Na to aż sama odpadnie to nie radze czekać,Zamieszczone przez MariuszM
mi też sama odpadła i po lesie jej szukałem. Ale dobrze że na drodze leżała, a mała ona że szok, miałem szczęście.
![]()
Na to aż sama odpadnie to nie radze czekać,Zamieszczone przez MariuszM
mi też sama odpadła i po lesie jej szukałem. Ale dobrze że na drodze leżała, a mała ona że szok, miałem szczęście.
![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Ja bym nie czekał aż całkiem odpadnie. Jeżeli nie jest zbyt spuchnięta i nie wystaje dużo to można po usunięciu starego kleju, przemyć i podkleić na taśmie jak pisałem w poście wcześniej. Grubość samoprzylepnej taśmy spowoduje że nawet lekko spuchnięta guma nie będzie za duża. Kleje dwuskładnikowe niestety nie zdadzą egzaminu, podobnie klej typu kropelka czy Butapren. Próbowałem i jeszcze gorzej było bo plastik gripu aparatu lub gumę klej jakby lekko zeżarł i taśma do niego nie chciała trzymać. Żaden silikon, żaden Butapren, żaden klej dwuskładnikowy, żadna kropelka, nic nie chciało trzymać, jedynie taśma wytrzymuje ok. roku. Tak było w przypadku Fuji S9600, tak było w Nikonie Cp 5700 i w Olku E-500. Jedno co jest na plus tej metody to to że taśma w żaden sposób nie niszczy ani gripu, ani gumy. Z klejami było różnie, zwykle gorzej.
Dzięki, zobaczę jak z gwarancją, jak jeszcze jest, to może wyślę do serwisu, a jak nie to spróbuję taśmą. Czy to ma być jakaś konkretna taśma dwustronna? Nie znam się na tym, a taką taśmę widziałem może kilka razy i pamiętam, że była dość gruba, czy są jakieś cieńsze? Gdzie taką taśmę najlepiej kupić, Obi, Castorama, pytać o jakąś konkretną?
A jak komu nie odpowiad taśma to może zajrzeć na stronkę:
http://www.loctite.pl/int_henkel/loctite_pl/index.cfm
Nie jakieś kropeli-duperelki tylko profesjonalne kleje. Troszke moga kosztować.
U nas w firmie są używane do klejenia gumy pracującej w wilgoci, mrozie, upale i w rożnych syfach. Sprawdzają się
Pozdr.
Pomysł z taśmą wcale nie jest mój. W taki sposób Nikon klei gumy na gripach. Taką taśmą podzieloną na paski miał przyklejoną gumę Cp 5700. Ja użyłem zwykłej taśmy kupionej w sklepie papierniczym. Taśma wygląda na dosyć grubą bo jest z papierem, ale sama jest grubości kartki papieru, biała a papier jest żółty. Dobra by była taka jak kiedyś widziałem u mechanika samochodowego jak przyklejał w samochodzie plastikową tapicerkę na drzwiach. Czarna i b. mocno trzymała. Może troszkę grubsz od tej co ja użyłem. Na pewno jest to amatorszczyzna ale lepsze to niż wisząca przy aparacie odklejona guma.
Ja podkleilem kropelka ale ta w wersji elastycznej. Trzyma juz rok. Bylo to takie niewielkie wybrzuszenie w okolicu lampki samowyzwalacza.
Natomias reszta trzyma bez klejenia super, mimo prawie trzech lat uzytkowania.
czesc.Ch.
ja w E-500 wcześniej podkleiłem cyjanopanem. To klej do gumy, a nie jakieś kropelki i poxipole. Trzymało idealnie. Polecam
http://hawid.com.pl/klej_cyjanopan_e-p-1476.html
mam E-1 i nic mi się nie odkleja.. jakiś ewenementPewnie to zasługa fotomic'a
![]()
Witam, najpierw w moich E-500, a potem w E-3.
odklejającą się gumę (rękojeść) oderwałem do "cna", następnie oczyściłem (nie pamiętam benzyną lub denaturatem) następnie ostrym nożem małymi kawałkami przyciąłem do właściwego rozmiaru (okazało się że była rozciągnięta).
Tak oczyszczoną i ponownie dopasowaną gumową okleinę z rękojeści posmarowałem jakimś "lepadłem" typu kropelka (do połączeń elastycznych(?) )
Trzyma tak już chyba: E-500 - 8lat, E-3 5lat
Polecam i pozdrawiam![]()
Patent jest.![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|