jacek żadna pomyłka http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=11653 ja widziałem nawet VA-1 za 500 zł Irek jeżeli chcesz na tym zarobić musisz obniżyć koszty produkcji tylko nie kosztem jakości
jacek żadna pomyłka http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=11653 ja widziałem nawet VA-1 za 500 zł Irek jeżeli chcesz na tym zarobić musisz obniżyć koszty produkcji tylko nie kosztem jakości
Faktycznie spadła cena oryginalnego (przynajmniej na monitorze, bo często piszą lipę)--ale ja tylko proponuję i nic na razie nie inwestowałem w tej sprawie --pewnie nie zarobię, ale przynajmniej mam dla siebie instrument, który mi się zawsze marzył od czasu rozstania się z Mamyyą RB6x7, w której miałem pryzmat 45 stopni
![]()
Jacek: Oryginalnego VA-1 nie miałem, więc trudno powiedzieć (w moim nie ma możliwości zmiany powiększenia, ale testuję obecnie pośrednie powiększenie 1,6x, aby usunąć winietowanie --w środę sprawdzę na modelce to powiększenie 1,6x przy manualnych obiektywach)--Sam sobie soczewek nie zrobię, więc jestem skazany na drogie elementy MC, bo pogorszenie jakości podzespołów nie wchodzi w rachubę -- nie chcę być nazwany konstruktorem szajsu, bo to nie leży w mojej naturze--wolę nie zarobić wcale
Z kolei oryginału VA-1 nie kupiłbym nawet za 400zł, bo kąt 90stopni uniemożliwia sprawne portretowanie szczególnie w przypadku ujęć nieco z góry. Kręcenie celownika wokół osi sprawdza się tylko przy statycznej robocie (np. macro)...pozdrawiam
W VA-1 jest dżwigienka zmieniająca powiększenie z 1x na 2x
O tej dźwigience i zmianie powiększenia wiem oczywiście --ja ustalam jedno optymalne dla uproszczenia konstrukcji. Przyznaję "wyższość" oryginału do zdjęć macro, ale do portretu mój nie ma konkurencji...
Wybieram się "rekreacyjnie" do Łodzi na targi w marcu, więc zapraszam chętnych do sprawdzenia w praktyce tego celownika...--pozdrawiam
Fakt, czasem mam ochotę przegiąć mój wizjer, ale się nie daZamieszczone przez irek50
![]()
Ale do makro, jak piszesz, 90stopni jest ok.
Pozdrawiam
Irek,korci mnie Twój wizjer pomimo że kupiłem dopiero ME-1.Powiedz jak to jest z tym winietowaniem,mam E300 i chciałbym go użwać z obiektywami M42 200-500mm światełko F4do5,6 stałkami
oczywiście i o ile ciemnieje obraz?Pisałeś że perfekcyjnie nastawia się ostrość przy F2,8
RAart,podziel się opinią na temat VA-1.Czy powięszenie x2 to tylko
wycinek czy cały kadr?Jak to się sprawuje w praktyce,szczególnie przy
makro?
E300+14-45+40-150+50/2Macro,Canon FD system
Świetny pomysł Panie Irku. Mam tylko jedno pytanie - czy po modyfikacji mocowania tak duży wizjer, a co za tym idzie spora dźwignia, nie jest zagrożeniem dla trzech metalowych wypustek, do których jest on przytwierdzony? Wytrzymają przy dociśnięciu wizjera "oczodołem"?Pozdrawiam.
Wujek Maro---Nie ma obawy o tę dźwignię--też się tego początkowo obawiałem, ale okazało się to bezpieczne --w E1 te wypustki są pancerne--jedynie zamocowanie muszli ocznej jest z plastiku.
Poza tym ten wizjer nie jest taki duży--na zdjęciach wygląda potężnie , ale w rzeczywistości jest poręczny i do reportażu też się nadaje.
Szwedowski: Zmieniłem powiększenie na 1,7 i mam z głowy problem z winietowaniem szczególnie E-300/E-500 (w E1 same rożki ściemnione, lecz to nie przeszkadza w kadrowaniu .
F5,6 jest w pokoju przy świetle sztucznym ciemno niestety -- zalecam od f4---Przy standardowym zoomie w E-300 z AF kadruje się bdb...
Powiększenie 2x powoduje lekkie zaokrąglenie (przysłanianie) rogów kadru i widoczność tylko środkowej części wyświetlacza (czas i przysłona).Zamieszczone przez szwedowski
Przy zmianie powiększenia z 1x na 2x trzeba wyregulować ostrość.
Obrót 360stopni z zaskokiem co 90. Szkoda, że nie daje się dodatkowo odchylać, ale nie można mieć wszystkiego![]()
Pierwsze (i niestety wiele następnych) próby kadrowania przy ustawieniu wizjera w bok trochęzaskakują. Potrzebna jest duuuża wyobraźnia przestrzenna, żeby od razu skręcić aparatem w odpowiednią stronę.
Po skręceniu w dół można go też wykorzystać do robienia zdjęć w tłumie ponad głowami innych ludzi (przy posiadaniu odpowiedniego wzrostu i giętkiej szyi)
to moja wersja do E300/E500:
http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../E300-E500.jpg
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=17104908