Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Metz 54 MZ-4i dla Olympusa a FL-50

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    synchornizacji z mniejszym niz 1/180 to raczej na pewno nie ma
    to co oznacza: "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "???

Mi w 44-AFi przeszkadza, że a) głowica obraca się tylko w pionie, b) nie ma dodatkowej lampy błyskowej jak w 54 MZ-4i.

A ja ponawiam pytanie jak jest wykorzystywany czas krótszy niz 1/180 i czy to się przydaje.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    synchornizacji z mniejszym niz 1/180 to raczej na pewno nie ma
    to co oznacza: "44 AF-4 O for Olympus digital cameras: With TTL mode and "HSS" high-speed synchronisation "???

Mi w 44 AF-4 przeszkadza, że a) głowica obraca się tylko w pionie, b) nie ma dodatkowej lampy błyskowej jak w 54 MZ-4i.

A ja ponawiam pytanie jak jest wykorzystywany czas krótszy niz 1/180 i czy to się przydaje.
    Synchronizacji z czasamikrotszymi niż 1/180s z E1 nie ma żaden Metz.
    Informacja o lampie i instrukcja do lampy 44AF4i O jest wspólna dla wszystkich lamp serii 44AF4i - do Nikona, Minolty, Canona, Pentaxa i Olympusa. W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
    Metz jest firma, ktora wszelkie informacje o ograniczeniach współpracy z poszczególnymi aparatami podaje w sposob bardzo malo widoczny.

Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Mi akurat bardziej zależy na współpracy METZ i E-500. Jak jest z E-1 trudno mi cokolwiek powiedzieć w tej kwestii.

W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
    Metz jest firma, ktora wszelkie informacje o ograniczeniach współpracy z poszczególnymi aparatami podaje w sposob bardzo malo widoczny.
    No, ale na stronie metz.de jak "byk" jest napisane, że High Speed jest dla modelu METZ 44 AFi O do Olympusa. Fakt, że bardzo trudno jest się połapać w tych modelach - zamiennikach.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Mi akurat bardziej zależy na współpracy METZ i E-500. Jak jest z E-1 trudno mi cokolwiek powiedzieć w tej kwestii.

W tym przypadku infomacja, o ktorej piszesz dotyczy Minolty.
    No, ale na stronie metz.de jak "byk" jest napisane, że High Speed jest dla modelu METZ 44 AFi O do Olympusa. Fakt, że bardzo trudno jest się połapać w tych modelach - zamiennikach.
    Z E300 i E500 jest tak samo jak z E1.
    Napiszę jeszcze raz: z żadnym aparatem serii E Metz nie ma synchronizacji z super krótkimi czasami migawki.
    Jeżeli chcesz się boleśnie przekonać to najlepiej kup.
    Metz podaje w swoich materiałach reklamowych bardzo wiele dziwnych informacji, jak również ukrywa jego ograniczenia.
    Przejrzyj zakładkę data sheet przy opisie lampy 44AF4i dla róznych paratów i dla Olympusa - nie ma to najmniejszej wzmianki o trybie HSS dla olka (zreszta nazwa trybu HSS to nazwa minolty - w serii E to się nazywa chyba Super FP TTL)
    Poza tym to dobry sprzet, chociaż ostatnio bardzo awaryjny.

pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z E300 i E500 jest tak samo jak z E1.
    Napiszę jeszcze raz: z żadnym aparatem serii E Metz nie ma synchronizacji z super krótkimi czasami migawki.
    Jeżeli chcesz się boleśnie przekonać to najlepiej kup.
    Metz podaje w swoich materiałach reklamowych bardzo wiele dziwnych informacji, jak również ukrywa jego ograniczenia.
    Poza tym to dobry sprzet, chociaż ostatnio bardzo awaryjny.
    OK - przyjąłem do wiadomości Andrzej - nie ma synchronizacji z czasami krótszymi niż 1/180 i nie spodziewam się tego po lampach METZ... Wielka szkoda! Co do awaryjności to jakiś pojedynczy przypadek był na plrecfoto z niedomaganiem serwisu.

Andrzej, powiedz mi jeśli masz jakieś doświadczenie z lampą która się synchronizuje krócej niż 1/180 czy tego się używa? Mam w E-500 wbudowaną lampę, ona też szybciej nie współpracuje niż na 1/180 sek i jakoś nie zauwazyłem, żeby mi brakowało krótszych czasów.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dla mnie jest to funkcja zupelnie niepotrzebna - mam ja w Nikonie F70 i Metzu 40 MZ3i, zasięg mocnej lampy w tym trybie jest tak maly, że trudno go wykorzystac.
    Awaryjność Metza , szczególnie 54MZ4i to nie jest pojedyńczy przypadek, a polski serwis Metza - firma Foto-Technika to po prostu tragedia - przetestowałem to osobiście.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    hehe, ciekawe pytanie - czy tryb FP jest potrzebny. moim zdaniem jest jak najbardziej potrzebny - używałem go wiele razy. do powiedzmy 6-7 metrów w biały dzień FL-36 daje nieźle radę nawet przy czasach rzędu 1/400 s.

chyba dobrze jest móc kontrolować głębię nie mając ograniczeń odnośnie synchronizacji błysku???

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Pytanie jak pytanie Jak zenit synchronizowal sie na czasie 1/60 i było dobrze, a teraz osiołkowi w żłoby dali 1/180 i mówią, że może być szybciej, to już zgubić się można i człowiek zaczyna się zastanawiać czy aby napewno będzie się przydawało jak to ma decydować kupić ten model czy inny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    I jeszcze jedna rzecz: skontaktowałem się z fabryką METZ i otrzymałem odpowiedź (pozwolę sobie zacytować) niestety cytat po angielsku, aczkolwiek już nauczyłem chłopaków jak jest "pozdrawiam" W skrócie - planują w przyszłosci wprowadzić synchronizację z krótkimi czasami w Olku w modelach 44AFi. Także Andrzej100 sam METZ potwierdził to co napisałeś i żeby nie było, że Ci nie wierzyłem, zapytanie do METZ wysłałem przed Twoją informacją...

"Dear Mr. Blady,
    you are right, HSS means "High Speed Synchronisation". In HSS faster
    shutter speeds then 1/180 can be used for outdoor shoots in portrait
    range where the background must be appear unfocused because of using an open lens like F2, F2.8 etc. HSS will be possible with a future
    mecablitz 44 AF-4 O (O = Olympus) which is still in planning. Flash
    units of type 54 MZ.. (all types) are able also to support HSS but still
    not the adapter SCA3202 M4. I could imaging that any future level above
    M4 could be possible to support HSS as well but this is still "written
    in the stars".
    In regard to having comunication in polish language we recommend to
    contacting our agent in Gdansk FOTOTECHNIKA. The completely address of
    them you can read below
    http://www.metz.de/en/service_suppor...onics.134.html .
    Pozdrawiam
    Best regards
    M e t z - W e r k e GmbH & Co KG
    Technical Support

Lutz Goeschel"

jacek2004
    Gość
    blady, jak ci odpisali z Metza, trybu Super FP używa się przy doświetlaniu postaci w słoneczny dzień. Wtedy usyskanie czasów któtszych niż 1/180 nie jest problemem, a bez błysku dopełniającego na bużkach są nieprzyjemne cienie. Bardzo często używam lampy w takich sytuacjach.

Czy na pewno wbudowana lampa w E-500 nie chce błyskać z czasami krótszymi niż 1/180? Nie chce mi się wierzyć.