jak się robi fotki białym scianom, to tak, normalneZamieszczone przez Setka
Jak bardzo komuś to przeszkadza to można w menu właczyć tryb usuwania winiety, ale wtedy lepiej nie robić zdięć seryjnych
Bo można usnąć czekając na zapis fotrk na kartę.
jak się robi fotki białym scianom, to tak, normalneZamieszczone przez Setka
Jak bardzo komuś to przeszkadza to można w menu właczyć tryb usuwania winiety, ale wtedy lepiej nie robić zdięć seryjnych
Bo można usnąć czekając na zapis fotrk na kartę.
Oj normalne, normalne tu niestety zuiko zoom doskonały nie jest, ale się naraziłemZamieszczone przez Setka
![]()
Pozdrowionka
przed zakupem naczytałem się o tym usuwaniu winiety, cudownej redukcji szumów itp. usuwanie winiety nie daje za wiele, redukcja szumów w aparacie wpływa na spadek ostrości fotki, więc lepiej zrobić to potem na kompie.
po zakupie nawłączałem wszystkiego i po zrobieniu serii fotek mało mnie krew nie zalała. powyłączałem wszystko w diabły, używam tylko noise reduction do nocnych, lekkiego wyostrzania do JPEG'ów i jest dobrze.
..zawsze masz jeszcze jedna opcje - sa specjalne filtry ND do szkiel szerokokatnych ktore sa przyciemnione tylko na stodku i w ten sposob likwiduja problem.... tylko nastepny problem np. Heliopan 67mm tego typu kosztuje mniej wiecej tyle co twoj obiektyw..Zamieszczone przez KaarooL
![]()
Pozdrawiam
Coral
Rozpoczecie produkcji obiektywow przez Sigme wzmocni pozycje systemu na rynku.Zamieszczone przez dorian
E-500 sprzedaje sie duzo lepiej niz E-300 i E-1
Najgorsze jest pierwsze 10 000 tys zdjec !!!
KAROOLo zakupie nawłączałem wszystkiego i po zrobieniu serii fotek mało mnie krew nie zalała. powyłączałem wszystko w diabły, używam tylko noise reduction do nocnych, lekkiego wyostrzania do JPEG'ów i jest dobrze.
Mozesz mi podać gdzie w menu jest funkcja usówania winiety bo nie kojarzę.Mam wersję 1,4.
funkcja SHADING COMP.Zamieszczone przez anwas
było sobie życie
Coral:
napisałem "przed zakupem / po zakupie" - to było dawno temu, w fazie testowania. leję na tą śladową winietę i na szumik. aparacik jest świetny i nie mam pytań.
anwas:
prześpij się z instrukcją, to pomaga.
p.s. chcecie zobaczyć winietę, to szukajcie sampli z FZ-30 albo Pro1...
A faktycznie...Dzięki.Chyba zamiast spać poczytam![]()
http://www.ephotozine.com/news/
jest lista nowych szkiełek sigmy dla olka
a więc
30 f:1,4
18-50 f: 2,8
50-500
105 macro
150 macro