, a w najlepszym przypadku ten obiektyw będzie silnie winietować."

No właśnie! Będziemy mieli winietę (a może i nie, bo średnica pola obrazowego według standardu 4/3 jest 1,6 razy większa niż przekątna matrycy), ale nie zmieni się perspektywa!
    W gruncie rzeczy możemy założyć ten sam obiektyw zarówno do aparatu systemu 4/3 jak i do EOS20D oraz do EOSa 5D. Mowa o obiektywach m42 montowanych przez przejściówkę."

Srednica pola obrazowego według standartu 4/3 nie jest 1,6 razy większa niz przekatna matrycy. Oznaczenie 4/3 pochodzi ze standartów lamp telewizyjnych z lat 60-tych ubiegłego wieku i dotyczy średnicy zewnętrznej rury lampy obrazowej. Współczynnik 1,6 jest mnożnikiem ogniskowej, przez tę liczbę mnozymy ogniskową obiektywu 4/3, aby otrzymać jej ekwiwalent 35 mm. Jest to iloraz przekątnmej klatki 24 x 36 mm i przekatnej matrycy o oznaczeniu 4/3". Liczba 4/3 nie ma dużo wspólnego z przekątną matrycy o oznaczeniu 4/3".
    Do 4/3, 20 D i 5D mozna założyć obiektyw tylko od aparatu o największej matrycy, czyli 24x 36, a nie odwrotnie. I ten obiektyw będzie miał różne katy widzenia i różne perspektywy rozróżniane przez fotografów praktyków, patrz poniżej.

Nie rozrózniasz używania terminu "perspektywa" w rozmaitych kontekstach.
    Z punktu widzenia optyki, a więc i fizyki, każdy obiektyw daje tę samą perspektywę (z uwzględnieniem zniekształceń oczywiście), bo każdy obiektyw tworzy obraz przestrzeni poprzez rzut perspektywiczny (z wyjątkiem obiektywów superszerokokątnych zniekształcających obraz bardzo znacznie).

Natomiast w praktyce fotograficznej mówi się, że obiektywy długoogniskowe dają "płaską perspektywę", a obiektywy krótkoogniskowe, "krótką perspektywę" ze względów estetycznych dyktowanych przez ich kąt widzenia.

Pzdr, TJ

PS
    [/b]Poprawka, przepraszam
    Napisałem błędnie:
    "Współczynnik 1,6 jest mnożnikiem ogniskowej, przez tę liczbę mnozymy ogniskową obiektywu 4/3, aby otrzymać jej ekwiwalent 35 mm. Jest to iloraz przekątnmej klatki 24 x 36 mm i przekatnej matrycy o oznaczeniu 4/3".
    Powinno być:
    Współczynnik 1,6 jest mnożnikiem ogniskowej, przez tę liczbę mnozymy ogniskową obiektywu małoobrazkowego, aby otrzymać jej ekwiwalent 35 mm dla Canona 20D. Jest to iloraz przekątnej klatki 24 x 36 mm i przekatnej matrycy o Canona 20D - 22,7 x 15 mm.
    Pzdr, TJ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Srednica pola obrazowego według standartu 4/3 nie jest 1,6 razy większa niz przekatna matrycy. Oznaczenie 4/3 pochodzi ze standartów lamp telewizyjnych z lat 60-tych ubiegłego wieku i dotyczy średnicy zewnętrznej rury lampy obrazowej. Współczynnik 1,6 jest mnożnikiem ogniskowej, przez tę liczbę mnozymy ogniskową obiektywu 4/3, aby otrzymać jej ekwiwalent 35 mm. Jest to iloraz przekątnmej klatki 24 x 36 mm i przekatnej matrycy o oznaczeniu 4/3". Liczba 4/3 nie ma dużo wspólnego z przekątną matrycy o oznaczeniu 4/3".
    Do 4/3, 20 D i 5D mozna założyć obiektyw tylko od aparatu o największej matrycy, czyli 24x 36, a nie odwrotnie. I ten obiektyw będzie miał różne katy widzenia i różne perspektywy rozróżniane przez fotografów praktyków, patrz poniżej.

Pzdr, TJ
    Prawdę mówiąc to ja już nie wiem co mam napisać. Po prostu szczęka mi opadła do samej ziemi.
    Widzę, że co poniektórzy wiedzą więcej i lepiej o stanardzie 4/3 niż sam Olympus...

