Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: SlimakNaPrzechadzce

excel
    Gość
    abc

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ciekawa fotka.
    Co do siatki, to coś tam widzę w odstępach kilkunastopikselowych. Może to efekt uboczny algorytmu skalowania?
    "hans und helmut trinken vermut"

excel
    Gość
    abc

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    excel,
    Prosta, fotogeniczną abstrakcja geometryczna - martwa posadzka z fugami okraszona wydłużonym ciałem ślimaka uzbrojonym w rożki, niosącym spiralną muszlę na sobie. Motyw slimaka jest umieszczony niesymetrycznie, ale w mocnym punkcie (prawie). Prostota całej kompozycji bije w oczy. Bardzo przytomnie sfocona sytuacja, płytki są mokre, przez to mają i fakturę i nasycenie, łagodne barwy stanowią kojące tło, a slimak poprzez ukośne jego ujęcie wydaje się poruszać, podążać, pędzić na przełaj (z pełną kontrolą przedpola) gdzieś hen na żer i za chwilę zniknie nam z oczu. Zdjęcie jest ujęte z osią obiektywu prostopadłą do podłoża, przecinające się linie fug stały się równoległe (prawie) do ramki kadru, stały się statyczne - powstał kontrast (też łagodny) między spokojem tej prostej konstrukcji, a przekątniowym położeniem ślimaka kreującym dynamikę ruchu.
    Widzę to zdjęcie dwoiście - raz jako czystą, płaską abstrakcję z rzutem prostopadłym ślimaka na nią, innym razem jako martwą i żywą naturę w zmienności, w ruchu, jak zdjęcie niemal ekologiczne. Dla mnie jest to wielka zaleta, dwa w jednym.
    Bardzo mi się podoba motyw spirali skojarzony z krzyżującymi sie liniami fug, ciekawa, wymagająca dobrego wpatrzenia kompozycja.
    Widziałbym rozszerzenie ujęcia w prawo, w stronę wędrówki slimaka, ale to wpierw trzeba było wyprobowac, takie cyzelowanie kadru.
    Zdjęcie pokazuje, ze przytomny obserwator, z intuicją aranżacyjną może ukleić ładną fotkę, na poziomie bardzo dobrego rzemiosła, ze wszystkiego. Bardzo dobre rzemiosło, to jest już sztuka.
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez excel
    sebastan,

A tak powaznie, to sadzisz, ze jedna rownolegla fuga nie wystarczy?
    Wystarczy. Zresztą już pisząc tą uwagę powoli się z niej wycofywałem. Choć obejrzałbym takie proste własnie. Nie jako poprawka tego, tylko jako nowe po prostu. Bo skojarzyło mi się z takim nowoczesnym designem prac graficznych.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

excel
    Gość
    abc

excel
    Gość
    abc

excel
    Gość
    abc

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Polujesz na te ślimaki czy dla Francuzów zbierasz?? Wiem , że Francuziki inne jadają Drugie też ciekawe. Tylko może zbyt centralnie. Może więcej dołu byłoby ciekawiej i zgodnie ze sztuką pokazywania kierunku drogi. Ale jest ładnie.
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

Tak jak przedmówca dla mnie za bardzo jakoś centralnie i chyba troche nieostra muszla - skorupa albo mi sie tylko wydaje... reszta OK. Wg mnie fajny pomysl. pozdrawiam
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów