Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: jak ustawić niestandardową rozdzielczość w aparacie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jak ustawić niestandardową rozdzielczość w aparacie

Witam. Mam pytanie:
    Jak sprawić że aparat będzie robił zdjęcia w niestandardowej rozdzielczości a dokładnie 1280x768 (16:9) zamiast 1280x960. Aparat oczywiście takiej rozdzielczości nie posiada ale czy można zmienić to przez wgranie firmwaru czy jak? jeśli idzie to zrobić poprzez zmianę firmwaru to jakie niesie to za sobą ryzyko.
    Aparat to Olympus C 4040
    Z góry dziękuję.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Raczej nie uda się tego zrobić przez zmianę oprogramowania w aparacie.
    Czy nie lepiej jest zmienić rozdzielczość w programach komputerowych do tego przeznaczonych?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Właśnie kombinowałem z zmianą rozdzielczości ale to zdecydowanie nie ten efekt ponieważ następuje deformacja. Natomiast efekt zadowalający przynosi kadrowanie zdjęcia, ale przy więkrzej ich ilości i częstym pstrykaniu fotek staje się to uciążliwe, a nie znalazłem dotychczas programu który by to robił na np. 100 zdjęciach na raz. A terz trzeba mieć na uwadze to że wszystkie zdjęcia trzeba wyknuwać więkrze żeby potem było z czego kadrować. I z dąd pytanie czy nie idzie tego jakoś przestawić w "bebechach" aparatu. Bo tak sobie myślę że jak potrafią grzebać w firmwarze telefonów, cd-romów i innych zabawkach to i może tu się da.

fotki trzeba zmniejszać proporcjonalnie

a najlepiej kadrować cropem w PS

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    spróbuj programem JpegCrops - można przycinać dużą liczbę zdjęć, można też dowolnie kadrować. Niestety program ten ma ograniczenia co do wyboru proporcji zdjęcia. Wydaje mi się, że nie ma dokładnie odpowiednika 16:9 (ale może mam starą wersję) najbardziej zbliżone proporcje dostępne w tym programie to 4":7" i 4":10"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprubuję tego co mi doradzacie. Jeśli efekt będzie taki o jaki mi chodzi to dam znać.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i do dzieła

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No więc program JPEG Crops v0.6.22beta robi to rewelacyjnie. Format 16:9 i w zasadzie jaki się chce można ustawić w właściwościach. Program jest po polsku co ułatwia sprawę, a jeszcze dość istotną uwagą jest to że trzeba w właściwościach ustawić domyślnie - wybrany przez sibie format bo inaczej po przycięciu pierwszego zdjęcia resztę przycina według domyśnego. Obsługa prosta, wygodna, działanie szybkie.
    Szkoda jeszcze że program nie zmienia rozdzielczości z mniejszej na więkrzą.
    Jeszcze raz dziękuję za poradę.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AG
    Szkoda jeszcze że program nie zmienia rozdzielczości z mniejszej na więkrzą.
    Jeszcze raz dziękuję za poradę.
    a nie odwrotnie?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Abyśmy się dobrze zrozumieli: program zmienia rozdzielczość z więkrzej na mniejszą - poprzez kadrowanie.
    Jednak nie zwiękrzy, oczywiście kosztem jakości, rozdzielczości formatu z np. 800x600 na 1024x768 poprzez rozciągnięcie.
    A dlaczego wiercę ten temat?
    Otóż znajomy kupił telewizor LG wielki jak szafa dokładnie nie znam parametrów. TV jest panoramiczny z funkcją HD ready i format 16:9. Często robimy wypady z aparatem w różne ciekawe miejsca i przy wyświetlaniu zdjęć na TV zniekrztałca je do swoich parametrówczyli z 4:3 do 16:9. Rewelacyjnie wyświetla fotki w rozdzielczości 1366x768 czyli 19:9. Niestety mniejsze fotki o proporcjach tego formatu wyświetla mniejsze nie wykożystując całej swej powieżchni i z tąd ta uwaga że szkoda że nie zwiękrza. No cóż trzeba będzie pstrykać więlkie zdjęcia tak aby wszystko pasowało.