Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Celownik katowy 45st.-powiekszajacy1,7x (E1/E-300/E-500)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Kolega "belmotype" otrzyma swój celownik w przyszłym tygodniu, natomiast Andrzej Wrotniak przybywa do Łodzi za kilka dni, gdzie celownik juz będzie na niego czekał
    Rzeczywiście skupiłem prawie całą swoją energię w dopracowanie celownika i rozwój na inne systemy. To już nie żarty, gdy nawet z Japonii mam zamówienie, a wysłałem już do Finlandii, USA, i Holandii, a czekają na wysyłkę w Anglii i w Niemczech... -- Problem stanowił niesolidny mechanik z Zamościa, który toczył części do adaptera, ale wreszcie poważna firma z Warszawy podjęła się tej prostej produkcji na automatach tokarskich i w tym tygodniu otrzymam większą partię adapterów , więc produkcja ruszy z większą mocą . ---Pozdrawiam wszystkich

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jest i irek50 znowu nas Japonia wyprzedziła irku50 dopisz mnie do listy oczekujących, tudzież zamawiających...reszta na priv
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/irqa.html
    tu jest rozszerzony opis u Andrzeja Wrotniaka (jeszcze nie widział "na żywo")

robin102
    Gość
    irek50 że też są tacy ludzie jak TY , pozostaje kibicować i życzyć powodzenia.

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50 szacunek za wykonanie celownika kątowego!!!! Zakupiłem u Irka celownik i na gorąco przekazuję kilka uwag. Celownik ma mi służyć do ściśle określonego celu, a więc tele 300mm na M42 i E-1. Działanie rewelacja! Średnio takim zestawem miałem jakieś 50-60% procent fotek z prawidłowo ustawioną ostrością, teraz pierwszy szybki plener i z użyciem celownika kątowego Irka 95-100%!!!! Celownik zrobiony bardzo solidnie i nie "pachnie" samoróbką, Irek dopracowuje swój patent i to widać. Miałem wątpliwości co do powiększenia, w pierwszej chwili widać tylko małą różnicę, ale wszystko wychodzi w "praniu", można, tak jak Irek wspomniał, ostrzyć przy przysłonie 5.6, w pogodny dzień, to nie problem, ja daję radę nawet przy p. 8.0! POLECAM WSZYSTKIM celownik Irka należy moim zdaniem propagować stąd mój post...
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dzięki "nex" za uznanie--Także Andrzej Wrotniak przetestował już mój celownik po wizycie w Polsce.
    http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/irqa.html

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Przećwiczyłem "zmodernizowany" celownik Irka.
    Rewelacja!
    Ponieważ noszę okulary - Irek go zmodernizował i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
    Nie dość, że widzę cały kadr to jeszcze WIDZĘ CAŁĄ "listwę" menu!!!
    Dzięki za ten "wynalazek" i POLECAM!!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Radio Erewan, może spróbujesz zainteresować swoich pryncypałów z Olympusa, żeby zainteresowali się celownikiem Irka? Mogli by chociaż oglądnąć ten patent. A jeśli jest tak dobry jak niektórzy piszą, to co stoi na przeszkodzie, żeby go od Irka odkupić?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Radio Erewan, może spróbujesz zainteresować swoich pryncypałów z Olympusa, żeby zainteresowali się celownikiem Irka? Mogli by chociaż oglądnąć ten patent. A jeśli jest tak dobry jak niektórzy piszą, to co stoi na przeszkodzie, żeby go od Irka odkupić?
    Podziwiam Irka, ale nie sądzę, by Olympus był zainteresowany zakupem "technologii". Oni mają swój VA-1 za podobne pieniądze (sądzę, że ze względu na niszowość produktu mają również podobne marże). Dotarcie z problemem na szczeblel wyższy niż polski oddział, to miesiące biurokracji, a kto wie ile czasu potrzeba na zajęcie przez centralę stanowiska(???).
    To co wydaje się sensowne, to jak zauważył mr. Wrotniak, lepiej zareklamować produkt w sieci. Uchylny wyświetlacz w E330 to spory konkurent dla wizjera kątowego w stajni Olka. Co prawda, różnica w cenie między E300 a E330 to $350... dwa wizjery kątowe.
    Na miejscu Irka popracował bym nad uniwersalizacją produktu. Celownik kątowy od Praktiki za kilkadzieisąt złotych podpinałem pod Nikona, Minoltę i Canona. Ze wszystkimi działał na bajerze. Fotografia studyjna i makrofotografia na poziomie profesjonalnym to domena nie tylko Olków i to chyba droga do zwiększenia portfela zamówień.
    Przy okazji (może w piątek) opowiem o IRQA, pytanie czy to interesuje producenta...
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mój celownik jest uniwersalny w dużym stopniu. Dzięki wymiennym adapterom pasuje do Nikona D70/D50 i małych Canonów. Jest także droższa wersja 1,3X do Canonów 5D/1Ds używana w USA (2szt) przez fotografa z National Geographic
    Istotne w tym pomyśle jest połączenie trzech ważnych rzeczy: 1)kąt wglądu 45%-- 2)powiększenie pozwalające na dokładne ręczne ostrzenie-- 3) Widoczność całej matówki przy powiększeniu.
    Metoda ostrzenia przy powiększeniu w E330 jest niedopracowana--wyłącznie dla statycznych ujęć. Elektroniczne rozwiązania wymagają innego podejścia do tematu --za kilka lat z pewnością zostaną ulepszone...