Ja nie dostrzegam problemu z brakiem ostrości i twierdzę, że kitowym obiektywom niczego nie brakuje - mało tego - uważam że za taką cenę są po prostu bardzo dobre (nie wiem jak jest z 17-45, bo nie używałem).
Problem może w tym, że wiele osób porównuje fotki do przeostrzonych zdjęć z tanich kompaktów. Ja radzę popatrzeć na odbitki robione aparatami na klisze i poównać je z tymi otrzymanymi np. z E-500.
Oczywiście pomijam kwestię porusznych i niedoświetlonych zdjęć.
Problem też ma drugą stronę. Bardzo wiele osób pytających o wybór aparatu otrzymuje na różnych forach odpowiedź - kup lustrzankę, bo lustrzanka to jest lustrzanka!
A potem co - rozczarowanie. Sam jestem w posiadaniu i lustrzanki i kompaktu i nigdy osobie początkującej nie poleciłbym tej pierwszej. Powiem tak - w przyzwoitych warunkach oświetleniowych kompaktem można łatwiej wykonać poprawne zdjęcie.
agamg - co ci mogę poradzić - trening czyni mistrza. Poznaj najpierw swój aparat, rób dużo zdjęć i koniecznie analizuj to co robisz.
Na pewno nie musisz się przejmować jakością sprzętu, ponieważ masz to co najlepszego jest na rynku.

Odpowiedz z cytatem