Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Coś o następnych modelach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaBri
    Następca E-1 pojawi się na pewno (...) Problem w tym, że cana będzie powyżej 10000 zł (...)
    Jestem optymistą i uważam, że następca E-1 nie może tyle kosztować, bo konkurencyjny d200 kosztuje 7000 zl, za nim wyjdzie E-3, będzie jeszcze tańszy. Gdybym ja wybieral miedzy E-3 za 10000 zl, a D200 za 7000 zl wybralbym d200 i kupil za reszte obiektyw. Sony wypuści pewnie jakieś przyzwoite body do szkieł KM, do tego o Canonie jest cicho więc też pewnie tutaj zacznie się coś dziać. Cena 10000 zl bylaby usprawiedliwiona tylko i wylacznie wtedy gdyby Olympus odstawial konkurencje i zastosowane rozwiazania wyprzedzilyby konkurencje dwukrotnie. A takiego wyprzedzenia tez nie bedzie, bo stabilizacja już jest w KM, podglad w czasie rzeczywistym juz jest w E-330, czyszczenie matrycy jest w calym systemie dslr Olka, niskie szumiące dslr też są. Więc co może zrobić Olympus? Złożyć te wszystkie zalety w jedną całość i sprzedać w dobrej cenie.

Skoro E-330+14-45mm jest droższy od E-500+14-45mm o około 700 zl, to myślę, że różnica między E-330 a E-3 będzie na poziomie 2000 zl czyli e-3 bedzie za 6500-7000 zl. Tak ja widzę szanse na przetrwanie Olympusa.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Blady jakbyś wybrał D200 - to byś się załatwił na cacy. Zainteresuj sie tematem "banding D200". Podobno w USA ludzie zwracają to cacko do sklepów i oczekują na zwrotu pieniędzy. Podobno tego problemu nie można usunąć.

A odnośnie E1 pisałem w innym wątku o nadal wysokich ocenach tego aparatu pomiomo upływu 3 lat od premiery. Dodam jeszcze, że w lipcowym numerze Amateur Photographer aparat Olympus E1 uznano za równie dobry jak wspomniany Canon 1Ds, MII. Oba te aparaty zostały najwyżej ocenione przez ekspertów i otrzymały chyba najwyższą punktację w dziejach testów prowadzonych przez to czasopismo. Sądzić zatem należy, że Ex następca E1 również nie będzie gorszy pod względem jakości wykonania, oraz jakości zdjęć niż flagowiec Canona.

Skoro wspomniany Canon kosztuje grubo ponad 20 000, to dlaczego porównywalny Olympus Ex miałby kosztować grubo poniżej 10 000.

pozdrawiam
    E1 .......

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Z
    Dodam jeszcze, że w lipcowym numerze Amateur Photographer aparat Olympus E1 uznano za równie dobry jak wspomniany Canon 1Ds, MII. Oba te aparaty zostały najwyżej ocenione przez ekspertów i otrzymały chyba najwyższą punktację w dziejach testów prowadzonych przez to czasopismo. Sądzić zatem należy, że Ex następca E1 również nie będzie gorszy pod względem jakości wykonania, oraz jakości zdjęć niż flagowiec Canona.
    widze ze bardzo ufasz prasie
    a czesto "eksperci" pisza dobrze o tym o ktorym maja pisac - jak Ken o nikonie (ciagla bezsensowna podnieta)
    jesli e1 bylo na rowni z 1 Ds to znaczy ze taki test mozna sobie o kant d.. potluc
    wystarczy wziac do reki canona zeby to zrozumiec
    aha i jeszcze w innym watku (o e500) pisales ze w prasie czeskiej e300 jest przed canonem markiem - z tego prosty wniosek ze w takim razie e300 jest takze przed e1
    daruj sobie gazety
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Z
    Blady jakbyś wybrał D200 - to byś się załatwił na cacy. Zainteresuj sie tematem "banding D200". Podobno w USA ludzie zwracają to cacko do sklepów i oczekują na zwrotu pieniędzy. Podobno tego problemu nie można usunąć.
    Jakiś nowy temat się pojawił chętnie poczytam o tym problemie z d200.
    odnośnie E1 pisałem w innym wątku o nadal wysokich ocenach tego aparatu pomiomo upływu 3 lat od premiery.
    Nie wiem jakie ceny podawałeś w innym wątku ale 4 tys za nowy E-1 + 14-54 mm to moim zdaniem dobra cena i ten aparat właśnie tyle jest wart. Sam obiektyw swoje kosztuje.
    Skoro wspomniany Canon kosztuje grubo ponad 20 000, to dlaczego porównywalny Olympus Ex miałby kosztować grubo poniżej 10 000.
    Bo porównywalny Olympus Ex będzie bardziej dla zaawansowanego amatora który jest w stanie przeznaczyć grubo ponizej 10000 zl, niż zawodowego fotografa który na sprzęt jest w stanie przeznaczyć ponad 20000 zl, bo użytkownicy E-1 łatwiej się przesiądą na Ex jak będzie dzieki właściwej cenie bardziej osiągalny, a użytkownicy E-1 to zaawansowani hobbyści i do nich będzie kierowany ten aparat i przede wszystkim rynek zaawansowanych amatorów (osoba nie zarabiająca fotografia) jest dużo większy i mniej wymagający ale ten segment rynku nie będzie kupował aparatów za więcej niż 20 tys zł . Zawodowcy cenią sobie E-1 ale z tego co czytam, to E-1 fajny jest ale... i zaczyna się wyliczanie czego mu brakuje. Obawiam się, że podobnie będzie z Ex, jest OK ale...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria

Re: Coś o następnych modelach.

Cytat Zamieszczone przez fotomic
    http://www.webpersonal.net/fotoimagendigital/olympuse500e.htm

Zwłaszcza to

Kod:
    Amateur photographers and specially professionals didn’t expect a change in the E-300 series, but in the E-1... I think you know this…
    {klik}
    Thank you very much, Terada San.
    Czyli coś o następcy E1 na PMA, a także inne wieści na temat modeli. Fajny tez jest kawałek o stabilizacji
    Bardzo ciekawe, choć z tego co widziałem na p.r.f.c niektórzy wyciągnęli zbyt daleko idące wnioski z tej zapowiedzi.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Gadu gadu i tak będzie po mojemu . Olympus nie robił w ostatnim czasie i nie będzie robił sprzetu dla zawodowców czyli ludzi którzy żyją z foto.No może za wyjątkiem naszego kraju gdzi E1 traktowny jest jak PRO- z powodu wysokich cen i niskiej zamożności.
    Ja się tylko z tego cieszę bo nie zapominają o amatorach i dopracowują konstrukcje na maxa właśnie dla tych użytkowników. Dla firmy to ujma , a dla mnie OK.Najwazniejsze to odpowiednio znaleźć sie na rynku i mieć swoich klientów.
    A porównywanie Canona marka do E1 hmmmm z całym szacuniem dla mojej ulubionej firmy na "O" to jakieś nieporozumienie. Dziennikarze też robią skuchy, a zwłaszcza ci smieszni czescy. he he he

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Blady, ewentualny następca E1 to wyższa półka niż D200.
    E1 to fajny aparat ale...
    To ale, to mają zwykli pstrykacze którzy zajmują się wymyślaniem problemów, a nie robieniem zdjęć.
    Więcej , wogóle nie myślą o robienu dobrych zdjęć, zadawala ich fakt posiadania aparatu.
    Jest na tym forum kilka osób które jakoś" tych ale" nigdy nie mają, do tego grona zaliczam się również ja.

Gary, nikt nie porównywał w tym piśmie E1 do Canona, a tylko napisano że to druga tak świetna konstrukcja po 1 ds, chwalono go też za inne cechy, i co ciekawe nie jest to jakaś gazeta, a pismo z tradycjami. Fakt ten przytoczył również Mike Johnston w swoich wypowiedziach, jak i to że E1 to świetna maszyna, robił to wielokrotnie.
    Widocznie pstrykacze wiedzą lepiej i E1 jest niewiele wart, stąd zamiast zadawalać się efektami swoich prac, nie mogą doczekać się następcy na którego i tak niewielu z nich będzie stać, o ile wogóle sie pojawi.
    Pozdrawiam,
    Marek

robin102
    Gość
    Hmmmmm . Trzeba to przemyśleć. Może to było do mnie . Kupa aparatów w domu ,a coraz mniej fotografuje.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aparat który trafi do zawodowców napewno oly wypuści i nie będzie kosztował mniej niż 10-15 tyś pln dlatego że szkła 150mm, 300mm, 90-250 lub 30-100 własnie do nich są adresowane i wcale nie jest to mały rynek(głównie reporterzt) jak niektórym sie wydaje. Jak wyjdzie to body to cała reporterka doceni zalety lekkich i świetnych obiektywów. Mnie osobiście E1 wystrczy na dłuuuugo choć nie wykluczam kiedyś E330 a może jego następcy z odchylanym lcd. Jest w UK firma produkująca odchylane lcd montowane do muszli ocznej dla N, C, F , P postaram się znależć ich stronę bo kiedyś brakowało mi tego do macro lub kadrowania znad głowy niestety o olym nie pomysleli. Cena koło 130 funtów.

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Marek J ok ja tego pisma nie czytalem tylko zareagowalem na "w lipcowym numerze Amateur Photographer aparat Olympus E1 uznano za równie dobry jak wspomniany Canon 1Ds, MII."
    na to "rownie dobry"
    pozdrowka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów