Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: E 500 i kilka pytan......

robin102
    Gość
    Dżzas !!! Nie rób żadnej głupoty bo jak narazie to wykonałeś dobry ruch . Lustrzanka wymaga obycia. Przyznam szczerze ,że ja po zakupie miełem tydzień zmarnowany Po przesiadce z zaawansowanego kompaku przeżylem szkoKKKK
    Dziś wiem ,że cyfrowa lustrzanka to wspaniały sprżet (analogowa mialem od lat). Pozwala na nieograniczony wpływ na to co focisz , oddaje klimat i nastrój chwili i fotki mają charakter i nie są płaskie . Pogoda nie sprzyja. więc musisz wykazać cierpliwość . Wydatki na początek można bardzo ograniczyć do minimum . Torba i filtr UV to te minimu bo kartę już masz i pstrykaj , pstrykaj , a potem będziesz robił zdjęcia. POWODZENIA

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Amen!
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: JUZ WIEM

Cytat Zamieszczone przez agamg
    Po waszych doświadczeniach i cennych uwagach zrozumiałem jedno – w chwili obecnej aby robić poprawne i ostre zdjęcia w porządnych warunkach oświetleniowych to wystarczy mieć idiot kamerkę typu Canon A620.
    Wszystko zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Sąsiadka pokazywała mi jakiś czas temu zdjęcia z 1 Mpix aparatu telefonicznego i bez rewelacji ale zdjęcia były do zaakceptowania i spokojnie dało się je oglądać - naprawdę byłem zaskoczony jakością. Ona pewnie długo sobie nie kupi innego aparatu do pstrykania zdjęć. Tym tokiem myślenia może lepszym wyborem by było kupno dobrego aparatu telefonicznego który ma wbudowaną możliwość robienia zdjęć u jakiegoś operatora GSM za 1 zł? Po co wydawać 1500 zł? Ja miałem większe potrzeby dlatego dołożyłem do interesu i zmieniłem obiektyw, to nie znaczy, że każdy tak musi zrobić, żeby być zadowolonym ze zdjęć. Większości osób obiektyw standardowy z KIT'a pasuje i bardzo dobrze, bo to nie jest zły obiektyw, nie robi tak ostrych zdjęć jak mógłby robić ale przez to, nie jest do wyrzucenia cały aparat - nie dramatyzujmy i nie przesadzajmy.

agamg - a ja nie wiem jak podejmowaleś decyzję o zakupie E-500, ja przemyślałem zakup bardzo poważnie. Popytałem się najpierw na różnych forach opinii o dostępnych aparatach, dowiedziałem się na co zwrócić uwagę, pojechałem do sklepu z kartą, każdym modelem którym byłem zainteresowany wykonałem kilkanaście zdjęć. W domu obejrzałem efekty tych "sesji" sklepowych i wyszło, że najlepszym aparatem dla mnie jest E-500 z którego jestem bardzo zadowolony i nie kupowałem aparatu dltego, że jest lustrzanką tylko dlatego co mi to daje. Dużo później stwierdziłem, że jakość z obiektywu 14-45mm to nie jest całkiem to, co tygryski lubią najbardziej.

Ciesz się agamg , że nie kupiłeś zestawu KIT'owego innej firmy bo dopiero byś miał na co narzekać, tylko miałbyś jeszcze gratis dodatkowo poczucie, że wydałeś na zestaw KIT'owy dużo więcej kasy niż w Olympusie, a lepiej wcale byś nie miał, tylko gorzej.

Mieszka w
    Swansea
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: JUZ WIEM

