Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Celownik katowy 45st.-powiekszajacy1,7x (E1/E-300/E-500)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../celownik2.jpg
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...i/celownik.jpg
    zmiana mocowania (do pryzmatu)---jutro sprawdzę działanie w E-300...

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Irek, to jest rewelacyjne! Powinieneś na tym zarobić kupę kasy - czego Ci z całego serca życzę. Może nie tylko na tym, ale na wszystkich Twoich pomysłach i wynalazkach

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O proszę! czyli można korzystać z lampy błyskowej?
    Kilka pytań jakie się pojawiły w międzyczasie: Jaka jest waga tego ustrojstwa? Ten Twój wizjer ma korekcję do -3 dioptrii? jeśli nie, to przewidujesz też cuś takiego?
    Właśnie sobie uświadomiłem, że może można wykorzystać korekcję wbudowaną. Będzie działało?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../celownik2.jpg
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../celownik3.jpg
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl.../celownik4.jpg
    właśnie "blady" mnie zmusił do drugiej wersji mocowania po uwadze n/t użycia flesza -- korekcja dla wzroku jest w bardzo szerokim zakresie za pomocą wysuwu tubusa blokowanego śrubką widoczną na zdjęciach --obserwcja w okularach jest bez problemu (wysoki punkt oczny)-obrót celownika wokół osi 360 stopni---waga w tej wersji do E1-- 180g
    Aranek: dzięki za życzenia

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wypróbowałem działanie celownika w E-300 --jest świetnie, więc tym bardziej sprawdzi się w E-500 ---można zamawiać na e-mail :
    pryzmatib@tenbit.pl (pierwsze zamówienie za 400zł z wysyłką na mój koszt ---następne 420zł -także mój koszt wysyłki... --pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50 ok zrobiles okular powiekszajacy - swietnie - super sprawa ale po co jest wygiety??? nie jest to i tak namiastka lcd bo oko jest nadal uwiazane do wizjera tylko ze na klilkucentymtrowym wysiegniku
    nie rozumiem sensu przedluzki i skrzywienia - chyba ze zalozenia konstrukcyjne (zbudowanie powiekszajacej tuby) zmusila cie do tak duzej konstrukcji i dlatego musiales ja wygiac
    pozdrowka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok zrobiles okular powiekszajacy - swietnie - super sprawa ale po co jest wygiety???
    Gary- a próbowałes kiedyś robić zdjęcia z poziomu gruntu jesli tak to masz odpowiedz

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    talu - niby tak, ja jednak wolalbym prosty okular
    chociaz faktycznie skoro jest lepszy fotek wykonanych z niskiego poziomu i ulatwia ostrzenie manualne to dobra sprawa do macro
    ja macro nie foce i moze dlatego wolalbym tylko powiekszenie bez rury
    pzdr

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    gary: Celownik kątowy służy do określonych celów (np. makro)--robią go wszyscy producenci lustrzanek, więc jest oczywiste, że rura musi być! --Lupka powiększająca (np. Pentacon) jest mała, ale można widzieć przez nią tylko środek obrazu. Aby matówka była powiększona w całości rozmiar celownika musi być odpowiednio duży. Mój celownik służy także do zdjęć portretowych i tym się wyróżnia!!!--to bardzo ważne , bo oryginalnym VA-1 finder bardzo niewygodnie się patrzy przy portrecie.
    W profesjonalnych aparatach Mamyja RB6x7, Hasselblad a nawet w Kijewie 6x6 standardowo używa się pryzmatów pentagonalnych o takim kącie 45 stopni!!! To jest najlepsza pozycja dla kadrowania i nie pojmuję jak można nie doceniać tej możliwości podglądu ...pozdrawiam
    Obecnie dałem na Allegro:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85273692

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Mój celownik służy także do zdjęć portretowych i tym się wyróżnia!!!--to bardzo ważne , bo oryginalnym VA-1 finder bardzo niewygodnie się patrzy przy portrecie.
    Czy twój celownik różni się od VA-1 tylko kątem patrzenia, czy też są jakieś różnice optyczne?

PS
    W aukcji napisałeś że VA-1 jest 2x droższy od twojego rozwiązania, a ja widziałem ostatnio VA-1 w sklepie za 649zł, chyba że to pomyłka sklepu , bo ceny osobiście nie sprawdzałem.