Bo przykładowo Olympus na swoich stronach pisze:
    "Four Thirds –cztery trzecie odnosi się do standardowej w systemie średnicy okręgu obrazu: 33.87mm lub 4/3 cala. Koło to stanowi obszar światła podającego przez obiektyw na płaszczyznę ogniskowej"

Dla niedowiarków link:
    http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_7045.htm
    tak więc jasno i wyraźnie widać, że pole obrazowe ma średnicę 1,6 raza większą niż przekątna matrycy (21,6 do 33,87mm).
    Natomiast stosunek przekątnej matrycy do przekątnej klatki 35mm wynosi ok. 2 (FOV crop=2).
    Sory, ale ja odpadam...

jacek2004
    Gość
    Z powyższego jasno wynika, że perspektywa zależy od gniskowej,a nie od wielkosci elementu rejestrującego obraz!
    Oczywiście słowa "szerokokątny" użyłem w odniesieniu do standardu 35mm. Po zamontowaniu obiektywu do systemu 4/3 kąt widzenia oczywiście się zwęża i trudno twierdzić, że jest nadal szeroki . Nie zmieniają się jednak w związku z tym żadne właściwości optyczne obiektywu w tym poruszana tu perspektywa!
    Faktycznie przy 8.3mm ogniskowej w aparacie z matrycą 1/2.5" dostaniemy tak pogiętą, szerokokątną perspektywę, że zdięcie będzie nie do oglądnięcia brrrr Dlaczego tego nie zauważyły miliony pstrykaczy KvM jeszcze kilka postów i dostaniesz Nobla w dziedzinie fizyki

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jacek2004: Trzeba zgłosić KvM do Nobla ,to może się odczepi tego forum --próbowałem mu zwrócić uwagę na to o czym piszesz, ale to syzyfowa praca---... --pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    piszę o obiektywie o ogniskowej neutralnej ze wzgledu na perspektywę. Perspektywa nie zależy od formatu (wielkosci matrycy), zależy od ogniskowej.

EDIT
    Jeszcze jedno zastrzeżenie - pisząc o perspektywie mam na myśli plany przed i za fotografowanym obiektem (ich proporcje), a nie to co wynika punktu z którego robimy zdjęcie (perspektywa żabia, etc).
    Ta perspektywa nie zależy ani od ogniskowej, ani od wielkości matrycy.
    Zależy tylko i wyłącznie od odległości.
    Był o tym topic na CF.
    Jeśli chcesz mogę podrzucić linka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Własnie tak. Tylko od odległości. Zmieniając ogniskową lub wielkośc matrycy zmienia się kąt (pole) widzenia ale perspektywa jest ta sama. Aby uzyskać ten sam efekt perspektywy w przypadku "dwukrotnie" mniejszej matrycy, trzeba użyć obiektywu o dwukrotnie mniejszej ogniskowej, robiąc zdjęcie z tej samej odległości. Cudów nie ma. To nie lornetka ani peryskop. Światło wpada do obiektywu jedną dziurą i niezaleznie od jej średnicy, ogniskowej, wielkości matrycy, z tej samej odległości wpada pod tym samym kątem.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Miałem się założyć na pv że KvM wyskoczy ze słynnym obrazkiem ,,tylko krowa nie zmienia zdania" ktoś napisał.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    nie uwazacie ze KvM jest czlowiekiem chorym lub nieszczesliwym? wedruje po forach ze swoim zdjeciem i swoimi teoriami i wciska je ludziom IMO on naprawde gleboko wierzy w to co pisze - fakt ze jego tok rozumowania odbiega o 180 stopni od reszty swiata

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie karmcie trolla - po prostu, niektórzy widząc lecącą ślinę mówią że deszcz pada... dyskusja daje Im tylko dodatkowy power do pociskania kitu

występujący z rzadka bajkopisarze to też dobry czynnik - można się nieźle polać, szkoda tylko początkujących w temacie: wchodzą i czytają takie wypociny...

OLKA już miał, Konoltę też, teraz przyjdzie kolej na Kamunia - w końcu ktoś zbeszta 5D... może nawet crop się znajdzie (symboliczny, ale zawsze)... byłby rekord, dwuletnia ewolucja od małpki HP do matrycy FF.