Cytat Zamieszczone przez agamg
    Na dziś widzę, że zrobiłem źle i teraz albo się uczyć fotografii i inwestować ( Kwiatek – obiektyw macro za min. 1500 itp ) albo kupic mały poręczny aparacik w cenie do 1500 zł i cieszyc się wygodą i niezłymi UDANYMI PRAWIE ZAWSZE PICTURAMI !!!!
    Czasami los decyduje za nas i choc nie zawsze od razu to widac, to za jakis czas okazuje sie ze warto bylo zrobic cos co poczatkowo wydawalo sie wielkim bledem. Masz teraz szanse zeby sie czegos nowego uczyc, stoisz przed wyzwaniem i nie poddawaj sie napotykajac trudnosci. Wiem co mowie poniewaz tez od niedawna mam podobne problemy po przejsciu z malutkiej cyfroweczki na lustrzanke. Namawiam Cie goraco zebys nie rezygnowal z mozliwosci bycia kreatywnym i w pelni odpowiedzialnym za to co fotografujesz. Canon A620 moze bylby poreczniejszy na pewno latwieszy w obsludze ale przy takim sprzecie tracisz przyjemnosc bo nie Ty bedziesz decydowal o parametrach zdjecia a zrobi to za Ciebie automat. Zastanow sie na czym Ci naprawde zalezy w zabawie fotografia...czy chcesz zeby kazde zdjecie mozna bylo zaliczyc do poprawnych czy moze pokusisz sie jednak o dreszczyk emocji i wysilku przy dobieraniu ustawien i pozniej jak cos sie uda powiesz z prawdziwa satysfakcja - ja to zrobilem.
    Jestem bardzo ciekawa jaka decyzje podejmiesz...trzymam kciuki zebys zostal przy Olku ale musisz naprawde czuc ze tego chcesz.
    ...calkiem zwykla fffka z E-500...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Moim zdaniem największą przewagą obiektywu 14-54 jest jego jasność w porównaniu z 14-45. Ten kitowy gorzej rysuje, ale to widać tylko przy dużych powiększeniach. Jeśli wpadają bliki, to można się inaczej ustawić. Ale jeśli brakuje światła, to wtedy dopiero widać przewagę tego droższego obiektywu. A nie zawsze można bysnąć lampą (jeśli ma się zewnętrzną, bo tej w aparacie to używa się o ostateczności, lub do doświetlania fot pod światło). Albo nie zawsze błyśnięcie lampą da pożądany ekekt.

Ja wcześniej czy później przesiądę się na 14-54. A najpierw muszę kupić flesz.

I nie widzę niczego złego w tym, że Blady marudzi, bo mu kit nie pasuje. Co kto lubi. Drogie obiektywy są dla ludzi, jeśli oczywiście kogoś na nie stać. Jeśli kogoś cieszy foceniem drogim, dobrym obiektywem, a nie jest tzw. profesjonalistą (to osobny temat, co to znaczy być profesjonalistą) to bardzo dobrze. Jeśli ktoś robi foty głupim Jaśkiem i ma z tego przyjemność, to też bardzo dobrze.

Jedno jest pewne - to człowiek robi fotę, a nie aparat. I prawda jest taka, że kitowym obiektywem można zrobić foty, które przyjmie każda redakcja (może pomijając foty studyjne na rozkładówce Playboya. Chociaż gotów byłbym się założyć, że gdyby ktoś im przyniósł poprawie zrobioną jakąś znaną "gołą babę", to łykneli by jak pelikan ciepłą bułkę). Powiem więcej - znam przykłady publikowania w tzw. babskich kolorówkach zdjęć z Canona IXUS II, który jest najzwyklejszym głupim jaśkiem.

A zła baletnica zrobi g...niane zdjęcia najlepszym Canonem z przykręconą elką.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Blady za mocno nie marudzi tylko ma wysokie wymagania i wie o co mu chodzi.
    Rafał , a to Ty chyba zamieszczałes foty z ixusa w kolorowej gazetce ??? więc fakt jest faktem .

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Noooo!!! jak znaną i do tego ładną gołą babę ktoś dałby mi do obfocenia, to chętnie i z przyjemnością, Canonem IXUS II bez żadnych kompleksów też mogę focić... i będzie mi się podobała...

pozdrawiać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    To fragment tekstu na Fotopolis z testu E-330. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3890&p=5

"Olympus E-330 będzie sprzedawany z obiektywem Zuiko Digital 14-45 mm F3.5-5.6, czyli szkłem "środka" - nie najtańszym zoomem standardowym firmy, ale też nie najlepszym uszczelnionym obiektywem dla profesjonalistów i półprofesjonalistów. Jak już wspominaliśmy przy okazji testu E-500, od droższego ZD 14-54 mm F2.8-3.5 różni go brak uszczelnienia, mniejszy zakres ogniskowych i mniejszy otwór względny. Pod względem jakości optycznej oba obiektywy są porównywalne, co jest dużym komplementem wobec tańszego szkła. Jedyne zastrzeżenia możemy mieć ponownie do zachowania pod światło, ale głównie w ekstremalnych sytuacjach. W bardziej typowych warunkach nie ma żadnych problemów."

Jak widzicie ciepło wyrazili się o rysowaniu tańszego kitowego obiektywu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Bo to naprawdę porządny tani obiektyw , rysuje do 50 linni w centrum kadru jak żaden inny dedykowny do cyfry !!!!!
    jak zwykle u olympusa - krok przed konkurencją.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    ale chłopcy to w żadnym wypadku nie wynika z faktu, ze Olympus chce nam dac jak najlepsze obiektywy w zestawie....

Poprostu zrobienie dobrego szkła do systemu 4/3 jest znacznie tańsze niż do pełnej klatki
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety