Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 132

Wątek: Stałki do E-systemu

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Przy okazji uświadomiłem sobie, że nie zrobiłem doświadczeń z ograniczeniem ilości światła jakie wpuszczamy do aparatu z manualnych obiektywów M42 itp. --Prawdopodobnie znacznie wzrośnie kontrast po założeniu odpowiednich masek na przód i tył obiektywu, aby wchodziło tylko światło tworzące obraz na matrycy 4/3. Wyniki podam za 2-3dni...
    Raster: perspektywa zależy tylko od odległości ! --zmiana ogniskowej zmienia wielkość obrazu (na matrycy)...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Raster
    Wydaje się problem w tym ze mówimy o różnych perspektywach.
    Tam na CF chodziło o takim aspekcie perspektywy:
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    pisząc o perspektywie mam na myśli plany przed i za fotografowanym obiektem (ich proporcje)
    I TO nie zależy od ogniskowej.

Ty mówisz, o ile dobrze zrozumiałem, o innym aspekcie, który najlepiej widoczny na zdjęciach architektury szerokim kątem.
    I on zależy od pola widzenia.

dzieki panowie

teraz juz wszystko jasne

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fajnie!

Skoro już i tak zrobiliśmy niezły OT, to mam pytanie:
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Przy okazji uświadomiłem sobie, że nie zrobiłem doświadczeń z ograniczeniem ilości światła jakie wpuszczamy do aparatu z manualnych obiektywów M42 itp
    A czy wnętrza E-1 nie są całe w "sadzę" że tak się martwisz?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    zdrip: jest w fizyce pojęcie "ciała doskonale czarnego", ale wnętrze E1 z pewnością takie nie jest - także światło błądzące w obudowie obiektywu ma znaczenie dlatego maska z przodu obiektywu powinna być używana ... (biorąc pod uwagę powierzchnię obrazu do oparatu wpuszczamy o 300% więcej światła niż potrzeba!...)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zaraz, powoli... To, że Raster zrozumiał, to nie znaczy, że wszyscy zrozumieli

problem w tym ze mówimy o różnych perspektywach
    Jakie są znowu rodzaje perspektyw, to nie jest tak, że perspektywa jest jedna, taką jaką widać w danej chwili?

Czy pole widzenia, to jest to samo co kąt widzenia, który zmienia się wraz z ogniskową?

Ktoś ładnie napisał, że przy krótkiej ogniskowej czyli szerokim kącie (14mm) obraz uwypakla się na zewnątrz, a przy długiej ogniskowej czyli wąski kąt (108mm) obraz ma tendencję do wklęśnięcia, czy takie zachowanie w systemie 4/3 jest razy dwa czy nie koniecznie, ponieważ dostajemy wycinek tego co widzi obiektyw?

Co do badania przez Irka, ilości światła z M42, to też mnie zastanawia, przecież komora gdzie jest lustro jest wyściełana czymś w rodzaju czarnego akasmitu więc dlaczego ma być za dużo światła?

pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50
    Racja, prawdę mówiąc już od jakiegoś czasu czekałem aż któryś z posiadaczy wpadnie na pomysł sprawdzenia.
    Ale zastanawia mnie czy taka maska nie będzie równoznaczna ze zwiększeniem liczby przysłony?

Cytat Zamieszczone przez blady
    Jakie są znowu rodzaje perspektyw, to nie jest tak, że perspektywa jest jedna, taką jaką widać w danej chwili?
    To co widzimy to może i jedno, ale żeby to opisać czasem trzeba dużo słów.
    Czy pole widzenia, to jest to samo co kąt widzenia, który zmienia się wraz z ogniskową?
    Z matematycznego punktu widzenia nie jest to samo, ale ja mam na myśli to samo używając tych określeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    zdrip: to nie może działać jak przysłona - trzeba zrobić dokładnie, aby nie wprowadzić żadnego sztucznego winietowania... Z przodu obiektywu już robiłem takie otwory prostokątne w czarnej tekturze wklejonej do osłony przeciwsłonecznej--Aż dziwne jak mały jest ten prostokąt przy obiektywie 100mm (mniej niż 3cm dłuższy bok)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przepraszam, wykasowałem post, aby nie gmatwać dyskusji.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przepraszam, wykasowałem post, aby nie gmatwać dyskusji.
    Pzdr, TJ