Strona 32 z 35 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 345

Wątek: Olympus E-330

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    głupie pytanie mam

czy w E330 można odpinać i podpinać obiektywy przy włączonym body ?

dziś zdarzyło mi sie na spacerze przy włączony aparacie odpiąć Heliosa i podpiąć 14-45.

czy takie zabiegi nie zaszkodzą sprzętowi ?
    Mi też się kilka razy zdarzyło w E-500 - głównie przy dodawaniu/odejmowaniu pierścieni na M42, skoro aparat dalej działa poprawnie to chyba nie szkodzi - albo się mylę ?. Mogło by się pewnie tak zdarzyć że doszłoby do zwarcia nieodpowiednich styków przy nakręcaniu nowego obiektywu - aczkolwiek musieli przewidzieć i taką możliwość i w jakiś sposób to zabezpieczyć. pozdrawiam
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    rafrog, pewnie w instrukcji obsługi jest opisany sposób wymiany obiektywów - i raczej tego bym się trzymał
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja rowniez wymienilem kilka razy obiektyw i nic sie nie stalo, ale obawiam sie ze powinno sie jednak wylaczyc aparat. Sadze poza tym ze chyba przy uruchamianiu procesor sprawdza konfiguracje (lampe, obiektyw), ale moge sie mylic.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    głupie pytanie mam

czy w E330 można odpinać i podpinać obiektywy przy włączonym body ?

dziś zdarzyło mi sie na spacerze przy włączony aparacie odpiąć Heliosa i podpiąć 14-45.

czy takie zabiegi nie zaszkodzą sprzętowi ?
    Może zawieszać się Ci body lub obiektyw, a to pewnie nie jest dobre dla Zuiko które mają procesor i soft

Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No jedno czy coś sie nie stanie z założenia, ale zawsze trza pamiętać, że skoro aparat się wyłącza to wszytko się w nim zayka i ustawia odpowiednio, a jeśli jest włączony to ja bym nie ryzykował, ze by coś mi wpadło w nieodpowiednie miejsce-np. jakiś piasek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Mnie tam w szkole na praktykach uczyli, żeby maszynę przed zmianą czegokolwiek przede wszystkim ją wyłączyć.

Może od żółtodzioba nikt nie weźmie takiej porady pod uwagę, ale to, że aparat sobie wszystko pozamykał, wcale nie oznacza że "nie wie" co się dzieje.

Ale to ino IMHO moje zdanie i zebrane doświadczenie z innymi urządzeniami, które też lubią być "idle"

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Co do zmiany obiektywu to podobna dyskusja była już toczona na naszym forum: Zmiana obiektywu
    Tytuł za najlepszą wypowiedź poszedł oczywiście do Radka.
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Więc wracając do tematu. Przeczytałem pierwsze strony tego aparatu....
    Uważam, że Pan z numerem 102 nie miał racji pisząc, że to nie jest udany aparat. Taki wysyp Olków i to E-330...

Byłem w sobotę na dość dużej imprezie (nawet, któryś minister się zaplątał) i aparat się super spisywał. Spotkałem jeszcze dwie osoby z Olkami (E-500), a tak C i N. Z czego 1xN z 80-200, a z C: 3xC17-40L i 1xC z 100-400L... Przeszedłem obok z 50-200 i tak kątem patrzyli co to jest... Zdjęcia pokażę, ale najwcześniej we wtorek...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    Przeszedłem obok z 50-200 i tak kątem patrzyli co to jest...
    Przypomniał się mi taki kawał o kaszance i pewnym murzyńskim organie, ale to po 22...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie rozumiem posiadaczy E-300/500/330 wymieniających słoiki na żywca... toć wielki LCD daje jak żarówka i wiadomo że sprzęt chodzi... co innego E-1, który bardziej przypomina analoga - jak się człek zapędzi to może przeoczyć czy jest włączony czy nie. na szczęście takich eksperymentów nie prowadziłem...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów